keto elektrolyten

Keto Elektrolyten

Inhoud artikel

Elektrolyten zijn verschillende belangrijke mineralen die in jouw lichaam voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kalium, natrium, calcium en magnesium. Dit zijn positief of negatief geladen deeltjes van een molecuul en zijn opgelost in water of bloed. Deze deeltjes zijn positief of negatief geladen (stroom). Hier komt dan ook de naam elektrolyten vandaan. Elektrolyten zijn enorm belangrijk voor verschillende sper en zenuw functies.

Tijdens de start van je keto dieet worden de glycogeenvoorraden in je lichaam uitgeput. Voor ongeveer elke gram glycogeen wordt ongeveer drie gram water opgeslagen. Tijdens een keto voedingspatroon eet je weinig tot geen koolhydraten. Hierdoor zullen de glycogeenvoorraden snel op raken en zal je zeer snel gewichtsverlies ervaren. Dit is een goede motivatie en het zal je zelfs een minder opgeblazen gevoel geven. Weet dat dit enkel vochtverlies zal zijn.

Dit vochtverlies is natuurlijk geweldig op de weegschaal maar heef ook meteen een nadeel. Door dit snelle vochtverlies verlies je ook belangrijke mineralen (elektrolyten). 

Het is dus belangrijk om te weten wat keto elektrolyten zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. Wat zijn de gevolgen van een elektrolyten tekort en hoe kun je dit heel simpel en snel voorkomen. 

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn belangrijke zouten in jouw lichaam, die cruciaal zijn voor belangrijke lichaamsfuncties. Denk hierbij aan de werking van je spieren, de regeling van jouw lichaamstemperatuur, het leveren van energie en vele neurologische functies. Het is dan ook zeer belangrijk dat je die elektrolyten in je lichaam goed op peil houdt. Zodra er een elektrolyten tekort ontstaat heb je grote kans dat je lichaam wat problemen gaat vertonen. 

Door een tekort aan elektrolyten kun je jezelf zwak en suf voelen. Maar ook hoofdpijn en spierkrampen komen vaak voor.

Deze symptomen lijken verdacht veel op de keto griep. Dat klopt ook wel want jouw lichaam heeft niet allen tijd nodig om te wennen aan jouw nieuwe keto avontuur maar raakt ook veel vocht kwijt. Hierdoor verlies je dus ook belangrijke vitamines, mineralen en elektrolyten. Dit tekort geeft dus die vervelende keto symptomen.

De start periode van keto is niet de meest fijne tijd. Gelukkig weet je nu waar het vandaan komt en het is van tijdelijke aard. Denk dus niet meteen keto is slecht voor me maar probeer die vervelende symptomen te voorkomen. 

Belangrijke Mineralen

Er zijn (minstens) vier belangrijke mineralen die jou helpen jouw elektrolyten in balans te brengen.

  • Magnesium

Magnesium draagt bij aan een goed immuunsysteem, de overdracht van zenuwprikkels, een goede werking van jouw spieren en vele andere biochemische reacties van je lichaam. Net als calcium is magnesium nodig voor het bouwen van gezonde en sterke botten.

Magnesium is aanwezig in onder andere bladgroenten, noten en bijvoorbeeld kipfilet.

  • Calcium

Calcium is een ander zeer belangrijke elektrolyt. Calcium speelt een belangrijke rol bij onder meer de opbouw van sterke botten, de werking van de zenuwen en een goede spierfunctie.

Calcium komt voor in zuivelproducten, bladgroenten en broccoli maar ook in vis.

Tijdens een keto dieet wordt in de meeste gevallen zuivel tot een minimum beperkt. De kans op een calcium tekort is dan groter dan normaal. Dan is het fijn om te weten dat calcium ook voorkomt in bijvoorbeeld amandel- en kokosmelk en dat calcium ook eenvoudig aangevuld kan worden met een goed voedingssupplement.

Gebruikt je een voedingssupplement om calcium aan te vullen dan is het verstandig om een supplement te kiezen waar ook vitamine D aan is toegevoegd. Vitamine D zorgt voor een goede opname van calcium.

  • Kalium

Kalium heeft een gunstig effect op het handhaven van een gezonde bloeddruk. Dit komt omdat Kalium het bloeddruk verhogende effect van natrium tegenwerkt. Tevens zorgt dit elektrolyt voor een goede vochtbalans in het lichaam. Net als natrium hebben we ook kalium nodig voor zenuw- en spierfunctie.

Kalium vind je onder meer terug in zalm, noten, avocado’s, groene bladgroenten en champignons.

  • Natrium

Een keto voedingspatroon zorgt voor een grotere afvoer van vocht uit je lichaam. Dit heeft onder meer te maken met de productie van ketonen een hogere afgifte van glucagon en lagere insuline niveaus. Ook wordt het overtollig vocht uit de nieren afgevoerd. Hierdoor verlies je veel vocht en daarmee ook automatisch belangrijke elektrolyten als natrium [*]. 

Natrium is een belangrijk mineraal en elektrolyt dat helpt het vocht in je lichaam vast te houden. Tevens is natrium belangrijk voor een goede balans van andere elektrolyten en een goede spier- en zenuwfunctie. Je kunt natrium eenvoudig bijvullen door zout aan je water en voedsel toe te voegen.

Keton1 Mineral Powder
Mineral Powder

Verminder of voorkom keto griep symptomen met een goede elektrolytenbalans.

Elektrolyten tijdens Keto, Sport en Stress.

Het is bekend dat tijdens keto, zeker in het begin veel vocht wordt verloren. Maar ook sport en stress zorgen ervoor dat je meer van deze belangrijke mineralen nodig hebt. Stress heeft een grote invloed heeft op je hormoonbalans. Hierdoor kan de elektrolyten en vochtbalans snel en eenvoudig ontregeld raken. Tijdens zware sport inspanning verlies je snel veel natrium. Dit verlies kan er voor zorgen dat je natrium voorraden uitgeput raken.

Het is belangrijk dat je tijdens keto, intensief sporten en periode van stress je elektrolytenbalans extra goed in de gaten houdt. Probeer zoveel als mogelijk deze keto elektrolyten uit natuurlijke voedingsbronnen te halen. Dit is helaas niet altijd even makkelijk en soms hebben we daar geen tijd voor. Op die momenten kies je ervoor de elektrolyten eenvoudig aan te vullen met een voedingssupplement. Kijk weer goed op het label en check of het keto vriendelijk is.

Pas op voor uitdroging.

Een koolhydraatarm voedingspatroon leidt tot een groter en sneller vochtverlies. Het is dan ook voor de hand liggend dat uitdroging op de loer licht. Uitdroging brengt vervelende symptomen met zich mee zoals obstipatie, hoofd en spierpijn, en vele van de andere keto symptomen.

De oplossing is vrij simpel. Drink meer water!

We vertelde al dat tijdens vochtverlies veel belangrijke elektrolyten jouw lichaam verlaten. Zorg er dus voor dat je dagelijks voldoende water drinkt en dat je de verloren elektrolyten aanvult. Hoeveel water je per dag moet drinken is natuurlijk afhankelijk van je voedingspatroon, dagelijkse activiteiten en het klimaat waarin je leeft.

Meer zweten betekent meer drinken en beter op je elektrolyten letten. Maar zoals altijd is “TE” niet goed. Drink ook water met mate. Veel drinken betekent veel naar het toilet. Met elke plasbeurt verlies je dan ook weer extra elektrolyten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen