snel terug in ketose

Snel terug in ketose

Inhoud artikel

Snel terug in ketose door een keto reset. Maar wat is een keto reset en wat zijn de oorzaken dat je uit ketose raakt? 

Wanneer je al langere tijd een keto dieet volgt weet je vast dat het lastig kan zijn om je altijd aan de regels te houden. Zeker tijdens vakanties verliezen veel mensen het keto dieet even uit het oog.

Even een glaasje fris, een biertje, een lekker ijsje of koekje. De hoeveelheden koolhydraten per dag vliegen al snel omhoog. Als je dit herkent zal je ook gemerkt hebben dat je na een periode anders eten, de behoefte snel ontstaat om terug te keren naar keto. De dagen zonder honger, suikerdipjes, energie en focus zal je snel gaan missen.

Tijd voor een opfris momentje.

Tijdens een keto dieet beperk je de inname van koolhydraten tot een minimum. De meeste mensen raken in ketose wanneer ze een aantal dagen niet meer dan 30 gram koolhydraten eten. Wanneer je keto tijdens de vakantie even iets minder hebt toegepast of helemaal uit het oog bent verloren raak je dus snel uit ketose.

Wist je dat bijvoorbeeld een stukje pizza al snel ruim 35 gram koolhydraten bevat, een banaan 23 gram koolhydraten en een soft ijsje 22 gram koolhydraten?

Het doel is nu om snel weer in ketose te raken. Belangrijk dus dat je weer gezond en natuurlijk gaat eten, voorkomt dat je verborgen koolhydraten en suikers eet en dat de hoeveelheden koolhydraten per dag onder de 30 gram blijven.

We hoeven je vast niet meer uit te leggen hoe je in ketose raakt. Belangrijker is het dus om te weten waardoor je uit ketose raakt en hoe jezelf een reset toepast. Hieronder omschrijven we een aantal belangrijke valkuilen. 

Keto valkuilen

  • Sociaal leven

Een goed en gezellig sociaal leven is voor vele een drempel om te starten met het keto dieet. Vaak zijn we van mening dat een avondje uit alleen maar gezellig kan zijn als we alcohol nuttigen en koolhydraten eten. Herken je deze uitspraak?

 ‘Joh drink er (nog) eentje, doe niet zo ongezellig’.

Probeer zeker in het begin jezelf niet te laten verleiden door hapjes en drankjes die niet binnen het keto dieet passen. We steken toch ook geen sigaretje op omdat het dan gezelliger wordt?

Want ook tijdens een keto voedingspatroon zijn er zoveel lekkere hapjes en drankjes die perfect passen bij een gezellig avondje uit. Probeer het gewoon en overtuig vrienden dat natuurlijke keto hapjes en drankjes heel erg lekker zijn. Met een beetje geluk zorgen ze de volgende keer voor een lekker keto kaasplankje. 

Glucose control

Een extra hulpmiddel wat jou kan helpen op die momenten dat je even minder controle hebt over je eten is Glucose Control. Glucose control kan jou helpen de glucose-opname uit  koolhydraatrijke maaltijden te verminderen (complexe koolhydraten** en disachariden*.  Hierdoor stijgt de bloedglucose minder en vermindert de insulinerespons. 

* Bijvoorbeeld groenten en zuivelproducten.
** Bijvoorbeeld aardappel, rijst, brood

  • Keto maaltijden

Wanneer je snel even een maaltijd op tafel moet zetten ben je vaak afhankelijk van de producten in je voorraadkast. Vaak (zeker in het begin) producten met (verborgen) suikers en koolhydraten. Een gezonde koolhydraat-arme maaltijd is dan even niet mogelijk en voordat je het weet heb je jouw maximale koolhydraten van die dag bereikt of overschreden.

