Keto griep

Inhoud artikel

Wanneer je koolhydraten vervangt door vetten als energiebron, zal je lichaam deze vetten gaan gebruiken als brandstof. Als je stofwisseling volledig is afgestemd op deze vetverbranding en ketonen produceert, noemen we dit ketose. Deze verandering vindt niet van de ene op de andere dag plaats en vereist als belangrijke voorwaarde dat je een beperkte hoeveelheid koolhydraten eet, meestal ongeveer 30 gram.

Het duurt ongeveer een week voordat je lichaam zich aanpast aan zo’n ingrijpende metabolische verandering. Als je begint met een ketogeen voedingspatroon, kun je symptomen van de keto griep ervaren. Dit zijn milde griepachtige verschijnselen die optreden wanneer je lichaam leert om over te schakelen van het verbranden van suikers naar het verbranden van vet.

Is de keto griep een reden om niet te beginnen met keto? Absoluut niet. In de meeste gevallen zijn de symptomen mild en met de juiste tips kun je ze zelfs verlichten of soms zelfs voorkomen. Wij staan klaar om je te helpen.”

Wat is de keto griep?

De keto griep is een verzameling van griepachtige symptomen die je kunt ervaren wanneer je begint (of opnieuw begint) met een ketogeen dieet. Deze symptomen treden meestal op tijdens de eerste twee weken van een ketogeen dieet. In deze beginfase heeft je metabolisme tijd nodig om zich aan te passen aan het gebruik van vetten in plaats van koolhydraten. Deze griepachtige symptomen staan bekend als de keto griep.

Laten we even teruggaan naar de basis: hoe werkt het ketogeen dieet eigenlijk?

Wanneer je koolhydraten eet, gebruikt je lichaam meestal koolhydraten als de belangrijkste energiebron. Tijdens een ketogeen dieet wordt de inname van koolhydraten drastisch verminderd. Zodra alle glycogeenvoorraden in je lichaam zijn uitgeput, schakelt je lichaam over op het verbranden van vetten. Dit leidt tot de productie van ketonen, die de nieuwe brandstofbron worden voor je lichaam.

Deze overgang naar ketose is de oorzaak van de keto griep. Je lichaam is namelijk gewend aan het verbranden van koolhydraten en moet nu leren hoe het vetten efficiënt kan gebruiken als brandstof. Hierdoor kunnen griepachtige symptomen optreden. De keto griep verdwijnt zodra je lichaam zich heeft aangepast aan het verbranden van vetten voor energie.

Keto griep symptomen

Keto griep symptomen zijn er in verschillende vormen. Maar hoe voelt keto griep nu eigenlijk? De meest voorkomende keto griep symptomen zijn:

 • Geprikkeld zijn
 • Hersenmist 
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • (nachtelijk) zweten
 • Diarree of constipatie
 • Spierkrampen
 • Slaapproblemen

MAAK EEN KETO KICKSTART

Hét Keto Start eBook HELEMAAL GRATIS

Hoe lang duurt de ketogriep?

Hoe lang een keto griep duurt is lastig te voorspellen. De keto griep symptomen treden meestal op in de eerste twee dagen van de start van het keto voedingspatroon. Hoe lang de keto griep duurt is voor iedereen verschillend. Sommige personen ervaren een week keto griep klachten, de ander heeft minimale of zelfs geen klachten. 

Het is belangrijk om te weten dat deze keto klachten niet langer dan een paar dagen tot een week zouden moeten duren. Zodra jouw lichaam is aangepast aan de vetverbranding moeten de klachten verdwijnen.

 • Vaker keto griepklachten

Maar wat nu als je met enige regelmaat last hebt van deze keto griepklachten? Dan is het wellicht verstandig jouw voedingspatroon eens goed onder de loep te nemen. Het zou best wel eens kunnen zijn dat je in en uit de ketose raakt door het gebruik van (verborgen) koolhydraten. Om deze reden is het belangrijk om tijdens de eerste maanden van keto regelmatig jouw ketose te controleren. Hierdoor weet je zeker dat jouw voedingspatroon klopt en je in ketose bent en blijft. Regelmatig uit ketose kan vervelende keto symptomen geven maar maakt het ook lastig om gemotiveerd te blijven.  

Controleer jouw ketose met bijvoorbeeld met onze urine test strips of een bloed ketonen meter.

Het is belangrijk om te weten dat de keto griep niet gevaarlijk is. Wel kan het soms, en zeker in het begin wat onbehaaglijk aanvoelen. Hou vol!  Eet gezond en ervaar snel de voordelen van ketose in de vorm van energie, een sterke focus en gewichtsbeheersing.

Keton1 Mineral Powder
Mineral Powder

Hoofdpijn, spierpijn en verstoorde slaap? Ontdek hoe Keto elektrolyten je kunnen helpen om je elektrolytenbalans te ondersteunen en onaangename keto griep symptomen te voorkomen

Oorzaken

 • Aanpassing van het voedingspatroon
  Eerder hebben we al besproken dat de keto griep ontstaat als gevolg van een verandering in jouw metabolisme. Jouw lichaam schakelt namelijk over van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van vetten. Voor sommige mensen levert dit weinig tot geen problemen op, omdat zij een betere metabolische flexibiliteit hebben. Met andere woorden, hun lichaam kan snel en eenvoudig schakelen tussen koolhydraat- en vetverbranding. Hierdoor ervaren zij minder of misschien minder langdurige keto symptomen. De belangrijkste oorzaak van de keto griep is dan ook de aanpassing van jouw lichaam aan het keto voedingspatroon.

 •  Elektrolytenhuishouding
  Wanneer je begint met keto, zal jouw lichaam zijn glycogeenvoorraden opmaken voordat het begint met de verbranding van vetten. Aan elke gram glycogeen is ongeveer drie gram water verbonden. Door het opmaken van deze glycogeenvoorraden verlies je dus ook veel vocht, wat de reden is dat je in het begin van het keto dieet vaak naar het toilet moet. Als je al dit vocht verliest en het niet op tijd aanvult, loop je niet alleen het risico op uitdroging, maar verlies je ook belangrijke elektrolyten. Het niet tijdig aanvullen van deze elektrolyten kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en spierkrampen – drie vervelende keto griep symptomen die eenvoudig voorkomen kunnen worden.

 • Eet je voldoende?
  Een veelvoorkomende beginnersfout  is te weinig eten. Het kan even wennen zijn om anders te eten. In tegenstelling tot koolhydraten verzadigen vetten sneller en eet je al snel te weinig. Door te weinig te eten, kun je onbewust in een soort crashdieet belanden, waarbij je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan leiden tot lage energieniveaus en concentratieproblemen.

  Wanneer het keto dieet op de juiste manier wordt toegepast, is het juist een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon, boordevol echte voedingsstoffen afkomstig uit vetten en eiwitten. Zorg er dus voor dat je gezond, natuurlijk en onbewerkt voedsel eet en bereid heerlijke maaltijden met gezonde vetten, zoals die te vinden zijn in bijvoorbeeld vlees, vis, boter en avocado’s. Vul deze gerechten aan met een goede portie verse groenten. Zo zorg je optimaal voor jouw.

Voorkomen

 1. Drink voldoende water
  Zoals eerder vermeld, verlies je veel vocht tijdens het starten (of herstarten) van een keto dieet, soms wel enkele liters. Het is belangrijk om voldoende water te drinken. Vul bijvoorbeeld een waterfles of handige shakebeker met water, zodat je precies weet hoeveel liter water je per dag drinkt. Vul het water aan met keto elektrolyten. Hiermee kun je symptomen zoals keto hoofdpijn, keto vermoeidheid en keto misselijkheid verminderen of zelfs voorkomen.
 2. Let op je elektrolytenbalans
  Het vocht in je lichaam bevat elektrolyten zoals natrium, magnesium, kalium en calcium. Tijdens de start van keto verlies je extra veel vocht. Mogelijk is het je opgevallen dat je extra vaak naar het toilet moet. Hierdoor verlaten er extra veel elektrolyten jouw lichaam via de urine. Aanvullen is zeer belangrijk om keto griep symptomen te verminderen en te voorkomen.
 3. Verhoog de vet-inname
  Zeker tijdens een keto (her)start is het belangrijk dat je gezond en evenwichtige eet. Jouw lichaam doet zijn uiterste best om over te schakelen naar vetverbranding. Nu jouw lichaam zijn energie niet meer haalt uit koolhydraten en suikers, heeft het vetten en eiwitten nodig als brandstof. Daarom zorg ervoor dat je jouw lichaam deze vetten en eiwitten ook daadwerkelijk geeft. Hierdoor krijg je de juiste hoeveelheden calorieën binnen krijgt. Alleen zo ervaar je een sterke focus en energie en dat is waar we naar op zoek zijn. Dat is keto. Telkens spreken we over gezonde vetten, maar wat zijn nu precies gezonde natuurlijke vetten?

