Mag ik fruit eten tijdens keto?

Inhoud artikel

Fruit en Keto

Een belangrijke vraag wanneer je start met het keto voedingspatroon is; mag ik fruit eten tijdens keto? Wanneer je flink hebt gelezen over keto of koolhydraatarme voedingspatronen zal het je niet ontgaan zijn dat, zeker binnen keto, niet alle fruitsoorten meer welkom zijn. Fruit zit boordevol suikers (fructose) en hebben een directe invloed op jouw ketose.  

Fructose verhoogt het insulineniveau niet zoveel als andere suikers, maar het kan nog steeds problemen veroorzaken. Fructose is minder vullend dan andere suikers en veroorzaakt meer vetopslag [*]. Gelukkig zijn er ook vruchten die, indien ze met mate gegeten worden, prima binnen een keto of koolhydraatarm voedingspatroon passen. Controleer altijd goed de voedingsmacro’s zodat je zeker weet dat het binnen jouw voedingspatroon past. De vraag; mag ik fruit eten tijdens keto is dus niet zo even snel beantwoord. Het is afhankelijk van verschillende factoren. We gaan het uitleggen. 

Heb ik fruit nodig tijdens Keto?

Of je fruit nodig hebt tijdens keto? Eigenlijk niet. Er zijn vele goede en vaak zelfs betere alternatieven. Het is bekend dat veel fruitsoorten grote hoeveelheden vitamines en mineralen bevatten. Maar kunnen we deze belangrijke vitaminen en mineralen ook halen uit andere voedingstoffen of zijn we echt afhankelijk van fruit?

In een studie die werd gedaan aan de universiteit in New Jersey werden plantaardige voedingsstoffen bestudeerd waarna een ranking werd gemaakt van de meest krachtige groenten en fruit op basis van 17 essentiële voedingsstoffen. Denk hierbij aan onder andere; kalium, calcium, vitamine B12, vitamine A, vitamine D, vitamine C, eiwitten en andere voedingsstoffen [*].

De top 10 (van hoog naar laag) zag er als volgt uit:

  1. Waterkers
  2. Chinese kool
  3.  Snijbiet
  4.  Groene biet
  5.  Spinazie
  6.  Witlof
  7. Bladsla
  8. Peterselie
  9. Bindsla (Romeinse sla)
  10. Boerenkool

Als je het lijstje goed bestudeerd valt het waarschijnlijk meteen op dat er geen fruit aanwezig is in de top 10.  In de studie waar in het totaal 41 verschillende soorten groenten en fruit werden bestudeerd bleken slechts 10 stuks fruit voor te komen. De vier meest voedzame vruchten in de studie waren paprika, pompoen, tomaat en citroen. 

Fruit is een goede bron van vitaminen, mineralen en vezels. Fruit heeft ook een hoog koolhydraat gehalte en dit is tijdens een keto of koolhydraatarm voedingspatroon niet(altijd) wenselijk. Wanneer jij jouw dagelijkse hoeveelheid koolhydraten laag wenst te houden, maar toch op zoek bent naar essentiële vitaminen en mineralen, eet dan meer koolhydraatarme groenten.

Ondersteun jouw ketose!

100% natuurlijke keto producten ter ondersteuning van al jouw keto doelen; 

Welke fruitsoorten kan ik eten tijdens keto?

Nu is het belangrijk om te weten of je een keto of koolhydraatarm voedingspatroon volgt. Tijdens een keto voedingspatroon is de maximale koolhydraat consumptie gemiddeld 30 gram per dag maar voor een koolhydraatarm voedingspatroon kan dat zomaar 150 gram per dag zijn.

Keto fruitlijst 

Hieronder hebben we enkele van onze favorieten keto vruchten opgesomd in een keto fruitlijst. Op het eerste oog misschien niet allemaal vruchten die passen binnen het keto voedingspatroon maar als je ze met mate eet kunnen ze prima. Indien met mate gegeten kunnen de gezondheidsvoordelen van sommige vruchten opwegen tegen de nadelen van de minimale hoeveelheid koolhydraten en suikers.

FruitCalorieën VezelsKoolhydraten Suikervet
Citroen362.2g6.5g3.0g0.4g
Limoen322.0g1.9g 
Avocado1886.4g1.5g1.4g18.1g
Olijven1364.2g0.2g0g13.8
Paprika262.0g4.5g3.5g0g
Tomaat191.0g2.9g2.9g0g
Kokosnoot41015g3g0g40g
Frambozen484.2g7.5g5.2g0.5g
Blauwe bessen756.6g14.5g14g0.2g
Pruimen561.7g12g7.6g0.2g

 www.voedingswaardetabel.nl

Past fruit binnen het keto voedingspatroon?

Met mate mag je best fruit eten binnen een keto of koolhydraatarm voedingspatroon. Eet fruit bijvoorbeeld als extra toevoeging aan je gerecht in plaats van het als hoofdgerecht te zien. Zo eet je minder grote hoeveelheden en blijf je prima binnen je voedingsmacro’s. Zeker in het begin van een keto of koolhydraatarm voedingspatroon is het belangrijk om bij te houden wat je eet op een dag. Zo weet je precies welke voedingsstoffen je binnen krijgt. Gebruik ketose urine test stripsof bijvoorbeeld een bloed ketonenmeter om te controleren hoe jouw lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen. Download de keto fruitlijst naar je boodschappenlijstje, lekker makkelijk.  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen