hoeveel koolhydraten mag ik eten tijdens keto

Hoeveel koolhydraten mag ik eten tijdens Keto?

Inhoud artikel

Om in ketose te komen en te blijven is het belangrijk om te weten hoeveel koolhydraten je per dag mag eten. Voor een persoon die gemiddeld actief is en daarmee bedoelen we geen dagelijkse sporter maar eerder een maandelijkse, kun je het beste gebruik maken van het standaard keto voedingspatroon. Binnen het standaard keto voedingspatroon zullen de meeste mensen tussen de 30-50 gram koolhydraten per dag kunnen eten om in ketose te komen en te blijven. 

Om te controleren of jouw voedingspatroon in orde is kun je gebruik maken van bijvoorbeeld ketose urine teststrips. Deze teststrips meten of er ketonen aanwezig zijn jouw urine. Als er ketonen aanwezig zijn betekent dit dat jouw lichaam vetten verbrandt voor energie. Je bent dus in ketose. Het is zeer handig om in het begin bij te houden hoeveel koolhydraten je per dag hebt gegeten. Mocht je teststrip geen ketonen laten zien, dan weet je dat je even kritisch naar je voedingspatroon moet kijken en het waar mogelijk moet bijstellen. Hoeveel koolhydraten je per dag mag eten tijdens een keto voedingspatroon is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan jouw lichaamsbouw, lichaamssamenstelling en natuurlijk de hoeveelheid lichamelijke activiteiten waaraan het dagelijks wordt blootgesteld. 

Een lichaam dat dagelijks zeer actief is zal meer en sneller koolhydraten verbranden en dus iets sneller in ketose komen en blijven. Bereken dus aan de hand van een voedingscalculator de hoeveelheid calorieën die jij dagelijks nodig hebt. Verdeel deze calorieën over de voedingsmacro’s van een keto voedingspatroon. Er zijn verschillende calculators hiervoor te vinden op het internet. Op basis van deze uitslag is het eenvoudig om de macronutriënten per dag in te stellen

Keto en sport

Is sporten je lust en je leven? Dan kan het zijn dat het standaard keto voedingspatroon niet afdoende is om jouw doelen te behalen. Soms kan een andere vorm van keto je dan beter ondersteunen. Mogelijk is dan het Targeted ketogeen voedingspatroon een betere optie.

Targeted ketogeen wordt gebruikt door sporters in periode van zware training.  Om goed en hard te kunnen trainen kan een koolhydraat “boost” helpen de prestaties te verbeteren. Door dit op de juiste manier in te regelen werken koolhydraten en keto goed samen en blijven de voordelen van keto behouden. 

Wij adviseren om altijd te starten met het standaard keto voedingspatroon. Wanneer jouw lichaam gewend is aan vet als brandstof (fat adapted) kan er gekeken worden naar een omschakeling naar bijvoorbeeld cyclisch of targeted keto. 

Discipline

Wanneer je de hoeveelheid calorieën per dag berekend hebt en jouw macronutriënten zijn perfect ingesteld is het tijd om van start te gaan. Wijk niet af van deze macro’s, zeker niet in het begin. Zorg ervoor dat jouw lichaam in staat van ketose komt en dat jouw stofwisseling zich aanpast aan het verbranden van vetten voor energie. Doe je dit niet, dan profiteer je nooit volledig van de voordelen van keto en heb je mogelijk zelfs vaker last van vervelende keto symptomen dan van alle lichamelijke en geestelijke voordelen die keto jou kan bieden. 

Bijstellen

Wanneer jouw lichaam zich heeft aangepast aan je nieuwe voedingspatroon, de hoeveelheid dagelijkse calorieën in balans zijn met jouw lichamelijke behoefte, is het bijna voor de hand liggend dat je jezelf gezonder gaat voelen. Vaak is gewichtsverlies een gevolg van een gezond en goed functionerend lichaam. Het is belangrijk om na een tijdje de calorieënbalans opnieuw op te maken. Kijk opnieuw naar jouw caloriebehoefte, jouw macronutriënten en stel deze waar nodig bij. Zo weet je zeker dat je optimaal profiteert van de voordelen van gezonde voeding en lichaamsbeweging. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen