Wat is een keto dieet?

Een keto dieet, (ketogeen dieet) is een voedingspatroon waarbij je weinig tot geen koolhydraten eet. Je eet wel vetten en proteïne. Door een “tekort” aan koolhydraten  zal je lichaam overschakelen op zijn alternatieve energiebron en zijn vetten gaan verbranden. Wanneer je lichaam vetten verbrandt voor energie raakt je lichaam in een metabolische stand die we ketose noemen. 

Voordat je start met het keto dieet is het belangrijk om te weten hoe dit voedingspatroon nu precies werkt. Met de juiste kennis is het mogelijk om gestelde doelen te behalen en te behouden. Wij vertellen je graag hoe het keto dieet werkt en waarom jij juist dit voedingspatroon gaat volhouden. 

“Stel jouw lichaam in op het verbranden van vet. Ervaar alle voordelen die het keto dieet met zich mee brengt”. 

Hoe werkt het keto dieet

Tijdens een traditioneel voedingspatroon wat grotendeels zal bestaan uit koolhydraten zal je lichaam de gegeten koolhydraten omzetten in glucose.

Na het eten van koolhydraten maakt je lichaam insuline aan. Deze insuline is nodig om de glucose uit de bloedbaan naar de cellen te transporteren en hier energie uit te putten.

Het keto dieet werkt anders doordat de macronutriënten van jouw voeding anders zijn samengesteld. Je eet veel gezonde vetten, kleine hoeveelheden eiwit en beperkt de inname van koolhydraten tot het minimale. Hierdoor  wordt jouw lichaam gedwongen vetten te verbranden voor energie. Tijdens deze vetverbranding komen er ketonen vrij. Deze ketonen zijn jouw eigen super benzine. 

Download het Keto Start eBook

Schrijf je in en ontvang ons Keto Start eBook GRATIS

Wat voel je?

Tijdens jouw keto start

Ketonen als super benzine

De aanmaak van ketonen leidt tot vele fysiologische voordelen en een efficiënter energie verbruik. Ketonen zijn echt  jouw eigen super benzine. Veel cellen in het lichaam maken namelijk gebruik van deze super brandstof. Cellen die geen gebruik maken van ketonen kunnen bevoorraad worden door glucose. Het mooie is dat je hier geen suikers of koolhydraten voor hoeft te eten. Je lichaam kan deze glucose namelijk zelf aanmaken uit bijvoorbeeld vetten en eiwitten. 

Wat zijn  ketonen nu eigenlijk?

Keto wetenschap

Tijdens een studie bleek dat keto sporters ruim 6 kilogram meer gewicht verloren in verhouding tot sporters voorzien van koolhydraten in een zelfde periode.

Voedingsmacro's

Om je lichaam in ketose te brengen en de concentratie ketonen in het lichaam te laten stijgen is een voedingspatroon  met de juiste voedingsmacro’s erg belangrijk. Bij het standaard keto dieet zijn de macros van de voeding als volgt opgebouwd:

  • 70-80% vet
  • 20-25% eiwit
  • 5-10% koolhydraten

Verschillende keto vormen