KETONEN

Ketose en Ketonen hoe werk dat

De afgelopen jaren zijn koolhydraat arme en ketogene dieetvormen in een stroomversnelling terecht gekomen. Dit is vrij eenvoudig te verklaren.

Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen de voordelen aan van het ketogeen voedingspatroon. Voordelen zoals gewichtsverlies en een betere mentale en fysieke focus zijn nog maar enkele voordelen.

Veel van deze voordelen komen voort uit de aanmaak van ketonen. Deze maakt het lichaam aan zodra je in ketose bent. Deze ketonen voorzien het lichaam van energie. Een geweldige energie bron die je voedingspatroon naar ongekende hoogte brengt.


ketonen stimuleren in keto


Wat zijn Ketonen

Ketonen komen vrij bij de verbranding van vetten door het lichaam en zijn een goede brandstof voor lichaam en geest. Tijdens een voedingspatroon wat bestaat uit koolhydraten zet het lichaam deze koolhydraten om naar glucose. In dit geval zal glucose gebruikt worden als brandstof voor hersenen en spieren.

Op het moment dat er gekozen wordt voor minder koolhydraten in de voeding zal er op enig moment onvoldoende glucose beschikbaar zijn. Het lichaam gaat nu op zoek naar een alternatieve energiebron. Vet dus.

Tijdens de verbranding van vetten maakt de lever ketonen aan. Dit is een volledig natuurlijke energiebron en kunnen net als glucose worden gebruikt voor energie. Deze metabolische staat van het lichaam noemen we ketose. In deze fase, de staat van ketose, haalt het lichaam al zijn energie uit ketonen.

Ketose zien we nu vooral tijdens perioden van vasten, langdurige inspanning en mensen met diabetes. Tijdens lange inspanningen worden de glycogeenvoorraden volledig opgebruikt.

Ook nu zal het lichaam op zoek gaan naar een alternatieve energiebron, vetten verbranden en in ketose geraken. Als er gekozen wordt voor een koolhydraat arm of ketogeen dieet zal het lichaam na verloop van tijd in ketose raken.

Kort samengevat; Op het moment dat het lichaam onvoldoende over glucose beschikt en de glycogeenvoorraden zijn opgebruikt, zoekt het lichaam naar een alternatieve brandstofbron, vet. Na verloop van tijd raakt het lichaam in ketose. Ketonen worden aangemaakt en op hun beurt weer ingezet voor energie.


Ketonen betekenis

Wat is nu de betekenis? Ketonen zijn energie moleculen die door de lever worden gevormd tijdens de afbraak van vetten. Het lichaam maakt deze ketonen aan op het moment dat er geen koolhydraten of suikers voorradig zijn.

Deze bron van energie wordt ook al de nieuwe super benzine genoemd. Steeds meer onderzoeken laten zien dat het verbranden van vetten voor energie een gezonder alternatief kan zijn. (*)


De 3 verschillende ketonen

Er komen drie verschillende soorten ketonen in ons lichaam voor. Hieronder staat omschreven welke type ketonen er zijn en op welk moment deze worden aangemaakt.

Acetoacetaat (AcAc)

Acetoacetaat is het eerste keton dat vrijkomt bij de verbranding van vetten.

Acetoacetaat kan ook worden omgezet naar Beta-Hydroxybutyrate (BHB) of aceton. Beta-Hydroxybutyrate (BHB) wordt gevormd uit Acetoacetaat.

Technisch gezien is BHB eigenlijk geen ketonlichaam omdat zijn structuur afwijkt. Binnen het ketonen dieet wordt BHB echter wel als keton gezien. Eén van de drie ketonen dus.


Aceton

Aceton wordt door het lichaam als bijproduct van Acetoacetate geproduceerd. Het lichaam is in staat om Aceton zeer snel af te breken. Aceton zal het lichaam verlaten via de urine en ademhaling. Dit maakt het dan ook mogelijk om Aceton te testen met ketose test strips of een adem tester.


Beta-Hydroxybutyrate (BHB)

Beta-Hydroxybutyrate wordt gevormd uit Acetoacetate. Technisch gezien is BHB eigenlijk geen keton omdat zijn structuur afwijkt.

Binnen het ketogeen dieet word BHB echter wel als keton gezien, een van de drie ketonen dus. BHB kan ook als exogene ketonen supplement worden ingenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een BHB poeder drank.

Deze exogene vorm verhoogt meteen het ketonen gehalte in het bloed waardoor er meer energie vrij komt. Vervelende symptomen, bijvoorbeeld in beginsel van het ketogeen dieet worden hierdoor verminderd. Lees hier meer over exogene ketonen.Ketonen Betekenis


Zijn er ketonen aanwezig?

Als het lichaam vetten inzet voor energie worden er ketonen aangemaakt. Op het moment dat het lichaam de omschakeling maakt van glucose naar ketonen zien we enkele tekenen die dit aangeven. zien. Verder op deze website hebben we geschreven over de symptomen en specifieke kenmerken van ketose. Lees er hier meer over.

Buiten deze kenmerken om zijn er verschillende manieren om snel en eenvoudig te testen of er ketonen aanwezig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ;


- Ketose test strips voor een urine controle

- Een blaas test voor ketonen in de adem

-Een bloed test om te controleren of er ketonen in het bloed aanwezig zijn


Het is altijd verstandig om goed te controleren of er ketonen in het lichaam aanwezig zijn. Zo weet je zeker dat het juiste voedingspatroon gevolgd wordt. Ketonen verlaten het lichaam via de urine, zeker in de beginfase is dit het geval. Het is dan ook in het begin eenvoudig om snel en relatief geodkoop gebruik te maken van ketose test strips.


