Ketonen meten

Ketonen meten kan heel erg handig zijn. Door het meten van ketonen kom je namelijk snel te weten hoe het gesteld is met de hoeveelheid ketonen in jouw lichaam. Erg handig als je een keto voedingspatroon volgt. Door het meten van ketonen weet je namelijk precies of je op het gebied van voeding de juiste weg bent in geslagen. Hierdoor kun je zo nodig snel aanpassingen maken in jouw voedingspatroon.

Er zijn verschillende manieren om ketonen in jouw lichaam te meten. Ketonen kunnen gemeten worden via de urine, het bloed en zelfs in jouw adem.

Download het Keto Start eBook

Schrijf je in en ontvang ons Keto Start eBook GRATIS

Ketonen meten in urine

Ketonen meten in de urine is misschien wel de meest eenvoudige manier van testen. Dit kan heel eenvoudig door het gebruik van ketonen urine test strips.

Als er ketonen in de urine aanwezig zijn zullen de test strips verkleuren. De kleur van de urine test strips laten zien hoeveel ketonen er aanwezig zijn in het lichaam. Voor de controle van een keto voedingspatroon is de kleur niet echt belangrijk. Iedere verkleuring is goed. Wanneer de strip verkleurd zijn er ketonen aanwezig. Je lichaam is in vet verbranding. In de urine meten we het keton Acetoacetaat.

Wanneer ketonen meten in urine?

Deze manier van testen is uitstekend in de begin fase van een keto dieet. Hoe langer je lichaam in ketose is hoe minder ketonen het lichaam via de urine verlaten. 

Dit komt omdat je lichaam steeds efficiënter met ketonen omgaat, hij gebruikt het voor energie. Hierdoor zullen de hoeveelheden ketonen in de urine langzaam afnemen waardoor het meten steeds moeilijker wordt. 

Hierdoor lijkt het misschien of je steeds minder in ketose bent.Maar maak je geen zorgen. Als jouw voedingspatroon klopt mag je er vanuit gaan dat je nog steeds in ketose bent. Er zijn natuurlijk nog meer keto symptomen die dit voor jou kunnen bevestigen.

Ook veranderingen in de vocht en zout balans van jouw lichaam kunnen invloed hebben op de ketonen waarde. Stel dat je op een dag heel veel drinkt dan zal jouw urine meer verdunt zijn. Hierdoor lijkt het of er minder ketonen aanwezig zijn. Test daarom jouw ketonen in de urine bij voorkeur 2 uur na de avondmaaltijd. 

Ketonen meten in urine is een goede en betrouwbare manier om de ketose te testen, zeer zeker in de beginfase van jou keto avontuur. 

Ketose Test Strips

Door jouw urine te controleren op ketonen weet je snel of het lichaam in ketose is, of jouw voedingspatroon klopt, of dat er misschien aanpassingen nodig zijn

Ketonen meten in bloed

Waneer een lichaam in ketose is zal de lever ketonen aan maken. Hierdoor komen er ketonen in het bloed. Deze ketonen voorzien jouw lichaam en geest van de nodige energie. Het keton Beta-Hydroxybutyraat is meetbaar in het bloed. Hiervoor gebruik je een bloed ketonen meter. Door middel van een kleine prik in je vinger kan deze meter de ketonen waarde van je lichaam meten. Ketonen meten in het bloed is een zeer betrouwbare manier om jouw ketose te testen.

Ketonen meten in adem

Het keton Aceton verlaat jouw lichaam via de luchtwegen. Het meten van Aceton in uitgeademde lucht gebeurd door middel van ademanalyse apparatuur. Door deze methode te combineren met bijvoorbeeld een urine test kan men vrij eenvoudig en zeer betrouwbaar de ketonen waarde van het lichaam testen. Een andere manier om er achter te komen of er ketonen in jouw adem aanwezig zijn is de geur test. Zeker in het begin van een keto voedingspatroon zal er redelijk wat aceton jouw lichaam verlaten via de adem. Deze adem, ook wel keto adem genoemd is niet altijd even prettig van geur. Vaak ervaar je dan ook een vreemde smaak in je mond. Een teken dat je in ketose bent, jouw natuurlijk ketonen meting.