Ketosticks gebruik

Wanneer je een keto of koolhydraatarm voedingspatroon op de juiste wijze volgt, zal jouw lichaam in ketose raken. Wanneer jouw lichaam in ketose is maakt het ketonen aan voor energie. De aangemaakte ketonen zijn daarna traceerbaar in onder andere de urine, het bloed en jouw adem. Wanneer je jouw ketose wenst te controleren in de urine, gebruik je daarvoor ketose urine teststrips. Door deze urine teststrips, ook wel ketosticks genoemd, te gebruiken weet je snel of je in ketose bent, en of jouw voedingspatroon klopt. 

Ketose strips uitleg

Voordat je ketose strips gaat bestellen is het fijn om te weten wat ketose teststrips nu precies zijn en waarom je ze zou gaan gebruiken.

Een ketose test strip betreft een kunststof stripje van slechts enkele centimeters. Aan het einde van iedere strip zit het testgebied. Dit testgebied is gemaakt van ultra dun test papier, voorzien van reactie poeder. Op het moment dat het testgebied in contact komt met ketonen in de urine, zal het gaan verkleuren. 

De hoogte van de concentratie ketonen in de urine, bepaald hoe sterk het testgebied reageert en hoe intens het testgebied verkleurd. Tijdens een keto voedingspatroon is het eigenlijk niet zo interessant hoe sterk het stripje verkleurd. Iedere verkleuring is ok en laat zien dat jouw lichaam vetten verbrand voor energie. Staar je dus vooral niet blind op de kleur. 

MAAK EEN KETO KICKSTART

Hét Keto Start eBook HELEMAAL GRATIS

Ketose sticks gebruiksaanwijzing

Keto sticks zijn eenvoudig in het gebruik. Om goede resultaten te verkrijgen, dienen de aanwijzingen zorgvuldig opgevolgd te worden. Controleer voor gebruik altijd of de vervaldatum niet verstreken is.

  1.  Vang een kleine hoeveelheid urine op in een schoon opvangbakje.
  2. Plaats de strip in het urinemonster of passeer de strip 1/2 seconde door de urinestraal. Indien er voor een rechtstreekse urinestraal word gekozen dan adviseren wij om het laatste kleine beetje urine te gebruiken. Nooit in de harde urinestraal houden omdat dit het testgebied kan beschadigen.
  3. Schud overtollige urine voorzichtig van de strip.
  4. Wacht tot het strookje van kleur verandert. De aanwijzing op de verpakking vertelt u hoe lang u moet wachten.
  5. Vergelijk de strip met de kleurenchart aanwezig op de verpakking

Let op:  Indien er geen verkleuring op treed geeft dit aan dat er geen ketonen in de urine aanwezig zijn. Vermoedelijk is het lichaam nog niet in ketose. Geen verkleuring zegt dus niet automatisch dat de teststrip niet werkt.

Minder verkleuring ketose teststrips

Het komt met regelmaat voor dat er een mindere verkleuring optreed op een ketose teststrip. Dit kan komen omdat er minder ketonen worden aangemaakt, maar een andere reden kan zijn dat je lichaam fat adapted is.

Wanneer jouw lichaam langere tijd in ketose is zal de stofwisseling van jouw lichaam zich aanpassen aan vetverbranding. Dit noemen we “fat adapted”. Indien het lichaam in deze metabolische staat verkeerd, kan het de opgeslagen vetreserves gaan verbranden voor energie. Hierdoor zullen jouw  vetreserves worden ingezet om bijvoorbeeld de training van die dag tot een goed einde te brengen.

Fat adapted heeft direct invloed op de urine test. Jouw lichaam gaat steeds efficiënter met  ketonen om.  Hierdoor zullen steeds minder ketonen jouw lichaam via de urine verlaten. Een logisch gevolg daarvan is dat de ketose urine strips minder of helemaal niet meer zullen verkleuren.

Geen reden tot paniek dus want dit is dus een heel goed teken.

Wil je toch graag ketonen testen dan is een bloed ketonen meter een goede optie.