fbpx
Menu Sluiten

Ketonen meten

Wil je ook ketonen meten? Eerder hebben we uitgelegd dat er drie soorten ketonen zijn, namelijk;

  • Acetoacetate
  • Beta-Hydroxybutyrate
  • Aceton
Deze ketonen komen voor in bijvoorbeeld de urine, het bloed en zelfs in je adem. Maar hoe kunnen we deze nu meten en wat is belangrijk als we ze meten. 

Elektrolyten Poeder

Beoordeling
5/5
 Natuurlijke vitamines, mineralen en elektrolyten in één mix voor een perfecte elektrolytenbalans

Ketose Test Strips

Beoordeling
4.5/5
Controleer snel en eenvoudig of er ketonen aanwezig zijn in jouw lichaam

MCT Olie Poeder

Beoordeling
4.6/5
MCT vetten stimuleren de natuurlijke  aanmaak van ketonen. Gezonde vetten in poedervorm

Ketonen meten in urine

De meest snelle en gemakkelijkste manier van het meten van ketonen is de urine.

Door het aflezen van de kleur van de strips kunnen de ketonen waarde worden vergeleken. In de urine meten we het keton Acetoacetaat.

Deze manier van testen is uitstekend in de begin fase van een koolhydraat arm of keto dieet. Hoe langer je lichaam in ketose is hoe minder ketonen het lichaam via de urine zullen verlaten. 

Je lichaam gaat namelijk steeds efficiënter met de ketonen om. Hierdoor zullen de hoeveelheden ketonen in de urine langzaam afnemen waardoor het meten steeds moeilijker wordt. 

Doordat de hoeveelheid acetoacetate afneemt lijkt het of je steeds minder in ketose bent. Maak je geen zorgen. Als jouw voedingspatroon klopt mag je er vanuit gaan dat je nog steeds in ketose bent.  

Ook veranderingen in de vocht en zout balans van jouw lichaam kunnen invloed hebben op de ketonen waarde. 

Ketonen meten in urine is een goede en betrouwbare manier om de ketose te testen, zeer zeker in de beginfase.

Ketonen meten in bloed

Met een glucose/ketone meter kun je ketonen waarde meten in je bloed. Door middel van een kleine prik in je vinger kan de ketonen waarde van je lichaam meten. Het keton wat in het bloed gemeten word is Beta-Hydroxybutyraat. Het testen van de ketonen waarde in het bloed is een zeer betrouwbare manier om de ketose te testen.

Het nadeel van deze test is het hoge prijs kaartje van onder andere de ketone meter en bloed test strips.

Acetoacetaat is het eerste keton dat vrijkomt bij de verbranding van vetten. Acetoacetaat kan ook worden omgezet naar Beta-Hydroxybutyrate (BHB) of aceton. Beta-Hydroxybutyrate (BHB) wordt gevormd uit Acetoacetaat. 

Acetoacetaat is het keton wat we meten in urine door middel van de ketose test strips

Aceton wordt door het lichaam als bijproduct van Acetoacetate geproduceerd. Het lichaam is in staat om Aceton zeer snel af te breken. Aceton zal het lichaam verlaten via de urine en ademhaling. 

Aceton is goed te meten met een ketose adem test

Beta-Hydroxybutyraat wordt gevormd uit Acetoacetate. Technisch gezien is BHB eigenlijk geen keton omdat zijn structuur afwijkt. BHB kan ook als exogene ketonen supplement worden ingenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een BHB poeder drank of capsule. Door de extra inname van BHB heb je minder last van keto symptomen. 

De hoeveelheid BHB kun je meten in je bloed door middel van een bloed ketonen meter

Ketonen meten in adem

Aceton verlaat jouw lichaam via de luchtwegen. Het meten van Aceton in uitgeademde lucht gebeurd door middel van ademanalyse apparatuur.

Door deze methode te combineren met bijvoorbeeld een urine test kan men vrij eenvoudig en zeer betrouwbaar de ketonen waarde van het lichaam testen.