  Enkele goede keto-vetbronnen zijn
  Avocado’s
  Boter of ghee
  Volle room
  Kokosnootolie
  MCT vetten
  Eieren
  Vette vis
  Olijfolie
  Pecannoten, macadamia’s en walnoten

  MCT vetten

  De aanvulling met echte MCT vetten kan helpen de vervelende keto griep symptomen wat te verminderen. Zodra jouw lichaam op vetverbranding is overgeschakeld zullen MCT vetten zorgdragen voor de verhoging van de ketonenlevels. Ketonen leveren jou extra energie. Hierdoor is de overstap van koolhydraten naar vetverbranding wat sneller en eenvoudiger.

Wat te doen bij keto griep?

Ervaar je één of meerdere van de bovenstaande symptomen van keto griep? Start dan meteen met onze Mineral Powder, ons hoogwaardige keto elektrolyten supplement. Het voordeel van onze Mineral Powder is dat je snel de juiste hoeveelheden elektrolyten kunt aanvullen. Dit is van vitaal belang, vooral tijdens het ketogene dieet, omdat elektrolyten helpen bij het herstellen van de verstoorde elektrolytenbalans. Onze Mineral Powder, een uitgebalanceerd, suiker- en koolhydraatvrij keto supplement kan je helpen de symptomen van keto griep te verminderen. Hierdoor kan jij volop genieten van de voordelen van het keto.

Belangrijke Mineralen

 • Keto en Natrium
  Tijdens de start van een keto voedingspatroon is het belangrijk om voldoende natrium in je lichaam te behouden. Het verhogen van je natriuminname kan helpen om vochtverlies tegen te gaan. Voeg bijvoorbeeld wat extra zout toe aan je gerechten. Een tekort aan natrium kan leiden tot symptomen zoals hoofdpijn, verwardheid en slaperigheid.
 • Keto en magnesium
  Magnesium is een essentieel mineraal met belangrijke functies voor spierontspanning, hormonale balans en energieproductie. Een tekort aan magnesium kan zich uiten in spierkrampen, vermoeidheid en maagproblemen. Voedingsbronnen rijk aan magnesium zijn onder andere avocado’s, spinazie, cashewnoten, macadamianoten en zalm.
 • Keto en kalium
  Kalium is ook een belangrijk mineraal tijdens keto, met rollen in darmfunctie, spierwerking en cardiovasculaire gezondheid. Het is betrokken bij energieproductie, blaascontrole en temperatuurregeling. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium zijn onder andere avocado, spruitjes, paddenstoelen en courgette.
 • Keto en calcium
  Calcium wordt vaak geassocieerd met botgezondheid, maar het heeft ook invloed op spierfunctie, cardiovasculaire gezondheid en bloedstolling. Groene groenten zoals broccoli, boerenkool en spinazie zijn rijk aan calcium, evenals chiazaad, sardientjes en zalm.
Keton1 Mineral Powder

Mineral Powder

Herken jij die vervelende keto griep symptomen als; hoofdpijn, een slechte nachtrust of spierkrampen? Ondersteun jouw elektrolytenbalans met keto elektrolyten. 

Samenvatting

We hebben je uitgelegd wat de keto griep is en hoe je de symptomen hiervan kunt verminderen en zelfs voorkomen. Laat de keto griep je niet tegenhouden om te beginnen met een gezond keto voedingspatroon. Luister naar je lichaam, zorg ervoor dat je op tijd de juiste voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt en blijf actief. Ervaar het keto dieet en ontdek de talloze gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft. Laat niets je weerhouden van een gezondere levensstijl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen