Keto elektrolyten voordelen

Inhoud artikel

Wanneer je de voordelen van keto elektrolyten wilt begrijpen is het handig om te snappen hoe het ketogeen voedingspatroon precies werkt. Keto is een vetrijk, koolhydraatarm voedingspatroon met vele gezondheidsvoordelen. Hierbij kun je denken aan gewichtsverlies, minder trek in eten en tussendoortjes, maar ook stabiele energieniveaus en een goede focus zijn enkele voordelen die echt bij keto horen.

Tijdens keto eet je meer vetten dan koolhydraten. Hierdoor dwing je jouw lichaam vetten te verbranden voor energie. Maar voordat jouw lichaam deze vetten gaat verbranden maakt het eerst zijn glycogeenvoorraden op. Glycogeenvoorraden zijn de opgeslagen voorraden koolhydraten  in jouw lichaam en zijn gebonden aan vocht. Tijdens het verbranden van deze voorraden gaat  veel vocht verloren. Dit resulteert dan ook in regelmatig toiletbezoek en verklaart waarom je in de eerste weken van keto zoveel gewicht kunt verliezen. Dit is natuurlijk geweldig voor de motivatie, maar de echte vetverbranding komt pas hierna.

De eerste kilo’s gewichtsverlies tijdens keto zijn voornamelijk vocht 

Door het verlies van al dat vocht (zeker tijdens de keto start) verlies je ook belangrijke elektrolyten zoals magnesium, calcium en kalium. Deze elektrolyten zijn enorm belangrijk voor goede zenuw en spierfuncties. (*) Bovendien zijn er studies die laten zien dat door de verminderde afgifte van insuline tijdens een keto voedingspatroon, de nieren sneller elektrolyten afvoeren. (*)

Het is dus belangrijk om voldoende water te drinken en de elektrolyten balans goed in de gaten te houden. Een tekort aan elektrolyten zal niet onopgemerkt blijven. Wanneer er een elektrolytentekort ontstaat gaat dat vaak gepaard met keto griepsymptomen. Hierbij kun je denken aan spierkrampen, hoofdpijn, vermoeidheid en hersenmist (een wazig gevoel in je hoofd). Verhoog dus op tijd de elektrolyteninname en verminder of zelfs voorkom daarmee vervelende symptomen door een tekort daaraan.

De keto griep en elektrolyten

Tijdens de start van een keto voedingspatroon ervaren de meeste mensen de keto griep. De Keto griep is geen echte griep die veroorzaakt wordt door een virus, maar meer een opsomming van symptomen vergelijkbaar met een griep of zware verkoudheid. Tijdens de keto griep ervaar je bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid (ook overdag), moeite met slapen, en spierkrampen.

De keto griep is een teken dat je lichaam aan het overschakelen is van de verbranding van koolhydraten naar het verbranden van vetten voor energie. Tijdens deze overgang worden de glycogeenvoorraden opgemaakt (opgeslagen koolhydraten in je spieren en lever). Aan iedere gram glycogeen is ongeveer 3 a 4 gram water gebonden. Hierdoor verlies je dus extra veel vocht en de elektrolyten die werden gebruikt om het glycogeen op te slaan. Wanneer je te weinig aandacht besteedt aan het drinken van water en het op peil houden van de elektrolyten niveaus ligt uitdroging op de loer. Het drinken van water samen met keto elektrolyten kunnen de keto griep verminderen en zelfs voorkomen. 

Keto hersenmist

Keto hersenmist komt regelmatig voor tijdens keto (start). Het voorkomen van uitdroging is belangrijk om de hersenfuncties optimaal te laten functioneren. Uitdroging kan ervoor zorgen dat je hersenen tijdelijk in omvang afnemen en de cognitieve functie vermindert. (*)  Een van de symptomen van uitdroging noemen we hersenmist (brainfog). Een vervelend, beetje slaperig en afwezig gevoel. Keto hersenmist komt vaak voor tijdens de keto start. Tijdens de keto start verlies je namelijk veel vocht. Om de vochtbalans (hydratatie) in jouw lichaam optimaal te houden is een juiste elektrolytenbalans erg belangrijk. Keto elektrolyten kunnen hier voor flinke voordelen zorgen waardoor de  hersenmist snel zal afnemen en jouw mentale focus weer zal verbeteren.

Sportprestaties

Elektrolyten en sportprestaties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De meeste zoete sportdrankjes zijn dan ook vaak voorzien van belangrijke elektrolyten en worden ingezet bij duursportprestaties en bij inspanning tijdens hoge temperaturen (zweten).

Elektrolyten zijn belangrijk voor optimale spierfuncties. Magnesium en calcium dragen zorg voor het samentrekken en ontspannen van jouw spieren[*].  Wanneer er een onbalans ontstaat in de elektrolytenhuishouding zullen de energielevels verminderen en treden er vaak spierkrampen op. Deze spierkrampen kunnen optreden tijdens de sportprestatie maar bijvoorbeeld ook tijdens rustmomenten en nachtrust. (*)

Nachtrust

Tijdens de start van een keto voedingspatroon is een slechte nachtrust een veel voorkomend probleem. Zoals we al vertelde verliezen we tijdens de start van keto veel vocht. Hierdoor verliezen we automatisch ook veel magnesium. Magnesium is belangrijk voor het ontspannen van jouw spieren maar heeft ook een positief effect op het verlagen van het stresshormoon cortisol. (*) Onderzoek heeft laten zien dat het nemen van magnesium voor het slapen gaan de algehele slaapkwaliteit, maar ook de snelheid waarmee je inslaap valt kan verbeteren. (*)

Keton1 elektrolyten

Keton1 elektrolyten zijn een goede toevoeging aan jouw  keto voedingspatroon. Belangrijk bij het uitzoeken van het juiste supplement is dat het suikervrij is en voorzien van de juiste essentiële mineralen, in een perfecte balans. 

Veel elektrolyten supplementen bevatten toegevoegde suikers. Deze hebben direct invloed op jouw bloedsuikerspiegel. Hierdoor raak je mogelijk uit ketose.

Maar let ook extra op de ingrediënten want veel suikervrije opties hebben vaak kunstmatige zoet-, kleur- en smaakstoffen die niet passen in een gezond keto voedingspatroon.

Keton1 Mineral powder is een hoogwaardige keto elektrolyten mix voorzien van essentiële mineralen gewonnen uit Keltisch zeezout. Onze mix is specifiek ontwikkeld voor een keto en koolhydraat-arm voedingspatroon. Keton1 Mineral powder is volledig zonder suikers, zoet- en smaakstoffen en ook nog eens vrij van calorieën. Hierdoor is het een perfecte elektrolyten mix om te gebruiken TIJDENS een periode van vasten. 

Keto elektrolyten

Een uitgebalanceerde mix van mineralen gewonnen uit Keltisch zeezout. Speciaal voor een keto en koolhydraat-arm voedingspatroon.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen