MCT vetten: Alles wat je moet weten

Inhoud artikel

Wat zijn MCT vetten

MCT vetten zijn medium chain triglycerides (MCT’s). In het Nederlands noemen we dit middel lange keten vetten. Er zijn verschillende varianten MCT vetten te koop maar deze hebben niet allemaal dezelfde eigenschappen. Het is belangrijk om te weten wat de eigenschappen zijn en welke het beste bij jouw doelen passen. 

Verschillende MCT vetten

Er zijn twee belangrijke vormen van MCT vetten: Kokosolie MCT, vaak te vinden in reguliere supermarkten, en de gezuiverde vorm van MCT vetten. De gezuiverde vorm, waarbij specifieke vetzuren worden geïsoleerd, biedt hogere doseringen en heeft zijn eigen gezondheidsvoordelen. MCT vetten worden verder onderverdeeld in C8, C10 en C12 vetzuren.

MCT vetten C8

MCT C8, ook bekend als Caprylzuur, komt voor in verschillende voedingsbronnen. Het is het kortste keten MCT vetzuur, wat betekent dat het lichaam het snel en efficiënt omzet in energie. Inname van C8 leidt tot de productie van ketonen, efficiëntere energieleveranciers dan glucose, wat resulteert in verbeterde fysieke prestaties, focus, en een snelle energieboost.

Het vetzuur C8 komt voor in onder andere boter, kokosnoot, palmolie, en de melk van zoogdieren.

Wanneer je MCT C8 via je voeding binnen krijgt, verandert deze bijna onmiddellijk in ketonen

 • Ketonen

Ketonen zijn de energie leverancier van jouw lichaam indien er geen gebruik gemaakt kan worden van glycogeenvoorraden. Ketonen zijn vele malen efficiënter dan glucose. Hierdoor is het dan ook geen wonder dat de inname van C8 tot betere fysieke prestaties leidt.

 • Focus en energie

Na de inname van C8 ervaar je al snel een mentale helderheid en fysieke energie boost. Veel sporters en natuurlijk personen die een Keto dieet volgen gebruiken C8 als extra toevoeging aan hun sportdrank, water of koffie voor een snelle energie boost.

 • Thermogenese

Het vetzuur C8 verbeterd de thermogenese van je lichaam en daarmee het vermogen om extra calorieën te verbranden. Logischerwijs helpt dit om gewicht te verliezen en uiteindelijk een gezond gewicht te behouden als je eenmaal je doel hebt bereikt.

 

MCT C10 vetzuren: Versterk jouw immuunsysteem

Een goede verbetering van jouw immuunsysteem

Het vetzuur C10, ook wel caprinezuur genoemd komt voor in kokosolie, palmpitolie, geitenmelk en dierlijke vetten. Net als C8 heeft ook C10 een aantal interessante gezondheidsvvoordelen.

 • Immuunsysteem

Een van de belangrijkste voordelen van het vetzuur C10 is het versterken van het immuunsysteem. Tijdens een onderzoek waar de voeding van moeders van zuigelingen, werd aangevuld met producten die rijk waren aan het vetzuur C10 werd de antimicrobiële kracht van het C10 vetzuur doorgegeven aan de zuigelingen. Hierdoor werd het vermogen om infecties en virussen tegen te gaan bij deze baby’s vergroot. De vraag of volwassenen dezelfde voordelen hebben is tot nu toe niet voldoende onderzocht. Gezien de effectiviteit van het C10 vetzuur en het feit dat het infectieuze micro-organismen doodt, lijkt het vrij aannemelijk.(*)

MCT C12 vetzuren: Een krachtige virus- en bacteriekiller

C12, ook bekend als Laurinezuur, vormt een aanzienlijk deel van kokosolie. Het staat bekend om zijn krachtige antibacteriële eigenschappen en wordt omgezet in het effectieve monolaurine. Monolaurine kan bepaalde virussen en bacteriën bestrijden, waaronder herpes, candida, en acne.

Wat zijn verschillende MCT olie soorten

De voordelen van MCT-supplementen

 

 • Gewichtsverlies

MCT vetten worden gemakkelijk door het lichaam opgenomen en verteerd. Tevens hebben MCT vetten een thermogeen (energie creërend) effect. Hierdoor wordt het metabolisme extra gestimuleerd. In een afslankonderzoek bij 31 personen naar het effect van de consumptie van MCT-olie werd geconcludeerd dat er een hoger gewichtsverlies optrad in vergelijking met de gebruikers van olijfolie. MCT olie kan dus met succes worden opgenomen in een afslankdieet.

 • Energie

Nadat de MCT’s door het lichaam zijn afgebroken tot ketonen kunnen deze vervolgens worden gebruikt als brandstof voor het lichaam.

 • Spijsvertering

MCT’s ondersteunen ons dynamisch ecosysteem in de darmen. Dit dynamisch ecosysteem helpt ons om onverteerd voedsel om te zetten in energie.

 • Focus

Voor een verhoogde focus gebruik MCT op nuchtere maag

 • Lichamelijke prestaties

Door het gebruik van MCT voor of tijdens trainingen zal de behoefte aan zuurstof verminderen waardoor de energielevels stijgen.

 • Vetverlies

Gebruik MCT’s in de ochtend en/of tussen de maaltijden door. Zo breng je het lichaam eenvoudig en snel in de vetverbrandingsmodus.

 • Ketose

Gebruik MCT na een maaltijd met koolhydraten die je uit ketose heeft gehaald. Zo is het eenvoudiger om weer snel terug in ketose te raken.

Samenvatting

MCT vetten C8, C10 en C12 zijn alle drie gezonde MCT vetzuren. Ze lijken alle drie op elkaar maar hebben stuk voor stuk hun eigen specifieke gezondheidsvoordelen. Het is verstandig om voor de aanschaf van MCT olie of poeder, eerst zelf te onderzoeken wat het doel van het gebruik is.

Is je doel het ondersteunen van de ketose en het verbeteren van de mentale en fysieke kracht, ga dan opzoek naar MCT vetten waar de grote energie leverancier C8 in de hoogste verhoudingen aanwezig is.

Is jouw doel het aanpakken van virussen en bacteriën dan is mogelijk een standaard kokosolie/vet de beste keuze. Deze bestaan voor een hoog percentage uit het vetzuur C12 (laurinezuur). Deze zijn vaak goed te verkrijgen in de supermarkt. 

Een voordeel van deze kokosolie of vet is de lagere prijs, maar heeft als nadeel dat het een andere werking heeft op ketose dan bijvoorbeeld een C8 of C8/C10 MCT olie of poeder. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen