Ketonen in urine

De aanwezigheid van ketonen in urine (ketonurie) geeft aan dat jouw lichaam is overgeschakeld van het gebruik van koolhydraten voor energie naar vetverbranding. Door deze vetverbranding zal jouw lichaam ketonen aan maken om te kunnen voorzien in zijn energie behoefte. Als het lichaam veten verbrand in plaats van koolhydraten noemen we dit ketose. Door de ketonen in jouw urine te meten weet je of jouw lichaam in ketose verkeerd.

“Vertrouwen is goed , controleren is beter”.

Ketose Teststrips

Door jouw urine te controleren op ketonen weet je snel of je in ketose bent, of jouw voedingspatroon klopt en belangrijker nog of er  aanpassingen nodig zijn.

Download het Keto Start eBook

Schrijf je in en ontvang ons Keto Start eBook GRATIS

Ketonen in urine tijdens de zwangerschap

Tijdens de eerste maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen last van ochtendmisselijkheid en braken. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten na de derde of vierde maand. Indien het braken tijdens de zwangerschap ernstige vormen aan neemt is het verstandig om contact op te nemen met een arts of verloskundige. 

Doordat braken en misselijkheid het eten ernstig tegenwerkt, zal het lichaam geen of nauwelijks voedingsstoffen op kunnen nemen. Hierdoor  ontstaat een gebrek aan koolhydraten en voedingsstoffen en bestaat de mogelijkheid dat er ketonen in de urine voorkomen tijdens de zwangerschap.

Het lichaam zal vetten gaan verbranden voor energie en in ketose raken. Er ontstaan ketonen in het lichaam. Of  en hoeveel ketonen er aanwezig zijn in de urine kan worden gecontroleerd door middel van ketose test strips. 

Neem tijdens een zwangerschap altijd contact op met een arts of verloskundige om te bespreken wat de beste manier van handelen en testen is.

Aceton geur

Een aceton geur tijdens het plassen kan ontstaan door ketonen. Een van de ketonen die aangemaakt wordt tijdens ketose is aceton (acetoacetaat). De geur van acton wordt vaak omschreven als fruitachtig. Een acetongeur komt ook voor tijdens ketose. Dit is tevens één van de herkenbare keto symptomen.

ketonen in urine