De aanmaak van Ketone stimuleren

Als je wilt dat je lichaam (meer) ketonen aan gaat maken start dan met het eten van fors minder koolhydraten. Wel eet je gezonde vetten en veel groenten. Door het eten van groente krijg je vezels binnen die je lichaam nodig heeft. Door de grote hoeveelheden aan groente omdat je de ketose wilt stimuleren, komen er ook koolhydraten binnen. Deze koolhydraten hebben echter een andere uitwerking op je lichaam. Wil je meer lezen over het ketogeen voedingspatroon? Klik dan hier.

In grote hoofdlijnen houdt dit in dat er vooral geen brood, pasta, rijst en suikers gegeten moeten worden. Men moet stoppen met het drinken van frisdranken en vruchtensappen.


Gebruik MCT Vetten

Het gebruik van MCT vetten stimuleert de aanmaak van ketonen enorm. MCT vetten met de vetzuren C8 en C10 zijn geweldig voor de ondersteuning van ketose.

Deze vetten worden snel door je lichaam geabsorbeerd en naar je lever getransporteerd. De lever zet deze vetten razendsnel om tot ketonen. Deze ketonen geven je een boost aan energie en mentale focus. Ook de gezondheidsvoordelen van MCT vetten zijn enorm. Lees hier meer over de verschillen in MCT vetten


Sporten

Tijdens het sporten gebruikt je lichaam glycogeen, om te voorzien in zijn energiebehoefte. Wanneer het voedingspatroon zal bestaan uit voornamelijk koolhydraten zal je lichaam deze koolhydraten gebruiken en voldoende glucose aanmaken om zijn glycogeenvoorraden weer aan te vullen. Omdat er zeer weinig koolhydraten worden gegeten zullen de glycogeenvoorraden worden opgebruikt. Het lichaam gaat vetten verbranden, raakt in ketose en maakt ketonen aan.

Doordat er geen koolhydraten gegeten worden, blijven je glycogeenvoorraden laag. Als reactie hierop verhoogt je lever de productie van ketonen. Je lichaam verbrand op dat moment vetten voor energie. Een mooi voorbeeld hiervan is het cyclisch en targeted ketogeen dieet. hierbij wordt de inname van koolhydraten afgewisseld door een periode van geen koolhydraten. Lees er hier meer over.

Vooral bij duursporters kan dit erg gunstig uit pakken. Normaal gesproken zal een atleet de man met de hamer tegen komen indien zijn glycogeenvoorraden zijn opgebruikt en niet werden aangevuld. Echter wanneer je lichaam van ketonen gebruik maakt, dan zou je op je nuchtere maag zelfs kunnen sporten.


Intermitterend vasten

Intermitterend vasten is een geweldige manier om de ketose te stimuleren . Tijdens dit vasten wissel je een periode van eten af met een periode van vasten. Het idee is dat je je de gebruikelijke hoeveelheid calorieën binnen een korter tijdskader inplant.

Waar het om gaat is dat in zo’n periode van “vasten” je lichaam ketonen aanmaakt, omdat de glucose in je bloed op is. Vasten is dus gewoon een periode van niet eten. Hierdoor zal de glucose op raken en het lichaam ketonen in gaan zetten voor energie.

Op deze manier stimuleren je dus de aanmaak van ketonen.


Eet meer gezonde vetten

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat vetten niet zo ongezond zijn als ons jaren is voorgehouden. Gezonde voedingsvetten vind je onder andere in vette vis, avocado, roomboter, kokosvet, ei, volle zuivelproducten en olijfolie. Zorg ervoor dat je per dag voldoende gezonde vetten eet. Binnen het koolhydraatarm dieet is het niet de bedoeling om flink te snijden in de hoeveelheid calorieën. Schrap de koolhydraten maar zorg dat je voldoende vetten binnen krijgt zodat je aan je dagelijkse calorie behoefte kunt voldoen.

Door het eten van gezonde voedingsvetten stimuleer je de ketose waardoor de energie levels zullen gaan stijgen.


Ketonen Kopen

Ketonen kopen? Ketonen worden toch door het lichaam zelf aangemaakt. Dat klopt. Maar er bestaan ook voedingssupplementen waaraan ketonen zijn toegevoegd.

Het lichaam maakt ketonen aan indien het door vetverbranding in ketose verkeerd. Eerder hebben we uitgelegd dat er drie verschillende ketonen zijn, Acetoacetaat (AcAc), Beta-Hydroxybutyrate (BHB) en Aceton. Het keton Beta Hydroxybutyrate, ook wel BHB genoemd, kennen we ook als exogene ketonen. We kunnen deze ketonen kopen in de vorm van een voedingssupplement. Meer over exogene ketonen en de werking daarvan lees je hier.


Conclusie

ketose stimuleren levert grote voordelen op. Voordelen als een sneller verzadigd gevoel en meer energie.

Maar ook een betere mentale en fysieke focus is één van de voordelen. Eet voldoende gezonde vetten zodat je het lichaam ook de kans geeft om vetten om te zetten naar brandstof.

Verlies de inname van vetten niet uit het oog. Als we en vetten en koolhydraten weg gaan laten creëren we een verkapt crash dieet. We kunnen dan namelijk nooit aan onze calorieën komen. Eet gezond en vooral bewust en ervaar alle voordelen die ketogeen met zich mee brengt.