fbpx
Menu Sluiten

Wat zijn Ketonen

Tijdens de verbranding van vetten maakt de lever ketonen aan. Ketonen zijn jouw natuurlijke energiebron en kunnen net als glucose worden gebruikt voor energie. Ze worden aangemaakt als er geen glycogeenvoorraden meer zijn en jouw lichaam vetten verbrand voor energie. Deze metabolische staat van het lichaam noemen we ketose. 

Deze ketonen zouden ook best jouw eigen super benzine genoemd mogen worden. Veel cellen in het lichaam maken namelijk gebruik van deze super brandstof. Cellen die geen gebruik maken van ketonen kunnen bevoorraad worden door glucose. Je lichaam kan deze glucose zelf aanmaken uit bijvoorbeeld eiwitten (Glycogenese), dit allemaal zonder het eten van koolhydraten of suikers. 

De verschillende ketonen

Acetoacetaat is het eerste keton dat vrijkomt bij de verbranding van vetten. Acetoacetaat kan ook worden omgezet naar Beta-Hydroxybutyrate (BHB) of aceton. Beta-Hydroxybutyrate (BHB) wordt gevormd uit Acetoacetaat. 

Acetoacetaat is het keton wat je meet in urine door middel van de 

KetoCheck test strips

Aceton wordt door het lichaam als bijproduct van Acetoacetate geproduceerd. Het lichaam is in staat om Aceton zeer snel af te breken. Aceton zal het lichaam verlaten via de urine en ademhaling. 

Aceton is goed te meten met een ketose adem test

Beta-Hydroxybutyraat wordt gevormd uit Acetoacetate. Technisch gezien is BHB eigenlijk geen keton omdat zijn structuur afwijkt. BHB kan ook als exogene ketonen supplement worden ingenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een BHB poeder, drank of capsule. Door de extra inname van BHB heb je minder last van keto symptomen. 

De hoeveelheid BHB kun je meten in je bloed door middel van een bloed ketonen meter

Ik wil ketonen!!

Meer ketonen betekent meer energie. Maar hoe stimuleer je nu de aanmaak van die ketonen? Lees snel verder!

Ketonen stimuleren

Die Ketonen zijn dus de superbenzine van jouw lichaam. Dan is het wel handig om te weten hoe we zo snel en zo lang mogelijk van deze super benzine gebruik kunnen maken. 

Wil je dat je lichaam (meer) ketonen aan maakt? Start dan met het eten van fors minder koolhydraten. Het is wel belangrijk dat je veel gezonde vetten en groenten eet. Door het eten van groente krijg je de vezels en vitaminen binnen die je lichaam nodig heeft.  De vetten zijn de nieuwe brandstof van je lichaam, belangrijk dus dat je die genoeg eet. 

Gebruik MCT Vetten

Het gebruik van MCT vetten stimuleert de aanmaak van ketonen enorm. MCT vetten met de vetzuren C8 en C10 zijn geweldig voor de ondersteuning van ketose.

Deze vetten worden snel door je lichaam geabsorbeerd en naar je lever getransporteerd. De lever zet deze vetten razendsnel om tot ketonen. Wil je alles weten over de verschillende vetzuren lees dan ook ons blog over de verschillende soorten MCT vetzuren.

4 uur Cup a Soup tijd? Voor mij een Bulletproof koffie. Ik gebruik dan extra MCT poeder in mijn koffie voor extra energie
Anja
B
4.5/5
mct

Sporten

Tijdens een koolhydraten eetpatroon zal jouw lichaam tijdens het sporten gebruik maken van zijn glycogeenvoorraden. Na het sporten zal je lichaam deze koolhydraten weer gaan gebruiken en voldoende glucose aanmaken om zijn glycogeenvoorraden aan te vullen.

Omdat je tijdens keto zeer weinig koolhydraten eet zullen de glycogeenvoorraden worden opgebruikt. Het lichaam gaat vetten verbranden, raakt in ketose en maakt ketonen aan. Doordat je geen koolhydraten eet blijven je glycogeenvoorraden laag. Als reactie hierop verhoogt je lever de productie van ketonen. Om de productie van ketonen een echte boost te geven kun je Keton1 MCT poeder toevoegen aan je suikervrije sportdrank of water.

Meer lezen over keto en sport? Lees dit blog

 Vasten

Vasten is een geweldige manier om de aanmaak van ketonen te stimuleren. Tijdens vasten wissel je een periode van eten af met een periode van vasten. Het idee is dat je je de gebruikelijke hoeveelheid calorieën binnen een korter tijdskader inplant.

In een periode van vasten verbruikt je lichaam zijn glycogeenvoorraden. Hierna maak je weer ketonen aan om in je energie behoefte te voorzien. Op deze manier stimuleer je dus de aanmaak van ketonen.

 Eet meer gezonde vetten

Zorg ervoor dat je per dag voldoende gezonde vetten eet. Binnen een keto of koolhydraatarm dieet is het niet de bedoeling om flink te snijden in de hoeveelheid calorieën. Schrap de koolhydraten maar eet voldoende vetten.

Door het eten van gezonde voedingsvetten stimuleer je ketose waardoor jouw energie levels zullen stijgen.

Bulletproof?

Start morgen met een echte bulletproof koffie voorzien van MCT vetten. Start jouw dag vol energie! 

Elektrolyten Poeder

Beoordeling
5/5
 Natuurlijke vitamines, mineralen en elektrolyten in één mix voor een perfecte elektrolytenbalans

Ketose Test Strips

Beoordeling
4.5/5
Controleer snel en eenvoudig of er ketonen aanwezig zijn in jouw lichaam

MCT Olie Poeder

Beoordeling
4.6/5
MCT vetten stimuleren de natuurlijke  aanmaak van ketonen. Gezonde vetten in poedervorm
Gratis Verzending

Bij bestellingen vanaf €35 in Nederland en €55 naar België