Wat is Astaxanthine

Inhoud artikel

Astaxanthine is een carotenoïde dat wordt gemaakt door onder andere plankton, algen, bepaalde planten, schimmels en bacteriën. Hierdoor kunnen deze zich beschermen tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. De natuurlijke astaxanthine die wij gebruiken in  onze Astaxanthine Pure is afkomstig van de microalg Haematococcus pluvialis.

Het is voor vele waterdieren zoals zalm, forel, garnaal en krab een belangrijke en bijna onmisbare vitamine achtige stof. Deze levert een grote bijdrage aan de gezondheid van deze dieren. De aanwezigheid van astaxanthine is eenvoudig te herkennen aan de licht rode/roze kleur. Maar ook vogels zoals de flamingo danken ook hun prachtige roze kleur (en gezondheid) aan astaxanthine

Keto collageen in de koffie

Antioxidanten

Astaxanthine is een zeer sterk antioxidant. Misschien wel een van de krachtigste antioxidanten die moeder natuur ons te bieden heeft. Ze zijn zelfs vele malen krachtiger dan vitamine E en andere carotenoïden zoals luteïne (komt voor in o.a. in gele paprika), lycopeen (komt voor in o.a. in tomaat) en bètacaroteen (komt voor in o.a. in wortelen). 

Antioxidanten zijn belangrijk en beschermen weefsels en het DNA in lichaamscellen tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen (zuurstof-bevattende moleculen) zijn stofjes die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wanneer  deze vrij radicalen schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress, een disbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam.

De werking van astaxanthine

Zoals we hierboven al beschreven, doen antioxidanten hun uiterste best om de cellen in het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress. Astaxanthine wordt snel en eenvoudig door het lichaam opgenomen om daarna in celmembranen en mitochondriale membranen te worden ingebouwd. Hierdoor beschermt astaxanthine de aanwezige lipiden en andere gevoelige structuren effectief tegen oxidatie.

Een belangrijke eigenschap van astaxanthine, dit in tegenstelling tot andere antioxidanten, is dat deze zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van het celmembraan bescherming biedt.

Maar waar komen we astaxanthine in ons lichaam dan allemaal tegen, en belangrijker nog, op welke plekken van ons lichaam is astaxanthine werkzaam?  

Astaxanthine is werkzaam op vele plekken in het lichaam. Denk hierbij aan de ogen, bloedvaten, spieren, gewrichten, hart, lever, alvleesklier, nieren, de hersenen en de huid. Hierdoor kan het jouw lichaam prima ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het tegengaan van verouderingsprocessen door oxidatieve stress en door ontsteking te verminderen en zelfs te voorkomen. Astaxanthine kan ook een goede ondersteunende rol spelen bij het versterken van het immuunsysteem.  

astaxanthine

Keto en astaxanthine

Tijdens een keto voedingspatroon wordt MCT olie veelvuldig ingezet voor een betere focus en energie. Deze MCT vetten worden razendsnel door het lichaam opgenomen en op natuurlijke wijze omgezet naar ketonen. Ketonen zijn de alternatieve energiebron tijdens een keto voedingspatroon.

MCT vetten en astaxanthine hebben een synergetische werking.  De MCT vetzuren boosten de aanmaak van ketonen waarbij de astaxanthine als sterk antioxidant een goede ondersteuning biedt aan het lichaam.  

Astaxanthine voor de ogen

Per dag brengen we al snel enkele uren door achter een beeldscherm. Het is dan ook niet zo vreemd dat veel mensen gedurende de dag last krijgen van rode, branderige en vermoeide ogen. In meerdere studies heeft men laten zien dat het gebruik van astaxanthine de doorbloeding van de ogen kan verbeteren en de (vermoeide) ogen goed kan ondersteunen. Vermoedelijk draagt de verbetering van de doorbloeding bij aan de functieverbetering van de ogen. (*) Een optimale dagelijkse hoeveelheid astaxanthine is 6mg. Onderzoek heeft laten zien dat astaxanthine zijn optimale werking bereikt na dagelijks gebruik van minimaal 4 weken. 

Astaxanthine en sport

Sporten is heerlijk voor lichaam en geest. Toch zal voor verbetering altijd eerst het lichaam (extra) geprikkeld moeten worden om daarna het lichaam te laten herstellen en sterker te worden. Intensief sporten veroorzaakt oxidatieve stress in het lichaam en er treden zelfs kleine ontstekingen op in het spierweefsel doordat vrije radicalen een ontstekingsreactie opwekken. Dit herkennen we waarschijnlijk allemaal wel want dit is dat (fijne) vermoeide gevoel en de spierpijn die optreedt na (zware) inspanning.

In eerste studies naar het gebruik van astaxanthine en de werking in het menselijk lichaam werden al mooie resultaten zichtbaar. In een proefgroep die dagelijks 4 mg astaxanthine gebruikte, zag men in vergelijking met de placebogroep, een verbetering in het uithoudingsvermogen. Na 6 maanden dagelijks gebruik maakten de proefpersonen meer kniebuigingen met een extra gewicht van 40 kilogram dan de placebogroep. Sporters die gedurende 4 weken dagelijks 6 mg astaxanthine innamen, produceerden minder melkzuur tijdens een inspanningstest. Hier zou uit geconcludeerd kunnen worden dat hun inspanningscapaciteit was toegenomen.(*)

Ook in een studie onder ruim dertig elite voetballers werden mooie resultaten zichtbaar. Tijdens training zag men een overmatige productie van vrije radicalen en oxidatieve stress. Hierdoor zou de efficiëntie van het antioxidantsysteem kunnen verminderen. Suppletie met astaxanthine zou de door inspanning veroorzaakte productie van vrije radicalen, en uitputting van niet-enzymatische antioxidantverdediging bij voetballers kunnen voorkomen.(*)

Bescherming tegen de zon

Astaxanthine is onze favoriet als het gaat om antioxidanten met UV-beschermende eigenschappen. Nu kun je natuurlijk heel veel vis en schaaldieren gaan eten. Maar wanneer je dagelijks onze astaxanthine neemt krijg je al snel voldoende binnen. 

Een recent onderzoek toonde aan dat dagelijkse inname van 4 mg astaxanthine (één capsule), jou al na twee weken extra kan bescherming tegen zonschade. Natuurlijk is er nooit 100% bescherming. Uv-filters en beschermende kleding blijven altijd belangrijk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen