Wat is MCT olie?

MCT olie wordt gewonnen uit kokos of palmolie. MCT staat voor Medium chain triglyceriden (middel lange keten vetten) en worden zeer gemakkelijk door het lichaam omgezet tot energie. In tegenstelling tot andere vetten worden deze vetten rechtstreeks in de bloedbaan opgenomen en door de lever omgezet tot ketonen. Hierdoor verbrand je vet in plaats van koolhydraten en worden ketonen jouw nieuwe energie leverancier. MCT vetten hebben een hoog verzadigend vermogen waardoor de trek in eten verminderd. Dat is natuurlijk ideaal wanneer jouw voedingspatroon gewichtsverlies als doel heeft. 

MCT vetten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en soorten. De meest bekende vorm is de MCT olie. Maar  MCT olie is ook verkrijgbaar als MCT poeder variant. Dit is MCT olie, verwerkt tot poeder.  Beide vormen, MCT olie en MCT poeder hebben dezelfde voedingswaarde en gezondheidsvoordelen maar zijn anders en soms beter te verwerken in voeding.

Theoretisch bestaan MCT olie vetten uit vier vetzuren:

  • C6 (Capronzuur)
  • C8  (Caprylzuur)
  • C10 (Caprinezuur)
  • C12 ( Laurinezuur).

De vetzuren C12 komen qua samenstelling dicht in de buurt van lange keten vetzuren. Dit is ook de reden dat C12 eigenlijk niet als MCT gezien wordt. Deze vetzuren verschillen niet alleen van naam, maar hebben ook ieder hun eigen specifieke gezondheidsvoordelen. Hierdoor is het belangrijk om te weten welke vetzuren voor jou voedingspatroon en doelen het beste resultaat opleveren. Alleen op die manier maak je een bewuste keuze. Welke  MCT olie past het beste bij jou (voedings) doelen.

In de meeste gevallen worden Middellange ketenvetzuren (MCT) aangeboden in de vorm van vloeibare MCT olie. In principe zijn alle MCT vetten op hun vorm (vetzuren) na gelijk. Deze vetzuren worden gewonnen uit kokos of Palmolie. Deze olie kan zeer goed gebruikt worden tijdens het koken, bijvoorbeeld als een vervanger voor olijfolie.

“In tegenstelling tot kokosolie is MCT olie vloeibaar bij kamertemperatuur”.

MCT olie heeft een zachte maar zeer neutrale smaak. Dit is een van de redenen waarom olie en olie poeder vaak aan koffie worden toegevoegd, de zogenaamde Bulletproof koffie. Er zijn verschillende soorten MCT producten op de markt. In de basis lijken ze allemaal hetzelfde maar helaas is dit niet het geval. Om erachter te komen welke MCT het beste bij jouw voedingspatroon past is het fijn om de verschillen te kennen en herkennen. MCT vetten bestaan uit verschillende vetzuren en hebben  allemaal hun eigen specifieke voordelen. Stel je om die reden eerst de belangrijke vraag, waarom ga ik MCT vetten gebruiken? Op basis van deze vraag kun je kijken welke MCT vetzuren het beste bij jouw voedingspatroon passen. Zo weet je zeker dat je de juiste olie, poeder of margarine op het juiste moment in huis hebt.

MCT olie voordelen

MCT olie heeft vele gezondheidsvoordelen. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. 
  • Gewichtsverlies
MCT vetten hebben een hoog thermogeen effect (energie creërend). Hierdoor wordt jou metabolisme (stofwisseling) extra gestimuleerd. Tevens heeft MCT olie een hoog verzadigend vermogen. Dit heeft voordelen wanneer je bijvoorbeeld regelmatig honger hebt.
  • Meer energie
MCT olie vetzuren worden snel door het lichaam opgenomen en omgezet tot ketonen. Ketonen zijn een geweldige brandstof bron voor lichaam en geest.
  • Goede spijsvertering
Doordat MCT vetten het ecosysteem in de darmen ondersteunen, kan het een bijdrage leveren onverteerd voedsel om te zetten naar energie.
  • Focus
MCT vetten stimuleren de aanmaak van ketonen. Ketonen zijn een geweldige voedingsbron voor de hersenen. Meer focus is het resultaat.
  • Vetverlies
Door regelmatig MCT olie te gebruiken breng je jouw lichaam eenvoudig en snel in de vetverbrandingsmodus.
  • Terug in Ketose
Uit Ketose? Gebruik MCT olie om jouw lichaam snel en eenvoudig terug in ketose te brengen.

Welke MCT olie kopen?

Welke MCT olie je het beste kan kopen is afhankelijk van de gestelde voedingsdoelen. Er zijn vele verschillende soorten MCT Olie te koop. Het is belangrijk om te weten wat de verschillen zijn. Zo zou je kunnen denken dat kokosolie uit de supermarkt, dezelfde voedingswaarde en gezondheidsvoordelen bezit als de duurdere MCT olie varianten. Maar dit is zeer zeker niet het geval.

Welke MCT olie jij het beste kan kopen is afhankelijk van jouw doelen. Wanneer je weet welke doelen en gezondheidsvoordelen voor jou belangrijk zijn kun je een bewuste keuze maken. 

Zo zal het vetzuur C8 de aanmaak van ketonen maximaal ondersteunen. Dit vergroot jouw focus en energie levels. Het vetzuur C10  draagt bij aan het versterken van jouw immuunsysteem en heeft het een sterk vermogen om infecties en virussen tegen te gaan. Wanneer je opzoek bent naar deze gezondheidsvoordelen dan is een MCT C8-C10 olie misschien wel de beste keuze. 

MCT veten worden gewonnen uit kokos of Palmolie. De MCT olie van Keton1 is 100% palmolie vrij. Lees altijd goed de etiketten van jouw MCT olie. Zo weet je zeker dat jij de variant koopt die het beste bij jou past. MCT olie heeft een zachte maar zeer neutrale smaak. Hierdoor kan MCT olie en MCT olie poeder goed aan bijvoorbeeld koffie worden toegevoegd, de zogenoemde Bulletproof koffie. Deze koffie is verzadigend en levert een betere focus en energie.

Kokosolie MCT

Kokosolie en MCT olie lijken als olie veel op elkaar. Kokosolie wordt dan ook regelmatig Kokosolie MCT genoemd. De samenstelling vetzuren in kokosolie is anders dan de samenstelling van MCT olie.

Kokosolie bestaat voor ongeveer 65% uit MCT vetten. Het vetzuur met het grootste aandeel (ongeveer 50%) is Laurinezuur (C12).

Laurinezuur komt van nature ook voor in moedermelk, waar het een antibacteriële en antivirale eigenschappen heeft. Wanneer dit een van de voedingsdoelen betreft dan is de keuze voor kokosolie het meest voor de hand liggend. 

Keton1 MCT Olie C8-C10

PURE C8-C10

De meest pure vorm van MCT vetzuren C8 en C10. Boost de natuurlijke aanmaak van ketonen voor focus en energie. Ter ondersteuning van een keto of koolhydraat-arm voedingspatroon….

MCT C8 Olie

C8 Neurovital

MCT olie C8, een premium voedingssupplement. Onze hoogwaardige formule, rijk aan caprylzuur (C8), versnelt de ketose, stimuleert vetverbranding en verbetert de cognitieve functies. 

Wat is MCT olie C8?

Caprylzuur (C8) heeft de eigenschap snel en efficiënt te worden omgezet in ketonen, waardoor het de perfecte keuze is voor mensen die streven naar ketose een metabolische toestand waarin het lichaam vetten verbrandt voor energie. Deze snelle omzetting resulteert in een directe boost van energie en verbeterde mentale helderheid.

In vergelijking met een mix van C8 en C10 biedt een MCT olie met uitsluitend C8 een meer geconcentreerde en gerichte bron van ketogene energie. Terwijl C10 (caprinezuur) ook gunstig is, is C8 bekend om zijn snellere absorptie en hogere ketonproductie.

Als je specifiek streeft naar snel beschikbare energie en verbeterde cognitieve functies, kan MCT olie C8 een effectievere keuze zijn.

Gebruik MCT olie C8 als onderdeel van je ketogeen dieet, voor extra energie vóór het sporten, ter ondersteuning van mentale helderheid tijdens intensieve taken, of als aanvulling op je koffie voor een verzadigend en energiek begin van de dag.

Combineer het bijvoorbeeld met onze Energy Coffee en ervaar een Boost aan Energie! 

MCT olie ervaringen

Ervaringen met MCT olie zijn vaak positief. MCT olie is immers vrij simpel in het gebruik. Het kan op verschillende manieren aan de voeding worden toegevoegd. Denk hierbij aan een echte keto koffie of verwerkt in een keto pannenkoek. Een van de belangrijkste voordelen van pure MCT is dat er geen kokos smaak aanwezig is. Hierdoor kun je het dus werkelijk overal in verwerken. Eet smakelijk.

Gebruik je MCT vetten in bakrecepten? Dan adviseren wij MCT olie Poeder.