Wat zijn ketonen?

Ketonen of ketonlichamen, zijn energiemoleculen die door de lever worden aangemaakt wanneer deze vetten verbrand voor energie.
Je lichaam maakt ketonen aan wanneer het géén koolhydraten binnenkrijgt en hierdoor zijn glucosevoorraden (glycogeen) volledig heeft opgebruikt, zoals bijvoorbeeld bij een keto of koolhydraatarm voedingspatroon het geval is. Ketonen zijn niet alleen een hele goede en efficiënte energiebron maar kunnen ook vele gezondheidsvoordelen opleveren. Zo kunnen ketonen bijdragen aan bijvoorbeeld:

  • Het verminderen van ontstekingen[*]
  • Een sterkere focus[*]
  •  Een groot verzadigend vermogen [*][*].

Ketonenlichamen

  • Acetoacetaat 

Acetoacetaat is het eerste keton dat vrijkomt bij de verbranding van vetten. Acetoacetaat kan ook worden omgezet naar Beta-Hydroxybutyrate (BHB) of aceton. Beta-Hydroxybutyrate (BHB) wordt gevormd uit Acetoacetaat.

  • Aceton 

Aceton wordt door het lichaam als bijproduct van Acetoacetate geproduceerd. Het lichaam is in staat om Aceton zeer snel af te breken. Aceton zal het lichaam verlaten via de urine en ademhaling.

  • Beta-Hydroxybutyrate

Beta-Hydroxybutyraat wordt gevormd uit Acetoacetate. Technisch gezien is BHB eigenlijk geen keton omdat zijn structuur afwijkt. BHB kan ook als exogene ketonen supplement worden ingenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een BHB poeder, drank of capsule. 

Download het Keto Start eBook

Schrijf je in en ontvang ons Keto Start eBook GRATIS

Ketonen stimuleren

Die Ketonen zijn dus de superbenzine van jouw lichaam. Dan is het wel handig om te weten hoe we zo snel en zo lang mogelijk van deze super benzine gebruik kunnen maken. Het stimuleren van ketonen is dus belangrijk om zoveel mogelijk energie te ervaren. 

Wil je dat je lichaam (meer) ketonen aan maakt? Start dan met het eten van fors minder koolhydraten. Vervang deze koolhydraten door gezonde vetten en groenten. Door het eten van voldoende groenten krijg je de vezels en vitaminen binnen die jouw lichaam nodig heeft. Vetten zijn de nieuwe brandstof van jouw lichaam, belangrijk dus dat je die genoeg eet. 

  • Gebruik MCT Vetten

Het gebruik van MCT vetten stimuleert de aanmaak van ketonen enorm. MCT vetzuren C8 en C10 zijn geweldig voor de ondersteuning van ketose. Deze vetten worden snel door je lichaam geabsorbeerd en naar je lever getransporteerd. De lever zet deze vetten razendsnel om tot ketonen. Je lichaam komt op deze manier ook dieper en sneller in zijn natuurlijke ketose. 

Wil je alles weten over de verschillende vetzuren lees dan ook ons blog over de verschillende soorten MCT vetzuren.

  • Sporten

Tijdens een eetpatroon wat grotendeels zal bestaan uit koolhydraten, zal het lichaam tijdens het sporten gebruik maken van zijn glycogeenvoorraden. Na het sporten zal je lichaam deze koolhydraten weer gaan gebruiken en voldoende glucose aanmaken om zijn glycogeenvoorraden aan te vullen.

Omdat je tijdens keto zeer weinig koolhydraten eet zullen de glycogeenvoorraden worden opgebruikt. Het lichaam gaat vetten verbranden, raakt in ketose en maakt ketonen aan. Doordat je geen koolhydraten eet blijven je glycogeenvoorraden laag. Als reactie hierop verhoogt je lever de productie van ketonen. Om de productie van ketonen een echte boost te geven kun je Keton1 MCT poeder toevoegen aan je suikervrije sportdrank of water.

Meer lezen over keto en sport? Lees dit blog

  • Vasten

Vasten is een geweldige manier om de aanmaak van ketonen te stimuleren. Tijdens vasten wissel je een periode van eten af met een periode van vasten. Het idee is dat je je de gebruikelijke hoeveelheid calorieën binnen een korter tijdskader inplant.

In een periode van vasten verbruikt je lichaam zijn glycogeenvoorraden. Hierna maak je weer ketonen aan om in je energie behoefte te voorzien. Op deze manier stimuleer je dus de aanmaak van ketonen.

  • Eet meer gezonde vetten

Zorg ervoor dat je per dag voldoende gezonde vetten eet. Binnen een keto of koolhydraatarm dieet is het niet de bedoeling om flink te snijden in de hoeveelheid calorieën. Schrap de koolhydraten maar eet voldoende vetten.

Door het eten van gezonde voedingsvetten stimuleer je ketose waardoor jouw energie levels zullen stijgen.

Ketonen supplementen

Jouw lichaam kan op geheel natuurlijk wijze ketonen aanmaken. Maar je kunt ook ketonen kopen als supplement. Een ketonen supplement is een supplement waar BHB zouten of esters in verwerkt worden. Door het gebruik van deze Exogene ketonen supplementen kunnen de ketonenwaarden in jouw bloed verhogen. Deze hogere ketonenwaarden kunen bijdragen en een betere energie en focus. 

Door exogene ketonen te kopen kunnen de ketonen waarden in jouw bloed tijdelijk verhogen. Realiseer jezelf wel dat ondanks de tijdelijke verhoogde ketonenwaarden, jouw lichaam niet in zijn natuurlijke vetverbrandingsmodus (ketose) komt. Deze exogene ketonen kunnen jou op de korte termijn goed  helpen, maar mag niet als wondermiddel gezien worden. 

Ondanks dat ketonen supplementen binnen Europa worden verkocht zijn deze nog altijd niet goed gekeurd door de EFSA.  Lees jezelf dus altijd goed in alvorens je met exogene ketonen start. 

Ketonen stimuleren?

MCT vetten stimuleren de natuurlijke aanmaak van ketonen. Mix MCT poeder in je favoriete drankje of recept. Ervaar Focus en Energie.

Gratis Recepten

Ontvang gratis de lekkerste keto en koolhydraatarme recepten