Cyclisch keto

Cyclisch ketogeen

Inhoud artikel

Wat is cyclisch keto?

Het cyclisch ketogeen dieet, of cyclisch keto (CKD) is het standaard keto dieet maar dan net even anders. Binnen het cyclisch ketogeen dieet wordt er normaal gesproken vijf tot zes dagen per week het standaard ketogeen dieet gevolgd. Het aantal koolhydraten is dan laag.

Een of twee dagen per week wordt het voedingspatroon aangepast en worden er minder vetten en meer koolhydraten gegeten. Op deze manier worden de glycogeenvoorraden in de spieren aangevuld. Deze glycogeen kan je gebruiken voor extra energie. Hierdoor kan er harder en langer getraind worden en maakt jouw lichaam hormonen als insuline aangemaakt. Deze hormonen zullen de spiergroei bevorderen en spierafbraak verminderen.

Normaal gesproken zorgen de grote hoeveelheden koolhydraten er voor dat het lichaam uit ketose zal geraken. We keren eigenlijk kort de metabolische staat van het lichaam door koolhydraten in te zetten. Doordat deze koolhydraten de glycogeenvoorraden van jouw lichaam aanvullen kun je zo effectief mogelijk trainen zonder de voordelen van ketose te verliezen.

Voordat je start met deze cyclische vorm van keto is het belangrijk dat jouw lichaam eerst voor langere tijd in ketose is. We noemen dit fat adapted. De stofwisseling dient echt te zijn ingesteld op vetverbranding alvorens naar andere keto varianten te kijken.

Het mooie van deze cyclische vorm is dat door het eten van koolhydraten de sportprestaties kunnen verbeteren. Dit alles gedurende één tot twee dagen. Indien goed uitgevoerd gaan de voordelen van het keto dieet niet verloren.

De verschillende keto fases

Conclusie

Het cyclisch ketogeen dieet is niet voor iedereen weggelegd. Keto ervaring, voedingstiming en vooral veel discipline zijn belangrijk.

Nadat je flinke ervaring hebt opgedaan binnen het SKD, maar een afname van de atletische prestaties hebt ervaren, kan het cyclisch ketogeen dieet je helpen om spiermassa op te bouwen en de toename van lichaamsvet tot een minimum te beperken.

Je lichaam zelf zal ook ervaring krijgen in het schakelen tussen koolhydraten en vetten en hier steeds eenvoudiger mee om kunnen gaan. Dit noemen we metabolische flexibiliteit.

Ketonen testen is ook nu weer heel belangrijk

Door te testen kunnen er snel aanpassingen worden gedaan in het huidige voedingspatroon. Hiermee  zorg je dat er zo efficiënt mogelijk gewerkt wordt. 

Ketose Teststrips

Controleer jouw urine  op de aanwezigheid van ketonen. Hierdoor weet je snel of jouw lichaam in ketose is. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen