Buikvet verbranden

Buikvet verbranden

Inhoud artikel

Wil je graag van dat vervelende buikvet af? Goed nieuws, het is echt mogelijk! Vaak proberen we buikvet te verminderen omdat we het niet mooi vinden. Maar wist je dat dit beetje extra vet rond je buik een serieuze bedreiging kan vormen voor je gezondheid? Hierdoor is het dus niet alleen een kwestie van uiterlijk. Lees verder om te begrijpen waarom het verbranden van buikvet belangrijk is, niet alleen voor een slankere taille, maar vooral voor een gezonder en fitter leven.

Waarom is buikvet ongezond?

Overgewicht of obesitas op zichzelf kan al ernstige ziekten zoals type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, en zelfs bepaalde vormen van kanker kan veroorzaken[*] Maar onderzoek laat nog iets veel belangrijkers zien. Hoe het lichaamsvet op jouw lichaam is verdeeld is  nauwkeuriger om gezondheidsrisico’s te beoordelen[*].
Met andere woorden, waar jouw lichaam dat extra vet opslaat, is zeker net zo belangrijk als de totale hoeveelheid lichaamsvet. Heb je dus overgewicht en zit dat vet ook nog eens op de verkeerde plekken dan is het extra belangrijk om hier verandering in te gaan brengen.

Zoals we al eerder hebben uitgelegd in het blog over vetten kun je vet onderverdelen in;

 • Onderhuids vet:
  Dit is een dunne laag vetweefsel direct onder je huid.
 • Visceraal vet:
  Dit is het beruchte buikvet dat zich ophoopt rond je maag, lever en darmen. Het zorgt voor ontstekingen in je lichaam en leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Visceraal vet wordt ook wel het “hartinfarctvet” genoemd.
 • Ectopisch vet:
  Dit is het ongezonde vet dat ophoop in insulinegevoelige organen zoals het hart en de lever of de spieren.

Vergelijk het een beetje met het marmeringseffect dat je soms ziet in een stukje vlees.

Het verschil in vetverdeling kan verklaren waarom sommige mensen met overgewicht toch metabool “gezond” zijn, terwijl anderen zonder overgewicht gezondheidsproblemen hebben vanwege het ‘hartinfarctvet’. Reden genoeg dus om eens goed naar de hoeveelheid lichaamsvet te kijken en belangrijker nog hoe dit is verdeeld [*][*][*].

Want zelfs wanneer je met regelmaat op de weegschaal staat en je een normaal gewicht hebt volgens de BMI, is het belangrijk om op je tailleomtrek te letten. Gelukkig is er een eenvoudige manier om te bepalen hoeveel visceraal vet je hebt, meet gewoon je tailleomtrek. Een te grote tailleomtrek hangt vaak samen met meer visceraal vet en een groter gezondheidsrisico. Meten is dus weten.

Een tailleomtrek boven de 88 centimeter bij vrouwen en een tailleomtrek boven de 102 centimeter bij mannen kan wijzen op overtollig visceraal vet. Hierdoor loop je dus ook aanzienlijk meer risico op hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.

Buikvet en het metabool syndroom

Het metabool syndroom, we hebben het er al vaak over gehad. Het is een complex gezondheidsprobleem dat wordt gekenmerkt door een combinatie van factoren zoals hoge bloeddruk, ongezonde cholesterolwaarden, schommelende bloedglucosespiegels en hoge tryglyceriden waarden. Maar wat velen niet beseffen, is dat buikvet een van de sleutelfactoren is die het metabool syndroom kunnen veroorzaken en verergeren. Vooral overmatig buikvet met taille omvang >88 cm bij vrouwen en >102 cm bij mannen.

Buikvet, met name het vet dat zich diep in de buikholte ophoopt, staat bekend als visceraal vet/ Dit vet is bijzonder schadelijk voor onze gezondheid. Het produceert stoffen die ontstekingen bevorderen en de werking van insuline verstoren. Dit leidt tot een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen. Belangrijk om deze ‘ongewenste gast’ serieus aan te pakken, niet morgen maar vandaag al!

Buikvet verbranden

6 Tips om Buikvet te Verbranden

 1. Keto
  Keto is natuurlijk nog steeds de koning onder de veterbanding, en dat geldt zeer zeker ook voor het beruchte buikvet. Talloze studies hebben keer op keer aangetoond dat keto superieur is aan andere diëten als het gaat om het verliezen van lichaamsvet in het algemeen, en het heeft een bijzonder effectieve reputatie als het gaat om het buikvet verbranden. Belangrijk is dan wel dat je keto op een gezonde manier toepast en niet alleen maar focust op voedingsmacro’s waar je zo min mogelijk koolhydraten en zoveel mogelijk vetten.

  Ongezonde bewerkte voedingsmiddelen, vooral die boordevol transvetten en andere ontstekingsbevorderende ingrediënten zitten, kunnen leiden tot de opslag van buikvet dus pas daarvoor op. Een dieet rijk aan voedingsstoffen, onbewerkte voedingsmiddelen, weinig koolhydraten, voldoende eiwitten en gezonde vetten zal jouw lichaam gezond maken. Verminder de inname van omega-6 vetzuren en verhoog je inname van omega-3-vetzuren zodat deze twee weer prachtig in balans komen. Vergeet niet dat omega-3 een krachtige bondgenoot kan zijn in de strijd tegen ontstekingsbuikvet[*].

 2. Eet meer proteïne

  Een high-protein keto dieet kan een krachtige bondgenoot zijn in de strijd tegen buikvet. Eiwitten dienen als de bouwstenen van je lichaam en spelen een cruciale rol bij het ondersteunen en behouden van spiermassa. Voldoende spiermassa is van essentieel belang voor een gezond metabolisme.

  Vaak wordt een hoeveelheid van 1.8 tot 2,5 gram eiwit per kilogram vetvrije lichaamsmassa per dag geadviseerd. Dit geeft je de flexibiliteit om je eiwitinname aan te passen aan je specifieke behoeften, vooral als je regelmatig aan krachttraining en sport doet. Goed ontwikkelde spiermassa speelt een sleutelrol bij het verkrijgen van een gezond metabolisme.

 3. Krachttraining verbrand buikvet
  Naast het belang van gezonde voeding is het behouden van spiermassa een van de meest cruciale aspecten van een effectieve aanpak om buikvet te verminderen. Spierweefsel speelt namelijk een essentiële rol bij het versnellen van je metabolisme en het verbranden van calorieën, zelfs in rust. Om dit te bereiken, is het van belang om regelmatig krachttraining en andere vormen van weerstandsoefeningen op te nemen in je routine. Maar hier willen we een stapje verder gaan: het belang van zwaar trainen.
  Het is niet alleen voldoende om te trainen; het gaat erom dat je regelmatig buiten je comfortzone gaat.

  Ga op zoek naar dat gevoel van “net geen pijn, dat haalde ik maar net (niet).” Dit is het punt waarop je spieren worden uitgedaagd en gestimuleerd om sterker en groter te worden. Het is wanneer je je spieren dwingt om zich aan te passen aan zwaardere weerstanden dat je de meeste voordelen behaalt.
  Dit betekent progressieve belasting (op ieder niveau) en het verleggen van je grenzen. Dus, wees niet bang om gewichten toe te voegen, jezelf uit te dagen en je spieren te laten groeien als een essentieel onderdeel van je strijd tegen buikvet.

Buikvet verbranden

4. Beperk suiker
Wanneer je keto eet zal dit geen probleem voor je zijn. Eet je misschien laag in koolhydraten of ben je nog niet overtuigd van de gevaren van suiker, dan is dit een belangrijke tip. Want naast al zijn andere nadelige effecten, stimuleert suiker de aanmaak van insuline in het lichaam. Insuline is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Echter, wanneer er te veel suiker wordt geconsumeerd, kan dit leiden tot een overproductie van insuline.

Effect van Insuline
Een van de effecten van overmatige insuline in het lichaam is dat het de opslag van vet bevordert. Insuline fungeert als een soort sleutel om suiker uit het bloed naar de cellen te transporteren, maar wanneer er te veel suiker is, worden de overtollige suikers omgezet in vet en opgeslagen in vetcellen.

Fructose
Fructose, een suikersoort die vaak in gezoete dranken en tafelsuiker voorkomt is bijzonder effectief in het veroorzaken van de opbouw van vet rond de organen. Dit kan leiden tot de vorming van visceraal vet. Om buikvet effectief aan te pakken, is het cruciaal om de inname van suiker te stoppen of flink te verminderen en te zorgen voor een gezonde insulinespiegel in het lichaam.

5. Meer slaap minder stress
Goede slaap en stressvermindering spelen ook een belangrijke rol bij het verminderen van buikvet. Onvoldoende slaap kan leiden tot gewichtstoename en verhoogde eetlust, terwijl chronische stress de vetopslag in je lichaam kan bevorderen. Zorg dus voor voldoende rust en ontspanning om je lichaam in optimale vetverbrandingsmodus te houden.
Buikvet verbranden vereist een combinatie van gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en goede zelfzorg. Door deze vijf tips toe te passen, zul je merken dat je buikvet geleidelijk begint te verminderen en plaatsmaakt voor een strakke, platte buik. Blijf volhouden en geniet van het proces!

6. Gebruik MCT vetten
Middellange-ketenvetzuren (MCT) olie en poeder zijn opmerkelijke keto-supplementen die buitengewoon effectief zijn bij het verliezen van lichaamsvet. MCT’s zijn uniek vanwege hun vetzuursamenstelling. In tegenstelling tot langere ketens van vetzuren worden MCT’s snel door het lichaam opgenomen en direct omgezet in energie. Hierdoor helpen ze het metabolisme te stimuleren en het verbranden van buikvet te bevorderen.

Een interessante studie toonde aan dat deelnemers die een gewichtsverliesdieet volgden en dagelijks 18-24 gram MCT-olie gebruikte, gedurende 4 maanden maar liefst 3 keer zoveel vet verloren als degenen die olijfolie gebruikten[*]. MCT’s zijn bijzonder effectief als je buikvet wilt aanpakken. Een meta-analyse benadrukte dat het innemen van MCT’s aanzienlijk bijdroeg aan het verlies van zowel onderhuids als visceraal vet in vergelijking met vetzuren met langere ketens[*].

Conclusie

Het aanpakken van teveel vet en met name het verbranden van buikvet is van levensbelang. Het verbranden van buikvet vereist een combinatie van de juiste voeding, regelmatige lichaamsbeweging en vooral  spieropbouw goede zelfzorg. Door deze zes tips toe te passen, zul je merken dat je buikvet geleidelijk begint te verminderen en plaatsmaakt voor een strakke, platte buik. Blijf volhouden en geniet van het proces!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen