Metabolisme

Ben ik Fat adapted of keto?

Inhoud artikel

Kort door de bocht betekent fat adapted; een lichaam dat metabolisch is aangepast en vetten verbrandt voor energie. Maar dat is toch Ketose? We gaan uitleggen wat het is, hoe je het kan herkennen en wat het grote verschil is tussen Fat adapted en de eerste fase van ketose.

Wat is fat adapted?

Fat adapted zijn is een toestand waarin het lichaam zich heeft aangepast aan het gebruik van vet als primaire brandstof in plaats van glucose. Dit proces van aanpassing kan enkele weken tot maanden duren genomen vanaf de eerste dag dat je in ketose bent.  

Wanneer jouw lichaam eenmaal fat adapted is, kan het meer efficiënt gebruik maken van vet als energiebron. Dit is fijn in het dagelijks leven maar ook tijdens lichamelijke activiteit. Hierdoor kunnen  bijvoorbeeld atleten betere prestaties leveren en minder snel vermoeid raken. Door onze vetreserves is vet een bijna onuitputtelijke bron van energie. Bovendien kan het volgen van een koolhydraatarm dieet, het bereiken van ketose en later de staat van fat adapted, leiden tot gewichtsverlies en een verbeterde metabole gezondheid. 

 

De verschillen

Wat zijn dan de verschillen tussen fat adapted en ketose? In ketose komen hoeft niet zo heel moeilijk te zijn. Een nacht vasten, de volgende ochtend sporten en de gemiddelde persoon zal voorzichtig in ketose raken. Door het vasten en sporten zullen de glycogeenvoorraden opraken maar ook je bloedsuiker en insulinespiegels zullen dalen. Je lichaam zal op zoek gaan naar een alternatieve energiebron, vetten gaan verbranden en de lever zal deze vetzuren om zetten naar ketonen [*].

Na het eten van vetten, of bij gebrek aan eten het aanspreken van jouw vetreserves zal de lever deze vetzuren gaan afbreken. Dit proces produceert de keton lichamen. Deze ketonen worden op hun beurt omgezet tot acetyl-CoA en vervolgens verwerkt tot ATP (cellulaire energie) [*].

Wanneer je dit, het in ketose zijn voor langere tijd volhoudt (tussen de 1-2 maanden) zal de stofwisseling van je lichaam zich volledig aanpassen aan het gebruik van vetten voor energie. Je bent fat adapted.

 

Metabolische flexibiliteit

Na een langere tijd van vetverbranding zal je lichaam steeds beter om leren gaan met het schakelen tussen koolhydraatverbranding en vetverbranding. De volgende fase  die aan zal breken is de metabolische flexibiliteit.

Dit is het punt dat jouw lichaam zeer flexibel omgaat met het schakelen tussen het opmaken van koolhydraten of vetten voor energie. Indien er voor een korte periode koolhydraten gegeten worden zal het lichaam uit ketose raken en zijn energie halen uit zijn glycogeenvoorraden. Het voordeel van metabolische flexibiliteit is dat je meteen, of in ieder geval vrij snel nadat deze koolhydraten zijn opgebruikt weer overschakelt naar vetverbranding. Je bent weer in ketose. Je pakt dus meteen weer die echte keto voordelen. 

mct

Fat adapted voordelen

Ben ik fat adapted

Wanneer je fat adapted bent, betekent dit dat je lichaam in staat is om efficiënt vet als brandstof te gebruiken in plaats van glucose. Dit kan verschillende voordelen hebben, zoals verbeterde energieniveaus, betere mentale helderheid en verhoogde vetverbranding.

Er zijn een paar tekenen waaraan je kunt merken dat je fat adapted bent.

  • Je ervaart minder honger en hebt en minder vaak zin hebt in koolhydraatrijke snacks. Dit komt omdat je lichaam beter in staat is om vetten als energiebron te gebruiken, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft en je langer verzadigd blijft na het eten van een maaltijd.
  • Een ander teken van fat adapted zijn is dat je tijdens het sporten minder afhankelijk bent van koolhydraten. In plaats daarvan kun je merken dat je prestaties verbeteren en je minder snel uitgeput raakt, omdat je lichaam beter in staat is om vet als energiebron te gebruiken tijdens het sporten. 
  • Wanneer je langere tijd in ketose bent en mogelijk dus fat adapted zal het misschien opvallen dat je  lichaamssamenstelling verandert. Denk hierbij aan een afname van lichaamsvet en bij de juiste training een toename van spiermassa. Omdat je lichaam beter in staat is om vet te verbranden en spierweefsel te behouden is het eenvoudiger om doelen te behalen. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen