fbpx
Menu Sluiten

Ketonen. Wat zijn het en wanneer testen?

Tijdens de verbranding van vetten maakt de lever ketonen aan. Ketonen zijn jouw natuurlijke energiebron en kunnen net als glucose worden gebruikt voor energie. Ze worden aangemaakt als er geen glycogeenvoorraden meer zijn en jouw lichaam vetten verbrand voor energie. Deze metabolische staat van het lichaam noemen we ketose. 

Deze ketonen zouden ook best jouw eigen super benzine genoemd mogen worden. Veel cellen in het lichaam maken namelijk gebruik van deze super brandstof. Cellen die geen gebruik maken van ketonen kunnen bevoorraad worden door glucose. Je lichaam kan deze glucose zelf aanmaken uit bijvoorbeeld eiwitten (Glycogenese), dit allemaal zonder het eten van koolhydraten of suikers. 

De 3 verschillende ketonen

Acetoacetaat is het eerste keton dat vrijkomt bij de verbranding van vetten. Acetoacetaat kan ook worden omgezet naar Beta-Hydroxybutyrate (BHB) of aceton. Beta-Hydroxybutyrate (BHB) wordt gevormd uit Acetoacetaat. 

Acetoacetaat is het keton wat je meet in urine

Aceton wordt door het lichaam als bijproduct van Acetoacetate geproduceerd. Het lichaam is in staat om Aceton zeer snel af te breken. Aceton zal het lichaam verlaten via de urine en ademhaling. 

Aceton is goed te meten met een ketose adem test

Beta-Hydroxybutyraat wordt gevormd uit Acetoacetate. Technisch gezien is BHB eigenlijk geen keton omdat zijn structuur afwijkt. BHB kan ook als exogene ketonen supplement worden ingenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een BHB poeder, drank of capsule. Door de extra inname van BHB heb je minder last van keto symptomen. 

De hoeveelheid BHB kun je meten in je bloed door middel van een bloed ketonen meter

Ik wil ketonen!!

Meer ketonen betekent meer energie. Maar hoe stimuleer je nu de aanmaak van die ketonen? Lees snel verder!

Ketonen stimuleren

Die Ketonen zijn dus de superbenzine van jouw lichaam. Dan is het wel handig om te weten hoe we zo snel en zo lang mogelijk van deze super benzine gebruik kunnen maken. 

Wil je dat je lichaam (meer) ketonen aan maakt? Start dan met het eten van fors minder koolhydraten. Vervang deze koolhydraten door gezonde vetten en groenten. Door het eten van voldoende groenten krijg je de vezels en vitaminen binnen die je lichaam nodig heeft. Vetten zijn de nieuwe brandstof van jouw lichaam, belangrijk dus dat je die genoeg eet. 

Ketonen supplement

Een ketonen supplement is een supplement met exogene ketonen. Exogene ketonen zijn ketonen supplementen die de de ketonen waarden in jouw bloed kunnen verhogen. Door het verhogen van de ketonen waarden verhoog je jouw energie levels en focus.  

Ketonen kopen is dus een mogelijkheid om de ketonen waarden in jouw bloed te verhogen. Realiseer jezelf wel dat ondanks de tijdelijke verhoogde ketonen waarden, jouw lichaam niet in zijn natuurlijke vetverbrandingsmodus (ketose) komt. 

Ondanks dat ketonen supplementen binnen Europa worden verkocht zijn deze nog altijd niet goed gekeurd door de EFSA.  Lees jezelf dus altijd goed in alvorens je met exogene ketonen start. 

Gebruik MCT Vetten

Het gebruik van MCT vetten stimuleert de aanmaak van ketonen enorm. MCT vetzuren C8 en C10 zijn geweldig voor de ondersteuning van ketose. Deze vetten worden snel door je lichaam geabsorbeerd en naar je lever getransporteerd. De lever zet deze vetten razendsnel om tot ketonen. Je lichaam komt op deze manier ook dieper en sneller in zijn natuurlijke ketose. 

Wil je alles weten over de verschillende vetzuren lees dan ook ons blog over de verschillende soorten MCT vetzuren.

mct

Sporten

Tijdens een eetpatroon wat grotendeels zal bestaan uit koolhydraten zal het lichaam tijdens het sporten gebruik maken van zijn glycogeenvoorraden. Na het sporten zal je lichaam deze koolhydraten weer gaan gebruiken en voldoende glucose aanmaken om zijn glycogeenvoorraden aan te vullen.

Omdat je tijdens keto zeer weinig koolhydraten eet zullen de glycogeenvoorraden worden opgebruikt. Het lichaam gaat vetten verbranden, raakt in ketose en maakt ketonen aan. Doordat je geen koolhydraten eet blijven je glycogeenvoorraden laag. Als reactie hierop verhoogt je lever de productie van ketonen. Om de productie van ketonen een echte boost te geven kun je Keton1 MCT poeder toevoegen aan je suikervrije sportdrank of water.

Meer lezen over keto en sport? Lees dit blog

 Vasten

Vasten is een geweldige manier om de aanmaak van ketonen te stimuleren. Tijdens vasten wissel je een periode van eten af met een periode van vasten. Het idee is dat je je de gebruikelijke hoeveelheid calorieën binnen een korter tijdskader inplant.

In een periode van vasten verbruikt je lichaam zijn glycogeenvoorraden. Hierna maak je weer ketonen aan om in je energie behoefte te voorzien. Op deze manier stimuleer je dus de aanmaak van ketonen.

 Eet meer gezonde vetten

Zorg ervoor dat je per dag voldoende gezonde vetten eet. Binnen een keto of koolhydraatarm dieet is het niet de bedoeling om flink te snijden in de hoeveelheid calorieën. Schrap de koolhydraten maar eet voldoende vetten.

Door het eten van gezonde voedingsvetten stimuleer je ketose waardoor jouw energie levels zullen stijgen.

Bulletproof?

Start morgen met een echte bulletproof koffie voorzien van MCT vetten. Start jouw dag vol energie! 

Volg jij ons al? 

Tag @keton1world en Hashtag #Keton1world op instagram

Mis nooit meer een recept of blog

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen
Keto elektrolyten

Mineral Powder

Keto vitaminen en mineralen

keto test strips

KetoCheck

Ketose Urine test strips

keto collageen poeder

Keto Collagen Powder​

Collageen + MCT vetten

MCT olie poeder

MCT Powder​

Pure C8+C10 VETzuren

We hebben jouw inschrijving goed ontvangen.

Kijk snel in je mailbox om je inschrijving te bevestigen. Niets ontvangen? Controleer dan je spam folder.

IT'S TiME TO BURN FAT!

Ontvang GRATIS jouw Keto eBook en start meteen

Schrijf nu in

Gratis Verzending

Bij bestellingen vanaf €35 in Nederland en €55 naar België