fbpx
Menu Sluiten

Ketonen meten

Ketonen meten kan heel erg handig zijn. Door het meten van ketonen kom je namelijk snel te weten hoe het gesteld is met de hoeveelheid ketonen in jouw lichaam. Erg handig als je een keto voedingspatroon volgt. Door het meten van ketonen weet je namelijk precies of je op het gebied van voeding de juiste weg bent in geslagen. Hierdoor kun je zo nodig snel aanpassingen maken in jouw voedingspatroon.  

Er zijn verschillende manieren om ketonen in jouw lichaam te meten. Ketonen kunnen gemeten worden via de urine, het bloed en zelfs in jouw adem. 

Ketonen meten in urine

De meest snelle en gemakkelijkste manier om ketonen te meten is in de urine. Dit kan heel eenvoudig door het gebruik van ketonen urine test strips.

Als er ketonen in de urine aanwezig zijn zullen de test strips verkleuren. De kleur van de urine test strips laten zien hoeveel ketonen er aanwezig zijn in het lichaam. Voor de controle van een keto voedingspatroon is de kleur niet echt belangrijk. Iedere verkleuring is goed. Wanneer de strip verkleurd zijn er ketonen aanwezig. Je lichaam is in vet verbranding. In de urine meten we het keton Acetoacetaat.

Wanneer ketonen meten in urine?

Deze manier van testen is uitstekend in de begin fase van een keto dieet. Hoe langer je lichaam in ketose is hoe minder ketonen het lichaam via de urine verlaten. 

Dit komt omdat je lichaam steeds efficiënter met ketonen omgaat, hij gebruikt het voor energie. Hierdoor zullen de hoeveelheden ketonen in de urine langzaam afnemen waardoor het meten steeds moeilijker wordt. 

Hierdoor lijkt het misschien of je steeds minder in ketose bent.Maar maak je geen zorgen. Als jouw voedingspatroon klopt mag je er vanuit gaan dat je nog steeds in ketose bent. Er zijn natuurlijk nog meer keto symptomen die dit voor jou kunnen bevestigen.

Ook veranderingen in de vocht en zout balans van jouw lichaam kunnen invloed hebben op de ketonen waarde. Stel dat je op een dag heel veel drinkt dan zal jouw urine meer verdunt zijn. Hierdoor lijkt het of er minder ketonen aanwezig zijn. Test daarom jouw ketonen in de urine bij voorkeur 2 uur na de avondmaaltijd. 

Ketonen meten in urine is een goede en betrouwbare manier om de ketose te testen, zeer zeker in de beginfase van jou keto avontuur. 

Ketonen meten in bloed

Waneer een lichaam in ketose is zal de lever ketonen aan maken. Hierdoor komen er ketonen in het bloed. Deze ketonen voorzien jouw lichaam en geest van de nodige energie. Het keton Beta-Hydroxybutyraat is meetbaar in het bloed. Hiervoor gebruik je een bloed ketonen meter. Door middel van een kleine prik in je vinger kan deze meter de ketonen waarde van je lichaam meten. Ketonen meten in het bloed is een zeer betrouwbare manier om jouw ketose te testen.

 

ketosticks

Ketonen meten in adem

Het keton Aceton verlaat jouw lichaam via de luchtwegen. Het meten van Aceton in uitgeademde lucht gebeurd door middel van ademanalyse apparatuur. Door deze methode te combineren met bijvoorbeeld een urine test kan men vrij eenvoudig en zeer betrouwbaar de ketonen waarde van het lichaam testen. Een andere manier om er achter te komen of er ketonen in jouw adem aanwezig zijn is de geur test. Zeker in het begin van een keto voedingspatroon zal er redelijk wat aceton jouw lichaam verlaten via de adem. Deze adem, ook wel keto adem genoemd is niet altijd even prettig van geur. Vaak ervaar je dan ook een vreemde smaak in je mond. Een teken dat je in ketose bent, jouw natuurlijk ketonen meting. 

Nog meer vragen? 

Tag @keton1world en Hashtag #Keton1world op instagram

Meest gestelde vragen

Wanneer je vetten gaat verbranden voor energie en je lichaam ketonen aanmaakt….lees verder

Er is een verschil tussen ketose en keto-acidose. Keto-acidose komt voornamelijk voor bij diabetici…..Lees verder

Het fijne van onze MCT poeder is dat je het werkelijk overal in kunt gebruiken. Veel gebruiken het in de koffie of thee om snel een boost aan gezonde vetten te verkrijgen…..Lees verder.

Mis nooit meer een recept of blog

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen
keto collageen poeder

Keto Collagen Powder​

Collageen + MCT vetten

MCT olie poeder

MCT Powder​

Pure C8+C10 VETzuren

Keto elektrolyten

Mineral Powder

Keto vitaminen en mineralen

keto test strips

KetoCheck

Ketose Urine test strips

Gratis Verzending

Bij bestellingen vanaf €35 in Nederland en €55 naar België