Wat zijn MCT vetten?

MCT staat voor Medium chain triglyceriden. In het Nederlands vertaald; middellange ketenvetzuren.

Voordat we uitleggen wat MCT vetten zijn is het handig om te begrijpen hoe vetten in onze voeding zijn opgebouwd. Vetten in onze voeding zijn opgebouwd uit glycerol, waaraan drie vetzuren (triglyceriden) vastzitten. Deze drie vetzuren kunnen worden onderverdeeld in korte, middellange en lange keten vetzuren. MCT  vetten bestaan uit de middellange ketens van vetzuren, namelijk 6 tot 12 koolstofatomen.
In onze dagelijkse voeding komen vooral lange keten vetzuren voor. Lange keten vetzuren zijn aanwezig in producten als boter en kaas en worden met behulp van gal en het enzym lipase in de darm afgebroken tot glycerol en vetzuren. Deze lange keten vetzuren worden niet direct in het bloed opgenomen, maar worden getransporteerd via de lymfevaten.

De middellange keten vetzuren hoeven niet gesplitst te worden en komen direct in het bloed terecht. Hierdoor worden de MCT  vetten dan ook sneller opgenomen en omgezet naar energie dan vetten met een langere keten. Middel lange keten vetten zijn verkrijgbaar als olie en poeder maar ook als boter en zijn neutraal van smaak. Hierdoor ervaar je niet bij alle gerechten de kokossmaak en geur. Indien de juiste vetten worden gebruikt (C8-C10 vetzuren) zullen deze jouw ketose maximaal ondersteunen en de ketonen waarde in jouw bloed verhogen. Door deze verhoogde ketonen waarde ervaar je snel extra energie, een sterke focus en een hogere vetverbranding.  

MCT Poeder

Boost je energie en focus met ons premium MCT poeder, perfect voor keto- en sportliefhebbers.

MCT poeder

MCT of Kokosolie?

In de winkel en op het internet zie je veel verschillende olie soorten en prijzen. Wij krijgen regelmatig de vraag waarom is MCT olie duurder dan de kokos olie uit de winkel? Het klopt dat er veel prijsverschillen zijn tussen beide olie soorten. Maar zijn ze dan wel echt hetzelfde? 

Nee! ondanks dat deze vetten beide worden gewonnen uit kokos- of palmolie zijn er grote verschillen te benoemen.  

Het is belangrijk dat je de verschillen tussen de  vetzuren herkent. Het gebruik van Kokosolie wordt veel gepromoot. Dit is ook goed want ook kokosolie heeft vele gezondheidsvoordelen, maar helaas ze zijn niet hetzelfde. Het grote verschil zit in de samenstelling van vetzuren. 

Ter bevordering van gewichtsverlies, en aanmaak van ketonen  zijn de vetzuren C8 en C10 van groot belang. Deze vetzuren zijn weinig tot niet aanwezig in “normale” kokosolie of kokosvetten. Om tot mooie pure C8 en C10 vetzuren te komen is een intensief proces nodig waarbij de vetzuren C8 en C10 worden geëxtraheerd. Extraheren is een methode voor het scheiden van de bestanddelen van een vloeibaar of vast mengsel. Dit intensieve proces verklaart meteen het prijsverschil tussen de beide producten. 

Een verzadigd gevoel 

Van middellange ketenvetten is bekend dat deze de verzadiging verhogen. Precies dat wat je zoekt tijdens een dieet. Weg met het hongergevoel. Een studie naar de drang van voedsel inname en verzadiging, liet grote verschillen zien in energie- en macronutriënten innames tussen de gebruikers van kokos olie en MCT olie.  Resultaten van gebruikers van MCT oliën gaven een veel groter verzadigd gevoel weer. Tevens viel het op dat de kokosolie werd vermeld als minder smakelijk. Zo bevestigde deze studie de verschillen die bestaan tussen MCT en kokosolie. Hierdoor kan kokosolie niet worden gepromoot met vergelijkbare effecten van MCT-olie op basis van voedsel inname , smaak en verzadiging. (*)

MCT poeder

Om keto wat eenvoudiger te maken hebben wij van MCT olie MCT poeder gemaakt. Een volledig natuurlijk proces waar we de beste vetzuren voor keto (C8-C10) hebben geïsoleerd in een fijn zacht poeder. Hierdoor is de poeder goed te mixen in verschillende voedingsmiddelen en zelfs te gebruiken in droge baksels waar je geen olieachtige substantie in wenst te gebruiken. 

Keton1 MCT poeder is speciaal ontwikkeld en voorzien van de vetzuren C8 en C10. Een van de grote voordelen van het poeder is dat het voor vele toepassingen geschikt is. Het is volledig op basis van natuurlijke producten als Kokos olie en Acacia vezels. Geen koolhydraten, geen suikers, geen geur en smaakstoffen. 100% natuurlijk en keto vriendelijk.

MCT poeder of olie

De pure vormen van onze poeder en olie hebben, op de toegevoegde acacia vezel na, geen verschillen. Beide zijn voorzien van C8-C10 vetzuren en dus perfect voor een keto voedingspatroon. Ga je bijvoorbeeld op vakantie of neem je MCT mee naar het werk dan is poeder natuurlijk vele malen handiger. 

Kijk je naar de verschillen tussen onze MCT poeder en MCT olie GREEN Omega7 en RED Nataxtin® dan zijn er grote verschillen tussen beide. De GREEN Omega7 en RED zijn ontwikkeld voor speciale voedingsdoelen als gewichtsverlies, meer energie, kracht en herstel. Maak voor jezelf de beste keuze. Lees er alles over en gebruik de producten die het beste bij jouw passen. 

Voordelen van MCT supplementen