Exogene ketonen: Wat zijn het en hoe werken ze?

In de wereld van keto en gezondheid is er een term die steeds vaker opduikt: exogene ketonen.  Maar wat zijn exogene ketonen nu eigenlijk en hoe werken ze? Kunnen ze een bijdrage leveren aan jouw gezond en sportprestaties? We leggen het je graag even uit. 

Wat zijn exogene ketonen

Exogene ketonen zijn supplementen die het lichaam voorzien van extra ketonen. Ketonen zijn moleculen die door het lichaam worden geproduceerd wanneer het in een staat van ketose verkeert. Exogene ketonen zijn ketonen die van buitenaf worden ingenomen, meestal in de vorm van voedingssupplementen zoals ketonendrankjes of ketonenesters. Ze worden vaak gebruikt als een voedingssupplement door mensen die een ketogeen dieet volgen of die hun lichaam in een staat van ketose willen brengen. Exogene ketonen kunnen helpen om de ketonenniveaus in het lichaam te verhogen, wat kan leiden tot verhoogde energie, verbeterde mentale helderheid.

Exogene ketonen worden vaak gebonden aan zouten zoals kalium, calcium, natrium of magnesium, maar ook aminozuren zoals lysine en creatine kunnen worden toegevoegd. De mineralen worden toegevoegd om onder meer de intensiteit van de vrije vetzuren te verhogen en om de BHB mengbaar te maken met andere voedingstoffen. BHB zouten worden afgebroken tijdens de spijsvertering. De vrijgemaakte BHB komt hierna in de bloedbaan terecht. Hierdoor  vindt direct de ketolyse plaats om energie op te wekken.

Door de snelle opname hoef je dus niet te wachten tot het lichaam zelfstandig in ketose is komt. Jouw lichaam kan dus meteen gebruik maken van de voordelen van ketonen. Een mooi voordeel is dat het de intensiteit van de vervelende bijwerkingen die een keto dieet in het begin zal kennen kan verminderen (keto griep).

Belangrijk is om te weten dat exogene ketonen niet als wondermiddel gezien moeten worden. Het kan je zeer zeker helpen om ketose op te starten en te verdiepen maar zal nooit de natuurlijke ketose vervangen. Om keto goed toe te passen en te ervaren is een gezond en natuurlijk keto voedingspatroon belangrijk

MAAK EEN KETO KICKSTART

Hét Keto Start eBook HELEMAAL GRATIS

Exogene ketonen bij sportprestaties

Voor sporters kan het gebruik van exogene ketonen voordelen bieden. Omdat ketonen een efficiënte energiebron zijn, kunnen ze helpen om het uithoudingsvermogen te verbeteren en de prestaties te optimaliseren. Bovendien kunnen exogene ketonen het herstel na intensieve training versnellen. 

Exogene ketonen zijn supplementen die ketonlichamen van buitenaf aan het lichaam leveren, wat kan leiden tot een verhoogde beschikbaarheid van energie tijdens langdurige inspanningen.

Het is bekend dat verschillende professionele topsporters het keto dieet en het gebruik van exogene ketonen inzetten om training en wedstrijden te optimaliseren. Hierdoor kunnen zij het uithoudingsvermogen vergroten en de afhankelijkheid van koolhydraten verminderen, wat vooral gunstig is tijdens lange trainingen en wedstrijden.

Een ander groot voordeel van exogene ketonen is dat ze de mentale helderheid verbeteren, vermoeidheid verminderen en de algehele prestaties bevorderen. Dit kan cruciaal zijn in de wereld van sport waar seconden het verschil kunnen maken tussen winnen en verliezen.

Exogene ketonen bij sportprestaties

Ketonen voor gewichtsverlies

Naast het ondersteunen van sportprestaties kunnen exogene ketonen ook een rol spelen bij gewichtsverlies. Door het stimuleren van ketose, kunnen ze helpen bij het verbranden van vetten als brandstof. Dit kan leiden tot een snellere en efficiëntere afbraak van lichaamsvet. Toch willen we nogmaals benadrukken dat dit altijd samen moet gaan met een gezond keto voedingspatroon. Zie het niet als wonderdrankje wat even zorgt dat je snel gewicht verliest. 

De voordelen van exogene ketonen

Het gebruik van exogene ketonen kunnen verschillende voordelen met zich meebrengen. 

Exogene ketonen in Nederland en Europa

Exogene ketonen zijn In Europa nog niet goedgekeurd en dus verboden binnen Nederland (Europa) te verhandelen. Supplementen die vóór 15 mei 1997 nog niet in Europa werden verkocht vallen in de categorie Novel Foods. Deze voedingsmiddelen dienen eerst goedgekeurd te worden door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA). Mocht je toch gebruik maken van exogene ketonen let dan (voor zover dat mogelijk is) altijd goed op dat het product als voeding veilig is.

Zodra er veranderingen zijn in de Europese wetgeving zullen we dit meteen aan jullie melden. 

Raspberry ketonen

Regelmatig worden Raspberry ketonen afslankpillen gebruikt met de gedachte hetzelfde resultaat te verkrijgen als met exogene ketonen. Ondanks dat deze twee producten ketonen genoemd worden, hebben ze totaal geen overeenkomsten met elkaar.

Onderzoeken naar afslankpillen met Raspberry ketonen hebben geen voordelen aangetoond. Er was géén relatie met Raspberry ketonen en bijvoorbeeld gewichtsverlies, verbetering in sportprestaties of verbetering van mentale prestaties bij mensen.

“De enige overeenkomst tussen Raspberry ketonen en exogene ketonen is het woord Ketonen”.

Raspberry ketonen hebben dan ook helemaal niets te maken met de metabolische ketose van het lichaam. Afslankpillen met Raspberry ketonen zijn compleet anders dan de ketonen die door het lichaam worden aangemaakt. 

LET OP: Exogene ketonen zijn geen product voor een snel gewichtsverlies. Exogene ketonen stimuleren de metabolische staat ketose van het lichaam, dragen bij aan de verhoging van de BHB-waarden in het bloed, en kunnen hierdoor zorg dragen voor onder meer fysieke en mentale prestatie verbeteringen. Deze prestatieverbeteringen kunnen natuurlijk wel tot gewichtsverlies leiden.