Metabolisme

Metabolisme

Inhoud artikel

Wat is metabolisme?

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Jouw metabolisme is de manier en de snelheid waarop jouw lichaam voedingsstoffen omzet naar energie. Hoe beter en hoe sneller het metabolisme werkt, hoe beter jouw lichaam in staat is gewicht te verliezen en te behouden.

Wat doet het metabolisme?

Het metabolisme zet voedsel om in energie. Het grootste percentage, ongeveer 85% van de calorie-inname heeft het lichaam nodig om alle lichamelijke processen in stand te kunnen houden. De overige ongeveer 15% van de calorie-inname gebruikt het lichaam om lichamelijke activiteiten, zoals bijvoorbeeld werk, wandelen en sport te ondersteunen.[*]

Basaal metabolisme

Het basaal metabolisme betreft de stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren, noodzakelijk voor primaire levensprocessen. Hierbij valt te denken aan onder andere ademen, hartslag, en alle processen die op cel en weefselniveau doorgaan tijdens rust.

ketose

Snel metabolisme

Het metabolisme van het lichaam heeft een belangrijke sleutelrol in het onder controle houden van het lichaamsgewicht. Indien je lichaamsgewicht wilt verliezen zal je onder meer je metabolisme moeten versnellen. Een snel of kunnen we beter zeggen een goed functionerend metabolisme zorgt ervoor dat jouw lichaam voedingsstoffen in een hoog tempo omzet tot energie. Deze energie gebruikt het lichaam om goed te functioneren. Hoe beter en efficiënter jouw metabolisme werkt, hoe meer calorieën het verbrandt. Fysiologische factoren zoals leeftijd en geslacht hebben invloed op de snelheid van het metabolisme, maar zijn tot op zekere hoogte beïnvloedbaar. 

Traag metabolisme

Er is sprake van een traag metabolisme als voeding niet goed of (te) langzaam verwerkt wordt tot energie. Het lichaam zal de voeding opslaan als vet, maar produceert hieruit weinig tot geen energie. Er kunnen vele oorzaken zijn voor een traag metabolisme. Zoals eerder benoemd hebben fysiologische factoren zoals leeftijd en geslacht invloed op de snelheid van het metabolisme. Maar ook factoren zoals slaap tekort, stress, onregelmatige en slechte voeding of een crashdieet vertragen het metabolisme. Laatst genoemde zaken sluipen er helaas maar al te vaak in. Maar het is nooit te laat om te veranderen. Met de juiste inzet en verandering van patronen maak je van een traag of slecht functionerend metabolisme weer een geoliede machine.  Een keto voedingspatroon waarbij je niet alleen focust op koolhydraatvermindering maar ook op het eten van echt onbewerkt voedsel zal je metabolisme maximaal verbeteren. 

Metabolisme beïnvloeden

Het metabolisme kan worden beïnvloed door de juiste keuzes te maken op het gebied van beweging en voeding. Factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, hormoonhuishouding en erfelijkheid kunnen niet worden veranderd, maar hebben wel invloed op de snelheid van het metabolisme.

Met het ouder worden vertraagt het metabolisme, wat vaak resulteert in gewichtstoename bij oudere mensen. Door regelmatig te bewegen en te sporten kan het metabolisme met wel 25% worden versneld en verbeterd.

Een belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien is het werken aan spiermassa. Oudere mensen worden vaak aangemoedigd om rustig aan te doen, maar ze zouden eigenlijk gestimuleerd moeten worden om harder en gerichter te trainen. In combinatie met de juiste voeding zal dit helpen om het lichaam weer optimaal te laten functioneren, voor jong en oud. Lees er hier alles over.

Sporten en met name krachttraining zijn uiterst effectieve manieren om het metabolisme te versnellen. Het opbouwen en onderhouden van spieren kost veel energie. Hierdoor zal je lichaam meer calorieën verbranden. Bovendien blijft het metabolisme ook in rust verhoogd, wat betekent dat er zelfs in rust extra calorieën worden verbrand.

Door dagelijkse inname van voldoende eiwitten voor je spieren, creëer je een optimaal functionerend lichaam.

MCT olie poeder

MCT olie poeder wordt direct opgenomen, boost de natuurlijke aanmaak van ketonen. Hierdoor is het eenvoudiger om snel in ketose te raken en te blijven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen