Wat is Ketose?

Ketose is het proces waarbij jouw lichaam vetten verbrand voor energie. Je gebruikt dus geen koolhydraten meer als primaire energiebron, zoals het dat waarschijnlijk heel veel jaren gewend is geweest, maar jouw lichaam gaat vetten verbranden voor energie. Je raakt dus in ketose wanneer jouw lichaam niet genoeg glycogeen (koolhydraten) voorradig heeft en vetten inzet voor energie. 

In dit proces maakt jouw lichaam ketonen aan. Ketonen zijn bijproducten van het lichaam, aangemaakt door de lever. Ketose of eigenlijk het keto voedingspatroon, brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Dit heeft enerzijds te maken met het eten van gezonde onbewerkte producten, maar ook met de aangemaakte ketonen. Ketonen leveren jou grote gezondheidsvoordelen. 

Hoe kom ik in ketose?

In ketose raken is eigenlijk vrij simpel. Althans de theorie is simpel. Verminder de inname van koolhydraten en vermijdt suikers. Hierna doet jouw lichaam de rest. 

Voor de meeste mensen geldt dat ze in ketose raken als er minder dan 30 gram koolhydraten per dag gegeten wordt. Maar ieder lichaam reageert  anders op de inname van koolhydraten. Hierdoor kan het voorkomen dat jij iets meer of juist iets minder koolhydraten per dag kunt eten.

Zeker weten dat je voedingspatroon klopt en dat je in ketose bent? Test met urine test strips

Download het Keto Start eBook

Schrijf je in en ontvang ons Keto Start eBook GRATIS

Hoe lang duurt het voordat ik in ketose ben?

Hoe lang het duurt voordat je in ketose bent kan per persoon flink verschillen. Jouw lichaam heeft de tijd nodig om zich aan te passen aan het keto voedingspatroon en de ketogene toestand. Dit wordt ook wel de keto inductie fase genoemd. Heel simpel gezegd is dit de keto aanpassingsperiode. In deze periode verlaag jij de koolhydraatinname aanzienlijk. Hierdoor worden jouw glycogeenvoorraden uitgeput.

Na ongeveer 5 dagen zullen de meeste mensen in ketose raken. 

Is jouw lichaam nu dan helemaal klaar met alle aanpassingen? Nee dat is helaas niet het geval. Je bent enorm goed bezig want de eerste fase van ketose is bereikt. Hier mag je best even trots op zijn. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat in ketose zijn nog niet betekent dat jouw lichaam zich volledig heeft aangepast aan vetverbranding (ketose). Jouw lichaam maakt op dit moment een grote metabolische veranderingen door. Vaak kun je dit merken aan bepaalde keto symptomen. Ook wel de keto griep genoemd. Hierbij kun je denken aan symptomen als hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Schrik er niet te erg van het gaat vanzelf weer over en kan geen kwaad. Sommige mensen hebben er zelfs helemaal geen last van. Het is belangrijk om tijdens die keto start jouw lichaam extra te voorzien van vocht en elektrolyten. Hier kun je heel veel symptomen mee voorkomen. 

Ik kom niet in ketose

Je hebt jouw voedingspatroon volledig aangepast en ook het aantal koolhydraten per dag is goed ingesteld. Je bent er zeker van dat je geen verborgen koolhydraten en suikers gegeten hebt. Normaal gesproken zou je in ketose raken maar toch lukt het niet?

Het kan dan enorm helpen om te gaan sporten. Om in ketose te raken moeten je zorgen dat de glycogeenvoorraden worden opgebruikt. Door te gaan sporten dwing je jouw lichaam om extra energie te verbruiken en glycogeenvoorraden in te zetten. Hierdoor kom je vermoedelijk sneller in ketose. Ook een periode van vasten kan enorm helpen. Door even niets te eten zal jouw lichaam na een aantal uren zijn vetreserves in gaan zetten.

Maar luister altijd goed naar jouw lichaam. Het is zeker tijdens de start van keto niet altijd even makkelijk om te gaan sporten. Je lichaam moet even zijn draai vinden en de bijwerkingen van de inductiefase kunnen je wat lusteloos maken. Sport daarom in het begin op een lagere intensiteit en niet te lang. Tijdens en voor het sporten is het belangrijk om de verloren Elektrolyten aan te vullen. Hierdoor voorkom je mogelijk die vervelende keto griep symptomen. 

Keto wetenschap

Door snel vochtverlies ligt een te kort aan elektrolyten op de loer. Hoofdpijn en spierpijn kunnen twee symptomen zijn van een tekort aan elektrolyten. Vul deze elektrolyten op tijd aan.

Keto voordelen

Wat is Fat adapted?

Fat adapted ook wel keto adaptie genoemd is een metabool proces. Dit proces zorgt ervoor dat jouw lichaam van een koolhydraatverbranding overstapt naar vet verbranding. Indien er een koolhydraat arm of keto dieet gevolgd wordt is het redelijk eenvoudig om in ketose te raken. Voor keto adaptie is dit wat lastiger.

Keto adaptie bereik je indien je op de juiste en serieuze wijze omgaat met een keto dieet. Keto zal dan ook een leefstijl moeten worden wat men niet moet zien als snelle tijdelijke oplossing om af te vallen. Keto adaptie bereikt men doorgaans na 3 a 4 weken.

Lees meer over Fat adapted in onze bibliotheek. Als je langere tijd in ketose bent zal je lichaam efficiënter om gaan met jouw ketonen.

Hierdoor zullen er weinig tot geen ketonen meer voorkomen in de urine.

Is keto gevaarlijk?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden en te begrijpen is het belangrijk om het verschil te kennen tussen ketose en keto-acidose. Wanneer er te weinig insuline in het bloed aanwezig is kan het lichaam de glucose niet opnemen uit het bloed.  Hierdoor gaat het lichaam op zoek naar een andere brandstof om aan zijn energiebehoefte te kunnen voldoen. Hierdoor gaat het vetten verbranden. Tijdens deze vetverbranding komen ketonen vrij (BOHB, acetoacetaat en aceton). Wanneer deze ketonen niet worden gebruikt verzuren deze letterlijk het bloed, dat heet ketoacidose. Bij gezonde mensen zal dit niet het geval zijn. Jouw lichaam kan dan perfect schakelen tussen koolhydraat- en vetverbranding zonder dat er een ketoacidose optreedt

Wanneer je diabetisch patiënt bent en wenst te gaan starten met een keto vodingspatroon raadpleeg dan altijd eerst een gespecialiceerde arts.