Verantwoord afvallen

Inhoud artikel

We weten allemaal dat keto voor vele gezondheidsvoordelen kan zorgen. Maar het keto voedingspatroon wordt ook regelmatig ingezet voor gewichtsverlies. Wanneer je keto in gaat zetten voor gewichtsverlies is het belangrijk om dit op een verantwoorde manier te doen. Verantwoord afvallen is belangrijk voor korte termijn, maar zeker ook voor de lange termijn effecten. 

Een keto dieet

Liever zeggen we keto voedingspatroon dan keto dieet. Dit omdat we vinden dat voor veel meer gezondheidsvoordelen kan zorgen dan alleen gewichtsverlies. Maar kies je voor keto met als doel gewichtsverlies, dan kan keto zeer zeker een goede bijdrage leveren aan een gezonde vorm van verantwoord afvallen. Het is altijd belangrijk dat je de basis kent van verantwoord afvallen en het keto dieet.

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies treedt onder meer op wanneer er een negatieve calorieënbalans ontstaat, of simpel gezegd; wanneer er minder calorieën worden gegeten dan jouw lichaam verbruikt. Om gewicht te verliezen is het belangrijk hier een juiste balans in te vinden. Deze balans zorgt ervoor dat gewichtsverlies geleidelijk ontstaat. Voorkom dat je in een ongezond crash dieet terecht komt. Dit is een dieetvorm waarbij de calorie inname ver onder de dagelijkse caloriebehoefte terecht komt. Een dieetvorm die je niet lang vol kan houden, waarbij je veel honger zal ervaren en waarbij zelfs de hormoonbalans ontregeld kan raken. Oppassen dus. Bereken hoeveel calorieën jij dagelijks nodig hebt. Hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld; heb je een zittend beroep, of beweeg je veel tijdens het werk, ben je dagelijks sportief, of misschien helemaal (nog) niet. Belangrijke zaken om aan te geven tijdens het berekenen van jouw dagelijkse calorieënbehoefte. Er zijn verschillende apps die jou kunnen helpen om dit goed te berekenen. Gebruik ze zodat verantwoord afvallen eenvoudiger wordt. 

Download het Keto Start eBook

Schrijf je in en ontvang ons Keto Start eBook GRATIS

Gezonde maaltijden tijdens het afvallen

Gezond en verantwoord afvallen is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is natuurlijk een (gezonde) negatieve calorieënbalans en regelmatig bewegen. Maar ook gezonde voeding draagt bij aan verantwoord afvallen. Over wat nu precies een gezonde maaltijd is kunnen we een heel boek schrijven. Maar één ding is zeker, een gezonde maaltijd is een gevarieerde maaltijd voorzien van gezonde natuurlijke voedingsstoffen.

Tijdens een keto voedingspatroon is het belangrijk dat je op zoek gaat naar gezonde natuurlijke onbewerkte voeding. De voedingsmacro’s die worden gebruikt tijdens een keto voedingspatroon zijn anders dan de macro’s tijdens een traditioneel koolhydraten dieet. Tijdens keto zijn de macro’s ongeveer zo verdeeld:

  • 85 % gezonde voedingsvetten
  • 10% eiwitten
  • 5% koolhydraten

Ketonen

Door minder koolhydraten te eten zal jouw lichaam zijn glycogeenvoorraden (koolhydraten) opmaken. Hierdoor zal jouw lichaam zijn vetreserves gaan verbranden voor energie. Tijdens het verbranden van vetten maakt de lever ketonen aan. Ketonen zijn jouw natuurlijke energiebron en kunnen net als glucose worden ingezet voor energie. Deze metabolische staat van het lichaam noemen we ketose.

Ketonen worden ook wel de superbenzine van het lichaam genoemd. Veel cellen in ons lichaam maken namelijk eenvoudig en zeer efficiënt gebruik van deze super brandstof.

Er zijn ook lichaamscellen die geen gebruik maken van ketonen. Deze cellen kunnen bevoorraad worden door glucose. Jouw lichaam kan deze glucose zelf aanmaken uit bijvoorbeeld eiwitten. We noemen dit glycogenese (glyco = glycogeen; genese = vorming).

Samenvatting

Verantwoord afvallen is van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan factoren als lichaamsbouw, beweging en caloriebehoefte.

Bereken vooraf altijd jouw caloriebehoefte en stel haalbare doelen. Voorkom dat je in een crashdieet terecht komt. Een keto voedingspatroon kan een goede bijdrage leveren aan gewichtsverlies. Neem de tijd voor een goed dieetplan en belangrijker nog; neem de tijd om het plan goed uit te voeren. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen