Ketose en afvallen

Ketose en afvallen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden Dit komt omdat tijdens ketose de vetverbranding enorm toe neemt terwijl dat de aanmaak van het hormoon insuline sterk daalt. Insuline is het hormoon wat onder andere verantwoordelijk is voor de opslag van vetten. Dit zijn dus ideale omstandigheden om gewicht te verliezen. Hierdoor is het ketogeen dieet een nuttig hulpmiddel om overgewicht te behandelen. (*) 

“Ketose helpt om de honger onder controle te krijgen perfect voor een dieet”.

Snel gewichtsverlies

Tijdens de eerste week ervaart men vaak veel gewichtsverlies. Dit verlies kan oplopen tot soms wel 3 tot 4 kilo in een paar dagen.

Buiten het feit dat deze afvalrace goed is voor de motivatie moeten we wel eerlijk blijven. Dit verlies treed zo snel op omdat het lichaam de glycogeenvoorraden opgebruikt. glycogeen is in gehydrateerde vorm (3 tot 4 delen water) opgeslagen in de lever, spieren en vet.

Let op de elektrolyten

Tijdens dit vochtverlies raak je ook veel belangrijke elektrolyten kwijt. Elektrolyten zorgen voor het goed functioneren van jouw lichaam. Zorg dus voor een goede elektrolytenbalans. 

ketose afvallen
Ketose afvallen

Voordelen van ketose voor afvallen

Het volgen van een ketogeen dieet en het bereiken van ketose heeft talloze voordelen als het gaat om gewichtsverlies:

 • Vetverbranding:
  Door vet als primaire brandstof te gebruiken, kan je lichaam opgeslagen vetten efficiënt verbranden, wat leidt tot gewichtsverlies.
 • Minder hongergevoel:
  Ketose kan helpen om je hongergevoel te verminderen, omdat de vetrijke voeding zorgt voor een verzadigd gevoel gedurende langere tijd.
 • Verbeterde energieniveaus:
  In ketose profiteer je van stabielere energieniveaus doordat je bloedsuikerspiegel minder schommelt dan bij een koolhydraatrijk dieet.
 • Mentale helderheid:
  Veel mensen ervaren verbeterde mentale focus en helderheid wanneer ze in ketose zijn. Dit komt doordat ketonen ook de hersenen van energie voorzien.

MAAK EEN KETO KICKSTART

Hét Keto Start eBook HELEMAAL GRATIS

In ketose maar niet afvallen

Je bent in ketose maar afvallen lukt niet? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zoals we hierboven omschreven treed gewichtsverlies enerzijds op tijdens een negatieve calorieën balans, je eet dus minder dan je verbrand en anderzijds doordat je jouw lichaam verplicht vetten te verbranden voor energie.

Bestaat jouw voedingspatroon uit minder koolhydraten maar overschrijd  je jouw calorieën grens dan zal er weinig tot geen gewichtsverlies optreden. Wij adviseren om zeker in het begin van je keto avontuur de macronutriënten en calorieën goed te tellen. Hierdoor leer je gevoel en feiten weer met elkaar te matchen.

Geen gewichtsverlies kan ook optreden wanneer er sprake is van stress. Het stres hormoon cortisol is onder andere verantwoordelijk voor de opslag van vet rond de buik (visceraal vet).

Cortisol wordt ook door het lichaam aangemaakt wanneer er een duidelijk en te snel calorieën tekort optreed. Tijdens het keto dieet verminder je de hoeveelheid koolhydraten maar wordt er niet maximaal gesneden in de calorie-inname (Crash dieet) Als jouw doel gewichtsverlies is zul je natuurlijk een negatieve caloriebalans moeten creëren. Maar maak van keto geen crash dieet.

“Discipline en bewustwording over koolhydraatinname draagt bij aan het verliezen van lichaamsgewicht”.

De gedachten dat er ongelimiteerd vet kan worden gegeten klopt natuurlijk niet. Zoals vaak met “te” is ook een teveel aan vetten niet goed. Een hogere inname van calorieën zal onherroepelijk lijden tot gewichtstoename.

Gezonde vetten

Zoek gezonde vetten zoals MCT vetten, olijfolie en vetten uit bijvoorbeeld avocado of roomboter zijn vetten die prima passen in een ketogeen dieet.

Hierdoor ontstaat een perfecte balans tussen de hoeveelheden vet en het aantal calorieën per dag.  MCT vetten hebben grote gezondheidsvoordelen, een thermogeen effect en helpen bij het sneller en dieper in Ketose komen.