Start je met het keto dieet dan is het verstandig om jouw keto maaltijden voor te bereiden. Denk gewoon een aantal dagen vooruit. Plan per dag zo veel als mogelijk wat je gaat eten en berekenen de hoeveelheid koolhydraten per maaltijd. Maak een boodschappenlijstje en neem dit mee naar de winkel. Op die manier koop je alleen de producten die passen binnen jouw voedingspatroon en is het altijd mogelijk een gezonde keto maaltijd te bereiden.

  • Keto cheat

Tijdens de eerste weken van het keto dieet vraagt jouw lichaam waarschijnlijk nog regelmatig om koolhydraten en zoetigheden. Op zich niet zo vreemd want vermoedelijk heb je jaren lang vele koolhydraten gegeten. Maar telkens wanneer je teveel koolhydraten eet bijvoorbeeld een koekje, een banaan of iets anders zoets bestaat de kans dat je uit ketose raakt.

Probeer op zoek te gaan naar keto vriendelijke lekkernijen. Wat dacht je van een lekker stukje kaas, een plakje worst, kaasknabbels, olijven of keto chocolade.  Er zijn voldoende lekkere keto vriendelijke hapjes voorhanden. Ga er naar op zoek en zorg dat ze in je kast liggen. Wanneer je voor langere tijd in ketose bent zal je merken dat je steeds minder zin in zoetigheden krijgt. Fijn hè, jouw lichaam past zich vanzelf aan.

Een keto dieet (her)start?

Wanneer je voor langere tijd in ketose bent geweest heb je vele gezondheidsvoordelen mogen ervaren. Deze gezondheidsvoordelen worden tijdens keto normaal en vallen misschien niet eens altijd meer op. Maar, deze voordelen worden maximaal uitgelicht wanneer je in je oude voedingspatroon bent teruggevallen. Juist dan gaat het opvallen. 

Want herinner je jezelf nog dat je minder honger had, de trek naar zoet was verdwenen en dat je was voorzien van een onuitputbare bron van energie en focus?

Maar wat kun je nu ervaren als je uit keto bent geraakt en waarom zou je hier snel weer naar terug moeten. We geven je enkele voorbeelden zodat je snel opmerkt dat je vermoedelijk uit ketose bent.

GLUCOSE CONTROL
  • Verlangen naar suikers.

Ik ben verslaafd aan suikers… Iets wat je waarschijnlijk regelmatig in je omgeving hebt gehoord. Misschien lach je er om maar in de praktijk is het echt zo. Je kunt verslaafd zijn aan suikers. Wanneer je suiker eet geven je hersenen jou een complimentje. Hierdoor bestaat de kans dat je eerder jouw zelfbeheersing verliest en kiest voor een lekker zoet tussendoortje. Studies hebben zelfs aangetoond dat je hersenen sneller verslaafd raken aan suiker dan aan bijvoorbeeld cocaïne. Wanneer je regelmatig dit soort momenten ervaart is het tijd om weer eens goed naar je keto voedingspatroon te kijken. Meet je ketonen, reset jouw voedingspatroon en ga snel terug naar keto.

Op die dagen dat je enorm veel trek hebt in zoetigheid is het misschien handig om een “zoet” keto tussendoortje te proberen. Er zijn heerlijke recepten voor suikervrije keto koekjes maar ook onze Keto Choco bars gaan jou zeker helpen op dagen dat het verlangen naar suikers je letterlijk naar het hoofd stijgt.

  • Een suikercrash

Niet alleen snoep, alcohol en ijsjes halen je uit ketose maar ook brood of een glas melk kan de boosdoener zijn. Belangrijk dus om dit goed in de gaten te houden. In de keto periode is jouw lichaam weer gevoeliger geworden voor insuline. Wanneer je dus jezelf tegoed doet aan suikers zal jouw lichaam extra reageren op de aangemaakt insuline. Vervelende symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid en hersenmist kunnen het gevolg zijn. Maar wist je dat insuline ook een grote boosdoener is voor het opslaan van lichaamsvet? Verstandig om dus weer opzoek te gaan naar koolhydraatarm eten zodat je snel terug in ketose raakt en jezelf weer energiek en goed gaat voelen.

  • Een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel is misschien wel het meest ervaren probleem wanneer er na een periode van keto weer koolhydraatrijk wordt gegeten. Vervelende symptomen als brandend maagzuur, constipatie, krampen, winderigheid en een opgeblazen gevoel komen zeer vaak voor.

Waar komt nu dat opgeblazen gevoel vandaan? 

Wanneer je in ketose bent zijn de glycogeenvoorraden van het lichaam opgebruikt. Tijdens de start van keto heeft dit tot gevolg dat je met regelmaat naar het toilet moet om te urineren. Iedere gram glycogeen is gebonden aan ongeveer vier gram water. Tijdens de keto start zorgt dit eigenlijk voor het snelle eerste gewichtsverlies.

Maar van keto naar koolhydraten werkt het precies andersom. Je eet nu weer koolhydraten en de glycogeenvoorraden worden weer aangevuld. Hierdoor sla je ook weer extra vocht op. Een opgeblazen gevoel kan het gevolg zijn.

Om weer snel van dit opgeblazen gevoel af te komen is het belangrijk om jouw voedingspatroon weer aan te passen. Eet minder koolhydraten en ga opzoek naar gezonde keto voeding. Zo zal jouw lichaam snel weer omschakelen, zijn glycogeenvoorraden opmaken. Hierdoor neem je snel weer afscheid van het opgeblazen gevoel.

  • Waar is mijn energie?

Ook wanneer je voor langere tijd een keto dieet volgt en fat adapted bent is het mogelijk om redelijk snel uit ketose te raken. Wanneer je met regelmaat van ketonen naar voeding met  (overmatig) koolhydraten gaat en weer zal jouw lichaam telkens tijd nodig hebben om weer te wennen aan het voedingspatroon. Deze omschakeling kan ervoor zorgen dat je minder energie ervaart, jezelf minder gefocust voelt en een beetje zweverig voelt (hersenmist). 

Probeer om je voedingspatroon weer volledig naar de normen van het keto dieet in te richten. Zo zal jouw lichaam zijn glycogeenvoorraden opmaken en vetten gaan verbranden voor energie. Op deze manier kom je snel terug in ketose. 

  • De keto griep

De start van een keto dieet kan gepaard gaan met keto griep symptomen. Dit is geen echte griep maar de symptomen hebben gelijkenissen. Keto griep symptomen kun je herkennen aan bijvoorbeeld; hersenmist, duizeligheid, prikkelbaarheid, constipatie, spierpijn, concentratie problemen, zin in suikers en hartkloppingen. Vaak ervaar je deze symptomen enkel tijdens je eerste keto start. 

Na deze start en wanneer je fat adapted bent, zal je lichaam een metabolische flexibiliteit opbouwen. Hierdoor kom je sneller terug in ketose zonder telkens die vervelende symptomen te ervaren. Maar hoe langer je uit ketose blijft, hoe groter de kans dat deze vervelende symptomen terugkomen wanneer je weer start met het keto dieet.

  • Ketonen testen

Om er zeker van te zijn dat je niet teveel koolhydraten eet en jouw lichaam vetten verbrandt voor energie kun je jouw lichaam testen op ketonen. Dit testen kan tijdens de start van een keto dieet heel eenvoudig met ketose urine test strips en wanneer je al wat langer keto doet met een bloed ketonen meter. Merk je op  dat er na een aantal dagen geen ketonen in jouw lichaam aanwezig zijn dan is het verstandig om even de voeding te controleren. Het kan namelijk zomaar zijn dat je verborgen koolhydraten binnen krijgt en dus niet in ketose raakt. Testen is daar een heel goed hulpmiddel voor. Het geeft meteen de mogelijkheid jouw keto voedingspatroon tijdig bij te stellen zodat je snel terug in ketose komt. 

MCT Poeder

MCT vetten maken de switch van koolhydraten naar vetverbranding sneller en eenvoudiger. Perfect om te (her)starten met het keto dieet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen