waarom val ik niet af

Waarom val ik niet af?

Inhoud artikel

Het is mega frustrerend: je werkt hard aan je voeding je hebt voldoende lichaamsbeweging, maar je valt niet af. De sleutel tot succesvol gewichtsverlies is vaak meer dan alleen minder eten en bewegen. Sterker nog, vaak is minder eten juist niet de sleutel tot succes maar lijdt het alleen maar tot meer lichamelijke (en geestelijke) problemen. Waarom val ik niet af? 
Spieropbouw, voedingskeuzes en ketose zijn enkele belangrijke onderwerpen in jouw zoektocht naar een gezond lichaam. Dit blog kan je helpen bij het begrijpen van verschillende oorzaken en geeft je oplossingen die jou kunnen helpen je gewichtsverliesdoelen te bereiken.

Voeden in Plaats van Vullen

Laten we meteen even de kern van de zaak bespreken: het Keto-dieet draait om veel meer dan simpelweg koolhydraatbeperking. Het draait om het voeden van je lichaam met essentiële voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen.
Een gevarieerd (keto) voedingsplan met onbewerkte voeding is altijd van cruciaal belang. 

Vergelijk je lichaam even met een auto: als je alleen benzine tankt maar vergeet om de olie bij te vullen of te verversen, zal de auto uiteindelijk sputteren, zijn snelheid verminderen en zelfs stilvallen, ongeacht hoe vaak je benzine tankt. Dit principe geldt ook voor je lichaam. 

Dus waarom val ik niet af? 

Wanneer je jezelf volstopt met lege calorieën en ongezonde bewerkte voeding, ontneem je je lichaam de noodzakelijke bouwstenen om optimaal te functioneren.
Hoe kun je verwachten dat je lichaam goed functioneert en vetten gaat verbranden als het niet de juiste voedingsstoffen krijgt om dit te realiseren? Het Keto-dieet richt zich op het eten van de juiste onbewerkte voeding. Hierdoor is je lichaam in staat om op zijn best te presteren en ook de vetverbranding te stimuleren. Het is tijd om te kiezen voor voeden in plaats van vullen en de voordelen te omarmen, op naar een gezond lichaam!

Het Belang van Spieropbouw en Eiwitten

Je voeding klopt maar de kilo’s lijken te blijven plakken. 
De oorzaak kan liggen in het onderschatte belang van spieropbouw en het behoudt van spiermassa. Spieren vormen niet alleen een esthetisch aspect, maar zijn ook de motor van een gezond lichaam. Ze spelen een cruciale rol in het reguleren van je metabolisme.

Spierweefsel heeft een hogere energiebehoefte dan vetweefsel, wat betekent dat hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je in rust verbrandt.
Daarnaast dragen spieren bij aan het herstel en de genezing van je lichaam. Een tekort aan spiermassa kan de immuunrespons verminderen en hersteltijden bij virale infecties verlengen.

Sterke spieren zijn niet alleen essentieel om soepel te bewegen, maar ook om fysieke activiteiten met vertrouwen aan te gaan. Eiwitten zijn de bouwstenen van jouw spieren. Door voldoende eiwitten in je dieet op te nemen, help je je spieren sterker te worden en je metabolisme te stimuleren. Onthoud dat spieren alleen groeien als je ze uitdaagt, dus regelmatige krachttraining is van vitaal belang en dat liefst uit je comfortzone!

Kortom, als je je afvraagt; waarom val ik niet af?, overweeg dan het belang van spieropbouw en voldoende eiwitten in je dieet. Deze factoren kunnen de sleutel zijn tot het doorbreken van je gewichtsplateau en het verbeteren van je algehele gezondheid.

Wanneer je op een snelle en eenvoudige manier meer eiwitten aan je voeding toe wilt voegen kan een goed en suikervrij eiwitsupplement vele voordelen bieden.

Buikvet verbranden

Onbewerkt voedsel

Wanneer je jezelf de vraag stelt; waarom val ik niet af is het ook belangrijk om eens naar de echte kwaliteit van je voeding te kijken. We hebben het dan niet meteen over bijvoorbeeld calorieën, vetten of eiwitten maar over het belang van onbewerkte voeding.
Het eten van onbewerkte voeding, dat rijk is aan voedingsstoffen en vrij van toegevoegde suikers en kunstmatige ingrediënten, vormt de brandstof die jouw lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid en gewichtsverlies.
Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen is niet alleen een slimme keuze, maar ook een krachtige stap naar een gezondere levensstijl. Het kan een belangrijk antwoord zijn op jouw vraag; waarom val ik niet af

Waarom is onbewerkt voedsel zo belangrijk?

Onbewerkte voeding is niet alleen voedzamer, maar bevat ook aanzienlijk minder calorieën dan bewerkte alternatieven.
Door te kiezen voor onbewerkte producten, geef je jouw lichaam de essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft om alle belangrijke lichaamsfuncties te kunnen vervullen.
Ook vetverbranding is een van die belangrijke functies en laat dat nu net nodig zijn om gezond te worden en jouw gewichtsverliesdoelen te bereiken.

Bovendien kan bewerkte voeding ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken. Deze ontstekingen kunnen schadelijk zijn voor jouw algehele gezondheid en kunnen zelfs gewichtsverlies in de weg staan of misschien kunne we beter zeggen het veroorzaak gewichtstoename. Gelukkig biedt het kiezen voor onbewerkt voedsel een effectieve manier om deze ontstekingen te verminderen en jouw lichaam in staat te stellen om vet te verbranden, ter ondersteuning van jouw algehele gezondheid en gewichtsverliesinspanningen.

Dus, als je merkt dat je niet afvalt, kan het tijd zijn om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor onbewerkt voedsel. Door jouw lichaam de juiste brandstof te geven, kun je niet alleen gewicht verliezen, maar ook jouw algehele gezondheid verbeteren. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het maken van bewuste keuzes en geef jouw lichaam de voeding die het verdient!

Keto spiegelei met bacon

Het effect van slaap op gewichtsverlies

Wanneer je onvoldoende slaapt, heeft dit invloed op verschillende hormonen die betrokken zijn bij het reguleren van je eetlust en stofwisseling.
Een gebrek aan slaap leidt tot een verhoogde productie van het hormoon ghreline, ook wel bekend als het “hongerhormoon”. Ghreline stimuleert je eetlust, waardoor je meer zin krijgt in calorierijk voedsel.
Tegelijkertijd remt een slaaptekort de productie van het hormoon leptine, dat verantwoordelijk is voor het gevoel van verzadiging. Hierdoor heb je de neiging om meer te eten dan nodig is.

Bovendien heeft slaapgebrek invloed op de stofwisseling. Het verstoort het normale metabolisme van koolhydraten, wat kan leiden tot insulineresistentie en een hoger risico op diabetes type 2. Daarnaast beïnvloedt slaaptekort de manier waarop je lichaam vet opslaat en verbrandt, waardoor gewichtsverlies moeilijker wordt.

De Kracht van Carnitine

Carnitine is een aminozuur die veel aandacht heeft gekregen in verband met gewichtsverlies en vetverbranding. Het is een verbinding die een cruciale rol speelt in het metabolisme van vetten. Hier zijn wat meer details over hoe carnitine kan bijdragen aan gewichtsverlies:

Vetzuurtransport:
Carnitine is verantwoordelijk voor het transport van vetzuren naar de mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen. Hier worden vetzuren omgezet in energie. Dit proces maakt het lichaam efficiënter in het verbranden van opgeslagen vetten als energiebron.

Verbetering van de vetverbranding:
Carnitine kan helpen bij het verhogen van de vetverbranding tijdens lichamelijke activiteit. Het verbetert de oxidatie van vetzuren, waardoor het lichaam meer vet gebruikt voor energie tijdens het sporten en inspanning.

Verhoogt de spiermassa:
Carnitine kan ook de opbouw van spiermassa ondersteunen. Spieren verbranden meer calorieën dan vet, zelfs in rust. Door spiermassa op te bouwen, verhoog je je basaal metabolisme, wat bijdraagt aan gewichtsverlies op de lange termijn.

Hoewel carnitine veelbelovende eigenschappen heeft als het gaat om vetverbranding en gewichtsverlies, is het belangrijk op te merken dat het geen wondermiddel is. Het effect van carnitine op gewichtsverlies is over het algemeen bescheiden, en het kan variëren van persoon tot persoon. Het is ook essentieel om te begrijpen dat carnitine alleen effectief kan zijn als het wordt gecombineerd met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Wil je nog meer lezen over de werking van Carnitine? Lees dan hier verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen