Het keto dieet en alcohol

Inhoud artikel

Het volgen van het keto voedingspatroon kan aanvankelijk uitdagend zijn en vereist discipline om stabiel in ketose te blijven en de ongemakken van de keto griep te vermijden. Echter, het is de moeite waard om na te denken over de relatie tussen gezelligheid en alcohol, en of deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het kan zijn dat we onszelf hebben aangeleerd dat sociale interactie en alcohol hand in hand gaan, wat mogelijk een patroon is om te overwegen. Want ook zonder alcohol kan het heel gezellig zijn toch? 

Hoewel het keto dieet een strikt voedingspatroon is, betekent dit niet noodzakelijk dat je je hele sociale leven moet opgeven. Het streven naar balans is essentieel. Als je alcoholische drankjes als positief ervaart in sociaal opzicht, kan het de moeite waard zijn om af en toe te genieten. Echter, wees je bewust van de mogelijke gevolgen voor je gezonde keto voedingspatroon.

Alcohol staat niet bekend als bevorderlijk voor een gezond dieet. Hoewel één drankje waarschijnlijk niet direct ketose zal verstoren, geldt dit niet voor alle soorten alcoholische dranken. Als je ervoor kiest om af en toe alcohol te drinken, is het belangrijk om te weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen. Dit bewustzijn kan helpen om een evenwicht te vinden tussen sociaal genot en het behouden van een gezond keto voedingspatroon.

Blijf gezond eten

Eet voldoende en natuurlijk keto vriendelijk. Het is niet verstandig om nu ineens veel koolhydraatrijke producten te gaan eten. Hier gaat je lichaam negatief op reageren. Je zult uit ketose raken en je metabolisme zal niet weten hoe hij met de alcohol en koolhydraten  om moet gaan.

Het is verstandig om gewoon keto te blijven eten. Maaltijden met vet en proteïne zijn heel belangrijk. Op deze manier overleeft je lichaam een paar alcoholische versnaperingen het best en zal je niet zo snel en volledig ontregelt raken.

Pas op met calorieën

Een van de geweldige voordelen van het ketogeen dieet is dat je niet zo heel bewust bezig hoeft te zijn met calorieën tellen. Macro’s zijn binnen keto misschien wel het aller belangrijkst. Maar gaat deze regel ook op indien we alcohol gaan drinken?

Nee, want alcohol is een uitzondering op deze regel. Het is namelijk heel eenvoudig om met een paar goede borrels de hoeveelheid calorieën van een warme maaltijd te evenaren. De voedingswaarde van alcohol is laag. Hierdoor is het dan ook eenvoudig om jouw calorieën limiet te overschrijden en waarschijnlijk heb je dit niet eens in de gaten.

Keto alcohol

Maar bestaat er dan wel een echte Keto alcohol? De eerste vraag die je jezelf moet stellen is; past alcohol binnen mijn keto voedingspatroon? 

Niet vanwege het risico om uit ketose te raken maar meer vanwege het effect op je gezondheid. We kunnen ons best voorstellen dat een glaasje alcohol wenselijk is binnen jouw sociale leven. Mocht je ervoor kiezen om zo nu en dan een glaasje mee te drinken, dan is het prettig om gebruik te maken van je keto kennis.

Koolhydraten en suikers zijn zeer belangrijk om in de gaten te houden tijdens keto. Aangezien bepaalde soorten alcoholhoudende dranken meer koolhydraten bevatten dan andere is het belangrijk om hier een goede keuze in te maken.

  • Bier

Het gemiddelde glaasje bier past niet binnen je keto-macro’s. Een glas bier zal ongeveer 12-15 gram koolhydraten per glas bevatten. Dit is een beetje afhankelijk van het soort bier en de hoeveelheid alcohol per glas. Het gemiddelde glas bier zal je in één keer aan de helft van je dagelijkse hoeveelheid koolhydraten helpen.

Wij vinden bier dan ook een echte No Go binnen het keto voedingspatroon. Mocht je toch echt om een biertje verlegen zitten beperk je dan tot één glas.  De volgende dag goed sporten is belangrijk om de opgebouwde glycogeenvoorraden op te maken. Zo kom je snel weer terug in ketose.

 

  • Sterke dranken

Sterke dranken zijn behoudens de hoeveelheid calorieën per glas, misschien nog wel de “beste optie”. Sterke dranken bevatten weinig tot geen koolhydraten. We hebben het dan uiteraard wel over de pure vorm. Ga je deze drankjes weer mixen met bijvoorbeeld Cola of andere suikerhoudende dranken, dan gaan de hoeveelheden koolhydraten natuurlijk snel stijgen.

Enkele voorbeelden van sterke dranken met een laag koolhydraatgehalte;

  • Wodka
  • Gin
  • Whisky
  • Tequila

Ook bij sterke dranken is het aan te raden even op het etiket te kijken. Sommige kunnen toch wat koolhydraten bevatten. Sterke dranken kunnen dus een “goede” optie zijn. Maar…. Drink met mate.

  • Wijn

Wijn is er in verschillende vormen. Droge wijnen, zoete wijnen, dessertwijnen, enz enz. Droge wijnen bevatten vaak minder suikers en koolhydraten dan zoete wijnen. Dessertwijnen zijn van een andere orde. Deze zijn vaak super zoet en zelfs stroperig van de suikers, oppassen dus.

Een glas droge rode wijn zoals bijvoorbeeld een Pinot noir of Merlot zal over het algemeen tussen 2g en 4g koolhydraten bevatten.

Bij een glas droge witte wijn zoals Pinot blanc, Pinot grigio en Sauvignon blanc kan de hoeveelheid koolhydraten variëren van 2,5 tot 3,5 g koolhydraten per glas.

Als we dit vergelijken met een glas bier zien we een groot verschil in de hoeveelheid koolhydraten en kan keto en wijn stukken beter.

Dessertwijnen zijn van een andere categorie. Dessertwijnen staan echt onderaan de lijst. Deze bevatten al snel tussen 7/18 gram koolhydraten per glas. Wees er dus voorzichtig mee.

  • Mix dranken 

De dag dat je gaat kiezen voor een mix drank is het verstandig goed te kijken wat de juiste combinaties zijn. Deze keuze maakt het drankje namelijk “keto” of niet.

Voor de bereiding van mix dranken worden vaak sterke dranken gebruikt. Veel sterke dranken hebben weinig tot geen netto koolhydraten. “perfecte” keuze dus.

Ga je deze dranken mixen met suikerhoudende koolzuurdranken of vruchtensappen dan ben je die keto “vriendelijkheid” meteen kwijt. Jammer!

 Zoek naar mix dranken waar bijvoorbeeld koolzuurwater (Spa) of andere ongezoete drank aan is toegevoegd. Natuurlijk zou de keuze ook kunnen vallen op light dranken maar dan is weer de vraag of deze light dranken binnen je keto voedingspatroon kunnen vallen. 

Sneller terug in Ketose?

MCT vetten stimuleren de aanmaak van ketonen. Kom sneller terug in ketose met meer energie en focus.

Hoeveel alcohol tijdens keto?

Eigenlijk is het best vreemd. Als we over keto praten dan bedoelen we een voedingspatroon voorzien van weinig koolhydraten. Maar een andere zeer belangrijke keto factor is gezonde voedingsstoffen. Is gewichtsverlies jouw belangrijkste reden voor het keto voedingspatroon dan is het verstandig om tijdens de eerste acht weken geen alcohol te nuttigen. Maar dit is ook het geval als je moeite hebt om voor langere tijd echt in ketose te blijven.

Probeer zeker in het begin geen alcoholische versnapering te nemen.

Wanneer je eenmaal je streefgewicht hebt behaald en het makkelijker wordt om in ketose te blijven zou je langzaam kunnen kijken waar voor jou de max ligt.

Waarom alcohol?

Na het lezen van bovenstaande kun je al een lichte conclusie trekken. Sommige soorten alcohol kunnen best gedronken worden tijdens keto. Maar als je even naar je doelen kijkt is het misschien niet de beste keuze. Alcohol kan er voor zorgen dat je doelen niet, of in ieder geval minder snel behaalt.

Alcohol bevat veel lege calorieën en bezit hierdoor geen enkele voedingswaarde 

Door het gebruik van alcohol zul je jezelf niet verzadigd gaan voelen. Hierdoor zul je sneller op zoek gaan naar eten. Alcohol verlaagt drempels en dit zou zomaar invloed kunnen hebben op jouw voedingskeuze. 

Jouw lichaam zal zich volledig gaan concentreren op dat ene belangrijke proces, het elimineren van de alcohol! Met het oog op het behalen van doelen zou deze energie beter ergens anders voor gebruikt kunnen worden.

Of je nu koolhydraten eet of volledig keto, alcohol is voor geen enkel lichaam gezond.

We hebben het nog niet gehad over het effect van alcohol tijdens ketose. Misschien was je voor je keto periode een geoefend drinker. Dat zou nu wel eens heel anders kunnen uitpakken. Het volgen van een keto dieet verandert drastisch het effect van alcohol op jouw lichaam. Omdat je glycogeenvoorraden volledig zijn opgebruikt kan jouw lichaam eigenlijk niet meer met alcohol omgaan. Glycogeen kun je zien als een soort van buffer voor het verwerken van alcohol. Zonder deze buffer zal je lichaam de alcohol sneller opnemen met de bekende effecten tot gevolg. 

ketose-symptonen
Conclusie

Het keto dieet en alcohol, horen ze bij elkaar? Eigenlijk niet. Toch kunnen we ons voorstellen dat een drankje op zijn tijd best lekker en vooral gezellig kan zijn. Bij een gezonde leefstijl hoort ook een goed sociaal leven. Als een drankje bij kan dragen aan dit fijne, gezonde sociale gevoel, zullen wij de laatste zijn die dit afkeuren.

Wel willen we graag duidelijk maken wat alcohol met je doet en hoe het jouw ketose kan beïnvloeden.

Zoals altijd binnen keto is het belangrijk om te weten wat en hoe je dingen aanpakt. Alleen zo kun je de juiste keuzes maken. Ben je nog niet goed bekend met keto dan is het verstandig om je hier eerst goed in te verdiepen. Zeker in de beginfase van het keto dieet adviseren wij zo strikt mogelijk te eten. Alleen zo zullen doelen worden behaald en de maximale keto voordelen worden ervaren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen