Keto Metabolisme

Inhoud artikel

Wat is Keto Metabolisme

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Het metabolisme is de manier en de snelheid waarop het lichaam calorieën omzet in energie. Hoe beter en hoe sneller het metabolisme werkt, hoe beter het lichaam in staat is gewicht te verliezen en te behouden. Keto metabolisme is dus de manier waarop jouw lichaam werkzaam is tijdens ketose.

Wat doet het metabolisme?

Het metabolisme zet voedsel om in energie. Het grootste percentage, ongeveer 85% van de calorie-inname heeft het lichaam nodig om alle lichamelijke processen in stand te kunnen houden. De overige ongeveer 15% van de calorie-inname gebruikt het lichaam om lichamelijke activiteiten, zoals bijvoorbeeld werk, lopen, fietsen en sport te ondersteunen.[*]

Basaal metabolisme

Het basaal metabolisme betreft de stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren, noodzakelijk voor primaire levensprocessen. Hierbij valt te denken aan onder andere ademen, hartslag, en alle processen die op cel en weefselniveau doorgaan tijdens rust.

Snel metabolisme

Het metabolisme van het lichaam heeft een belangrijke sleutelrol in het onder controle houden van het lichaamsgewicht. Indien we lichaamsgewicht willen verliezen zullen we onder meer het metabolisme moeten versnellen. Een snel metabolisme zorgt ervoor dat het lichaam voedingsstoffen in een hoog tempo omzet in energie. Deze energie gebruikt het lichaam om goed te functioneren. Hoe sneller het metabolisme van het lichaam werkt, hoe meer calorieën er zullen worden verbrandt. Fysiologische factoren zoals leeftijd en geslacht hebben invloed op de snelheid van het metabolisme.

Traag metabolisme

Er is sprake van een traag metabolisme als voeding niet goed of langzaam verwerkt wordt tot energie. Het lichaam zal de voeding opslaan als vet, maar produceert hieruit weinig tot geen energie. Er kunnen vele oorzaken zijn voor een traag metabolisme. Zoals eerder benoemd hebben fysiologische factoren zoals leeftijd en geslacht invloed op de snelheid van het metabolisme. Maar ook factoren zoals slaap tekort, stress, onregelmatige voeding of een crashdieet vertragen het metabolisme.

Je metabolisme beïnvloeden

Door keuzes te maken in het beweeg en voedingspatroon kan het metabolisme worden beïnvloed. Fysiologische factoren als leeftijd, geslacht, lengte, hormoonhuishouding alsmede erfelijke factoren kunnen niet worden beïnvloed. Daarentegen beïnvloeden al deze factoren wel met grote mate de snelheid van het metabolisme.

De leeftijd van een persoon zorgt voor een vertraging van het metabolisme en hierdoor zien we dat bij veel oudere mensen langzaam het lichaamsgewicht toeneemt. Door dagelijks veel te bewegen en sporten kan het metabolisme met wel 25% worden versneld, het lichaam zal meer calorieën verbranden. Indien het lichaam meer calorieën verbruikt dan wordt ingenomen ontstaat er automatisch een negatieve calorieën balans met mogelijk gewichtsverlies tot gevolg

Sport, maar krachttraining in het bijzonder is een bijzonder effectieve manier om het metabolisme te versnellen. Door de spiergroei en het onderhouden van de spieren heeft het lichaam meer energie nodig. Dit spieronderhoud vergt namelijk tot wel 90% meer energie. Een bijkomend voordeel is dat het metabolisme in rust ook verhoogd. Dit wil zeggen dat ook in rust het lichaam extra calorieën verbrand.

MCT Olie Poeder

MCT olie poeder wordt direct opgenomen, boost de natuurlijke aanmaak van ketonen. Hierdoor is het eenvoudiger om snel in ketose te raken en te blijven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen

Interessante producten voor jou: