Metabolisme

Metabolisme

Inhoud artikel

Wat is metabolisme?

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Jouw metabolisme is de manier en de snelheid waarop jouw lichaam calorieën omzet naar energie. Hoe beter en hoe sneller het metabolisme werkt, hoe beter jouw lichaam in staat is gewicht te verliezen en te behouden.

Wat doet het metabolisme?

Het metabolisme zet voedsel om in energie. Het grootste percentage, ongeveer 85% van de calorie-inname heeft het lichaam nodig om alle lichamelijke processen in stand te kunnen houden. De overige ongeveer 15% van de calorie-inname gebruikt het lichaam om lichamelijke activiteiten, zoals bijvoorbeeld werk, wandelen en sport te ondersteunen.[*]

Basaal metabolisme

Het basaal metabolisme betreft de stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren, noodzakelijk voor primaire levensprocessen. Hierbij valt te denken aan onder andere ademen, hartslag, en alle processen die op cel en weefselniveau doorgaan tijdens rust.

Snel metabolisme

Het metabolisme van het lichaam heeft een belangrijke sleutelrol in het onder controle houden van het lichaamsgewicht. Indien je lichaamsgewicht wilt verliezen zal je onder meer je metabolisme moeten versnellen. Een snel of beter functionerend metabolisme zorgt ervoor dat jouw lichaam voedingsstoffen in een hoog tempo omzet tot energie. Deze energie gebruikt het lichaam om goed te functioneren. Hoe beter en efficiënter jouw metabolisme werkt, hoe meer calorieën het verbrandt. Fysiologische factoren zoals leeftijd en geslacht hebben invloed op de snelheid van het metabolisme, maar zijn tot op zekere hoogte beïnvloedbaar. 

Traag metabolisme

Er is sprake van een traag metabolisme als voeding niet goed of (te) langzaam verwerkt wordt tot energie. Het lichaam zal de voeding opslaan als vet, maar produceert hieruit weinig tot geen energie. Er kunnen vele oorzaken zijn voor een traag metabolisme. Zoals eerder benoemd hebben fysiologische factoren zoals leeftijd en geslacht invloed op de snelheid van het metabolisme. Maar ook factoren zoals slaap tekort, stress, onregelmatige en slechte voeding of een crashdieet vertragen het metabolisme. Laatst genoemde zaken sluipen er helaas maar al te vaak in. Maar het is nooit te laat om te veranderen. Met de juiste inzet en verandering van patronen maak je van een traag metabolisme weer een geoliede machine.  

Metabolisme beïnvloeden

Door de juiste keuzes te maken in het beweeg en voedingspatroon kan je jouw metabolisme beïnvloeden. Fysiologische factoren als leeftijd, geslacht, lengte, hormoonhuishouding alsmede erfelijke factoren kunnen niet worden beïnvloed. Helaas beïnvloeden al deze factoren wel met grote mate de snelheid van jouw metabolisme.

De leeftijd van een persoon zorgt voor een vertraging van het metabolisme. Hierdoor zien we dat bij veel oudere mensen langzaam het lichaamsgewicht toeneemt. Door dagelijks veel te bewegen en te sporten kan het metabolisme met wel 25% worden versneld. Jouw lichaam zal dan weer meer calorieën verbranden. Wanneer je meer calorieën verbruikt dan wordt ingenomen ontstaat er automatisch een negatieve calorieën balans. Gewichtsverlies is dan vaak het gevolg

Sport, maar krachttraining in het bijzonder is een bijzonder effectieve manier om je metabolisme te versnellen.

Door de spiergroei en het onderhouden van de spieren (na een training) gebruikt jou lijf meer energie. Dit spieronderhoud vergt namelijk tot wel 90% meer energie. Een ander bijkomend voordeel is dat het metabolisme in rust ook verhoogd. Dit wil zeggen dat ook in rust het lichaam extra calorieën verbrand. 

MCT olie poeder

MCT olie poeder wordt direct opgenomen, boost de natuurlijke aanmaak van ketonen. Hierdoor is het eenvoudiger om snel in ketose te raken en te blijven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen