Ik eet weinig calorieën en val niet af?

Inhoud artikel

Ik eet heel weinig calorieën en toch val ik niet af. Misschien herken je deze uitspraak wel of heb je er wel eens iemand over horen vertellen. Maar hoe werkt dat calorieën tekort nu precies en werkt het eigenlijk wel? Gewichtsverlies heeft deels met een calorieën tekort te maken maar er zijn meer factoren die belangrijk zijn om op een gezonde manier af te vallen en gewichtsverlies te optimaliseren. 

Calorieën berekenen en afvallen

Calorieën in, calorieën uit, het lijkt simpel. Moet je de calorieën wel berekenen om af te vallen? Maar wist je dat niet elke calorie hetzelfde is? Het idee dat minder eten automatisch leidt tot gewichtsverlies en een betere gezondheid heeft wat meer nuances dan we vaak denken. Vergelijk het met een reis: niet elke kilometer is hetzelfde, afhankelijk van de route die je kiest.

Balanceren met Voedsel

Als we voedselhoeveelheid als de enige bepalende factor zien voor vetverlies en gezondheid, raken we het subtiele evenwicht kwijt. Minder calorieën betekent vaak ook minder voedingsstoffen, en dat is als een puzzel waarbij je sommige stukjes mist. Vetten, eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen – soms te weinig, soms te veel. Het is als een muziekstuk waarbij de tonen niet in harmonie zijn. Je kunt nog zo goed berekenen hoeveel calorieën je mag eten om af te vallen, als de balans in het lichaam weg is zal het niet gaan werken, zeker niet op de langere termijn.

De Rol van Spieren

Caloriebeperking leidt vaak tot gewichtsverlies, maar het risico is spierverlies. Verlies van spiermassa is als het negeren van waardevolle bouwstenen. Het zijn niet alleen de krachtpatsers van een sterk lichaam, maar ze beschermen je ook tegen gezondheidsrisico’s zoals bijvoorbeeld het metabool syndroom, hart- en vaatziekten, diabetes en osteoporose. Onderschat dus de belangrijke rol van spieren niet. De juiste voeding en krachttraining spelen hierbij een essentiële rol.

Download het Keto Start eBook

Schrijf je in en ontvang ons Keto Start eBook GRATIS

Calorietekort in de Praktijk

Voordat je begint met het berekenen van de caloriebehoefte is het belangrijk om te weten wat er met je lichaam gebeurd tijdens een calorietekort. Het lichaam krijgt minder ‘brandstof’, het metabolisme gaat in de stand-by modus, en de tools (voedingsstoffen) voor een efficiënte stofwisseling worden schaarser. Vergelijk het met een gereedschapskist zonder alle benodigde instrumenten. Zonder de juiste gereedschappen kun je belangrijke werkzaamheden niet uitvoeren. Met je lichaam is het eigenlijk hetzelfde. Ervaar je geen gewichtsverlies? Dan is het de vraag of je lichaam in de pauze stand staat of dat het gewoon niet kan functioneren omdat het essentiële voedingstoffen mist.

Dus dat calorietekort kan resulteren in de vermindering van voedingsstoffen en metabole activiteit en verminderd hierdoor het netto brandstofverbruik. Wanneer de voedingsdichtheid afneemt, stijgt de caloriedichtheid. In essentie is de verhouding tussen calorieën en functie uit evenwicht. Hierdoor heeft het lichaam overtollige brandstof die het niet (kan) benutten. Dit leidt tot een punt waarop spierverlies optreedt en lichaamsvet toeneemt, het tegenovergestelde van wat wenselijk is!

Uithongering en de Gevolgen

Wanneer het lichaam voedingsstoffen mist, start het een soort overlevingsmodus. Omdat het de juiste bouwstenen niet uit je voeding kan halen gaat het op zoek naar andere bronnen. Calcium wordt dan bijvoorbeeld onttrokken uit de botten, aminozuren uit spieren. Je lichaam zal voedingsstoffen gaan halen waar hij ze ook maar kan vinden. Uiteindelijk kunnen deze tekorten leiden tot symptomen zoals:

● Vermoeidheid
● Slecht slapen
● Meer vetmassa
● Slecht insulinebeheer
● Een gewichtsplateau
● Prikkelbaarheid
● Haaruitval

Durf te eten!

Minder eten blijkt niet altijd de juiste aanpak voor een gezond lichaam en gewichtsbeheersing. In plaats van vast te houden aan het alledaagse idee van minder eten en afvallen is het belangrijk om gezond te eten en je lichaam te voorzien van de juiste voedingstoffen. Goede voeding en de juiste hoeveelheden dragen bij aan een verbeterde stofwisseling, vetverlies en algemene lichaamsgezondheid. Het kan dus zomaar zijn dat je juist meer moet eten dan minder. Dus voordat je gaat berekenen hoeveel calorieën je per dag mag gaan eten is het belangrijk om te onderzoeken of je dan ook alle essentielel voedingstoffen binnenkrijgt en in de juiste hoeveelheden. Zo bouw jij een sterk en gezond lichaam!

Hoe werkt dat nu tijdens het keto voedingspatroon? Lees snel verder.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen