De kracht van Keto: alles wat je moet weten

Keto, een afkorting voor het ketogene dieet. Met zijn focus op het minimaliseren van koolhydraten en het verhogen van de inname van vetten, belooft het keto-dieet snelle en effectieve resultaten. Het belangrijkste principe achter keto is dat je lichaam in een staat van ketose wordt gebracht, waarbij het overschakelt naar het verbranden van vet als primaire brandstof in plaats van koolhydraten. Keto kan leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies, verbeterde energieniveaus en vele andere gezondheidsvoordelen.

Voordat je start met het keto dieet is het belangrijk om te weten hoe dit voedingspatroon nu precies werkt. Met de juiste kennis is het mogelijk om gestelde doelen te behalen en te behouden. Wij vertellen je graag hoe het keto dieet werkt en waarom jij juist dit voedingspatroon vol gaat houden. 

Wat is keto?

Het belangrijkste doel van het keto dieet is om het lichaam in een staat van ketose te brengen. In deze staat schakelt het lichaam over op het verbranden van vetten voor energie in plaats van glucose uit koolhydraten. Dit kan niet alleen leiden tot gewichtsverlies maar voordelen hebben voor de hersenen en de algehele gezondheid.

Om in ketose te komen, zal in de meeste gevallen de koolhydraatinname beperkt moeten worden tot ongeveer 20-50 gram per dag. Hierdoor dwing je jouw lichaam om de glycogeenvoorraden uit te putten en over te schakelen naar vetverbranding. Het kan echter even duren voordat iemand volledig in ketose komt, meestal duurt dit tussen de twee dagen tot twee weken.

Het keto dieet heeft verschillende varianten, waaronder het standaard ketogeen dieet (SKD), cyclisch ketogeen dieet (CKD) en gerichte ketogeen dieet (TKD). Elk van deze varianten heeft zijn eigen specifieke richtlijnen en doelen, maar het gemeenschappelijke kenmerk is de focus op het verminderen van koolhydraten.

Hoe werkt Keto
Hoe werkt Keto?

Keto voor Gewichtsverlies

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor het keto dieet is omdat het kan helpen bij gewichtsverlies. Door de beperking van koolhydraten dwingt het keto dieet je lichaam om opgeslagen vetten te verbranden voor energie. Hierdoor ervaar je een snellere vetverbranding en gewichtsverlies.

Bovendien heeft het keto dieet vaak een verzadigend effect, waardoor je minder snel honger hebt en minder calorieën consumeert. Dit heeft enerzijds te maken met het verzadigend vermogen van vetten maar ook omdat je tijdens keto zoveel als mogelijk onbewerkte voeding eet. Onbewerkte voeding levert in elke maaltijd meer voedingsstoffen dan bewerkte voeding. Hierdoor is je lichaam sneller voorzien van de juiste voedingsstoffen en zal het minder snel om eten vragen. Gezond onbewerkt eten draagt zeer zeker bij aan gewichtsverlies op lange termijn.

Keto voor Verbeterde Energie en Mentale Scherpte

Veel mensen melden dat ze zich energieker en alerter voelen wanneer ze het keto dieet volgen. Dit komt omdat je lichaam overschakelt op het verbranden van vetten in plaats van koolhydraten. Vetten hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel en het lichaam kan vetten zeer efficiënt inzetten voor energie. Hierdoor kunnen pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel worden voorkomen.

Het keto dieet is zeer gunstig voor de mentale scherpte. Onderzoek heeft aangetoond dat ketonen, die worden geproduceerd tijdens de vetverbranding en als primaire brandstof dienen tijdens ketose, de hersenfunctie kunnen verbeteren en kunnen helpen bij concentratie en focus.

MAAK EEN KETO KICKSTART

Hét Keto Start eBook HELEMAAL GRATIS

Keto voor Verbeterde Gezondheid

Alsof het nog niet genoeg is draagt keto ook bij aan de algehele gezondheid, en deze vinden wij eigenlijk het belangrijkste. Keto kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor is keto gunstig voor mensen met diabetes en/of insulineresistentie. Bovendien kan het keto dieet helpen bij het verlagen van triglycerideniveaus en het verhogen van HDL (het “goede” cholesterol) niveaus, wat kan bijdragen aan een betere hartgezondheid. 

Daarnaast zijn er ook steeds meer onderzoeken die laten zien dat het keto dieet nuttig kan zijn voor mensen met neurologische aandoeningen. Hierdoor kan het een positieve bijdrage leven aan de behandeling van bijvoorbeeld epilepsie en de ziekte van Alzheimer.

Keto macro's

Om je lichaam in ketose te brengen en de concentratie ketonen in het lichaam te laten stijgen is een voedingspatroon met de juiste voedingsmacro’s erg belangrijk. Bij het standaard keto dieet zijn de macro’s van de voeding als volgt opgebouwd:

  • 70-80% vet
  • 20-25% eiwit
  • 5-10% koolhydraten
Hoe verdelen we de keto macro's?
Keto macro's

Verschillende keto vormen