MCT vetten

Inhoud artikel

Wat zijn MCT vetten

MCT vetten zijn medium chain triglycerides (MCT’s). In het Nederlands noemen we dit middel lange keten vetten. Er zijn verschillende varianten MCT vetten te koop maar deze hebben niet allemaal dezelfde eigenschappen. Het is belangrijk om te weten wat de eigenschappen zijn en welke het beste bij jouw doelen passen. 

Er zijn twee vormen MCT vetten. Qua naam zijn ze hetzelfde maar ze hebben ieder hun eigen gezondheidsvoordelen. Dit zijn de Kokosolie MCT, die vaak in de reguliere supermarkt te koop is en de gezuiverde vorm van MCT vetten. Bij de laatste vorm worden bepaalde vetzuren geïsoleerd waardoor deze in hogere doseringen aanwezig zijn. MCT vetten kunnen worden onderverdeeld in de vetzuren C8, C10 en C12.

Drie verschillende soorten vetzuren met elk hun eigen specifieke eigenschappen

Wat zijn de verschillen tussen deze vetzuren? Wat zijn de specifieke voordelen en kenmerken en waar komen de prijsverschillen vandaan. Welke MCT vetten passen bij de door jouw gestelde doelen.

Verschillende MCT vetten

MCT C8 vetzuren

Boost jouw energie levels en versneld de vetverbranding.

Het vetzuur C8, ook wel Caprylzuur genoemd, komt voor in onder andere boter, kokosnoot, palmolie, en de melk van zoogdieren. Leuk om te weten is dat C8 ook voorkomt in bier en dat deze het bier voorziet van een “geit” achtige smaak. Het is de kortste keten in de keten van MCT vetten. Hierdoor kan het lichaam C8 zeer snel en eenvoudig omzetten naar energie.

Wanneer je MCT C8 via je voeding binnen krijgt, verandert deze bijna onmiddellijk in ketonen

 • Ketonen

Ketonen zijn de energie leverancier van jouw lichaam indien er geen gebruik gemaakt kan worden van glycogeenvoorraden. Ketonen zijn vele malen efficiënter dan glucose. Hierdoor is het dan ook geen wonder dat de inname van C8 tot betere fysieke prestaties leidt.

 • Focus en energie

Na de inname van C8 ervaar je al snel een mentale helderheid en fysieke energie boost. Veel sporters en natuurlijk personen die een Keto dieet volgen gebruiken C8 als extra toevoeging aan hun sportdrank, water of koffie voor een snelle energie boost.

 • Thermogenese 

Het vetzuur C8 verbeterd de thermogenese van je lichaam en daarmee het vermogen om extra calorieën te verbranden. Logischerwijs helpt dit om gewicht te verliezen en uiteindelijk een gezond gewicht te behouden als je eenmaal je doel hebt bereikt.

 

MCT C10 vetzuren

Een goede verbetering van jouw immuunsysteem

Het vetzuur C10, ook wel caprinezuur genoemd komt voor in kokosolie, palmpitolie, geitenmelk en dierlijke vetten. Net als C8 heeft ook C10 een aantal interessante gezondheidsvvoordelen.

 • Immuunsysteem 

Een van de belangrijkste voordelen is het versterken van het immuunsysteem Tijdens een onderzoek waar de voeding van moeders van zuigelingen, werd aangevuld met producten die rijk waren aan het vetzuur C10 werd de antimicrobiële kracht van het C10 vetzuur doorgegeven aan de zuigelingen. Het vermogen om infecties en virussen tegen te gaan werd bij deze baby’s vergroot. De vraag of volwassenen dezelfde voordelen hebben is tot nu toe niet voldoende onderzocht. Gezien de effectiviteit van het C10 vetzuur en het feit dat het infectieuze micro-organismen doodt, lijkt het vrij aannemelijk.(*)

MCT C12 vetzuren

Jouw krachtige virus en bacterie killer

Het vetzuur C12, ook wel laurinezuur genoemd, vormt ongeveer 48% van het vet in kokosolie. Je kunt het ook vinden in palmolie en melk.

 • Antibacterieel 

Van de 3 soorten MCT’s is C12 de krachtigste antibacteriële. Je lichaam verandert het vetzuur C12 namelijk in de krachtige mono-ester monolaurine. Monolaurine is in staat de buitenkant van bepaalde virussen en bacteriën oplosbaar te maken, waardoor deze uitgeschakeld wordt. Enkele voorbeelden waarbij Monolaurine effectief zijn werk kan doen zijn, Herpes, Candida (schimmel) en Propionibacterium acnes (Acne).

De voordelen van MCT-supplementen

 

 • Gewichtsverlies

MCT vetten worden gemakkelijk door het lichaam opgenomen en verteerd. Tevens hebben MCT vetten een thermogeen (energie creërend) effect. Hierdoor wordt het metabolisme extra gestimuleerd. In een afslankonderzoek bij 31 personen naar het effect van de consumptie van MCT-olie werd geconcludeerd dat er een hoger gewichtsverlies optrad in vergelijking met de gebruikers van olijfolie. MCT olie kan dus met succes worden opgenomen in een afslankdieet.

Kleine veranderingen in de kwaliteit van vetinname zijn nuttig om gewichtsverlies te bevorderen

 • Energie

Nadat de MCT’s door het lichaam zijn afgebroken tot ketonen kunnen deze vervolgens worden gebruikt als brandstof voor het lichaam.

 • Spijsvertering

MCT’s ondersteunen ons dynamisch ecosysteem in de darmen. Dit dynamisch ecosysteem helpt ons om onverteerd voedsel om te zetten in energie.

 • Focus

Voor een verhoogde focus gebruik MCT op nuchtere maag

 • Lichamelijke prestaties

Door het gebruik van MCT voor of tijdens trainingen zal de behoefte aan zuurstof verminderen waardoor de energielevels stijgen.

 • Vetverlies

Gebruik MCT’s in de ochtend en/of tussen de maaltijden door. Zo breng je het lichaam eenvoudig en snel in de vetverbrandingsmodus.

 • Ketose

Gebruik MCT na een maaltijd met koolhydraten die je uit ketose heeft gehaald. Zo is het eenvoudiger om weer snel terug in ketose te raken.

MCT OLIE

Bulletproof Koffie

MCT vetten zijn een populaire toevoeging aan een Bulletproof koffie. Door MCT-olie of poeder aan jouw koffie toe te voegen, kun je genieten van een langdurige energie-boost en je mentale helderheid en focus verbeteren. Bovendien kan het gebruik van MCT-olie in je Bulletproof koffie helpen bij het ondersteunen van gewichtsverlies, omdat het de stofwisseling kan verhogen en het gevoel van verzadiging kan bevorderen. Wil je meer lezen over de Bulletproof koffie en zijn voordelen lees dan dit blog. 

Samenvatting

MCT vetten C8, C10 en C12 zijn alle drie gezonde MCT vetzuren. Ze lijken alle drie op elkaar maar hebben stuk voor stuk hun eigen specifieke gezondheidsvoordelen. Het is verstandig om voor de aanschaf van MCT olie of poeder, eerst zelf te onderzoeken wat het doel van het gebruik is.

Is je doel het ondersteunen van de ketose en het verbeteren van de mentale en fysieke kracht, ga dan opzoek naar MCT vetten waar de grote energie leverancier C8 in de hoogste verhoudingen aanwezig is.

Keton1 MCT poeder bestaat uit 100% C8 en C10 vetzuren

Is jouw doel het aanpakken van virussen en bacteriën dan is mogelijk een standaard kokosolie/vet de beste keuze. Deze bestaan voor een hoog percentage uit het vetzuur C12 (laurinezuur). Deze zijn vaak goed te verkrijgen in de supermarkt. Een voordeel van deze kokosolie of vet is de lagere prijs, maar heeft als nadeel dat het een andere werking heeft op ketose dan bijvoorbeeld een C8/C10 MCT olie of poeder. 

 Een juiste keuze maken is nu dus heel belangrijk en deze zal voor iedereen anders zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen