MCT of Kokosolie

MCT vetten of Kokosolie?

Inhoud artikel

Een vraag die we regelmatig horen “gebruik ik het beste MCT vetten of kokosolie, en wat zijn de verschillen?” Maar al te vaak worden MCT- en kokosolie in dezelfde zin genoemd, en als gelijke bestempeld. Toch is dit niet helemaal juist want er zijn wel degelijk grote verschillen. Het klopt dat beide olie soorten op elkaar lijken en worden gewonnen uit kokosnoot, maar ze hebben echt beide hun eigen specifieke eigenschappen en gezondheidsvoordelen. We leggen je dan ook graag de verschillen uit.

Wat zijn MCT's?

MCT staat voor middellange-keten triglyceriden. MCT vetten zijn verzadigde vetten die in veel voedingsmiddelen worden aangetroffen. Hierbij kun je denken aan kokosolie en palmolie, maar ook in bepaalde zuivelproducten als melk, yoghurt en kaas treffen we MCT vetten aan. Kokosolie bevat 60-70% MCT vetten. MCT vetten hebben in tegenstelling tot lange ketenvetten (LCT), het voordeel dat ze snel en eenvoudig door jouw lichaam worden opgenomen en gebruikt. Dit betekend dat wanneer je MCT vetten gebruikt je de effecten bijna meteen kunt ervaren ervan(*).

Wat is het verschil tussen MCT en kokosolie?

In de basis zijn beide oliesoorten afkomstig van kokosnoten. Toch verschillen ze op enkele (belangrijke) vlakken van elkaar.

 • MCT-olie is 100% verzadigd vet. We mogen dus stellen dat het een pure bron van MCT vetten betreft. Kokosolie bestaat voor ongeveer 90% uit verzadigde vetten en voor ongeveer 10% onverzadigde vetzuren.
 • MCT-olie is geschikt voor gebruik bij lage tot middelhoge temperaturen. Gebruik het liever puur, in koude gerechten of bijvoorbeeld als dressing over een salade. Kokosolie daarentegen kan verhit worden tot ongeveer 230 graden en is dus geschikt om in te frituren.
 • Kokosolie stolt bij kamertemperatuur (tip voor herkenning), terwijl MCT-olie vloeibaar zal blijven (zelfs in de koelkast).
 • Omdat MCT vetten snel kunnen worden omgezet naar ketonen is het een betere vorm van vetzuren dan kokosolie. Hierdoor is het een geweldig vet om te gebruiken tijdens een keto voedingspatroon. (*).

Hoe wordt MCT olie gemaakt?

Een zo zuiver mogelijk product,  dat is waar het om gaat bij het produceren van MCT vetten. Voor de extractie van MCT vetten uit kokosolie wordt gebruik gemaakt van stoomdestillatie.

Dit is een uniek proces omdat het volledig vrij is van oplosmiddelen en chemicaliën. Op deze manier is het mogelijk om het zuiverste product te verkrijgen. Hierdoor kunnen wij jou voorzien van de meest pure vorm van MCT olie.

Gezondheidsvoordelen van MCT vetten

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar MCT vetten. MCT vetten worden dan ook steeds vaker ingezet vanwege hun gezondheidsvoordelen, zowel tijdens een keto voedingspatroon, maar zeer zeker ook tijdens andere voedingspatronen.

Enkele gezondheidsvoordelen van MCT vetten:

 • MCT vetten verlagen het LDL cholesterolgehalte. Te hoge LDL waarden kunnen vetophopingen in bloedvaten tot gevolg hebben. Een onderzoek liet zien dat door het vervangen van sojaolie door MCT-olie, het LDL-gehalte sterk verminderde (*).
 • MCT vetten worden door het lichaam minder snel opgeslagen dan LCT vetten. Dit maakt dat MCT vetten een mooie aanvulling zijn op jouw gezonde voedingspatroon.
 • MCT vetten zijn een geweldige bron voor de aanmaak van ketonen. Ketonen zijn een goede brandstofbron voor de het lichaam en de hersenen.

De toegevoegde waarde van MCT vetten werd nog maar een benadrukt in een studie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. De resultaten van deze studie lieten zien dat het dagelijks gebruik van 30 gram MCT vetten de algehele energiestatus van de hersenen verbeterde (*).

 • MCT vetten hebben een hoog verzadigend vermogen. Tevens liet een studie zien dat de consumptie van MCT vetten leidt tot een hoger energieverbruik dan de consumptie van lange keten vetten als bijvoorbeeld aanwezig in olijfolie.

Dit is en geweldig gegeven wanneer gewichtsbeheersing één van jouw doelen is. (*)

 • MCT vetten hebben géén kokossmaak of geur. Dit is fijn wanneer je MCT gebruikt in gerechten en je niet alle gerechten naar kokos wilt laten smaken.

Gezondheidsvoordelen van kokosolie

 • Vanwege het MCT gehalte in kokosolie heeft ook kokosolie een hoog verzadigend vermogen. Wanneer je dus geen pure MCT vetten in huis hebt zou je hiervoor ook kokosolie in kunnen zetten.
 • Waar MCT grotendeels bestaan uit de vetzuren C8 en C10 bestaat kokosolie voor het grootste gedeelte uit laurinezuur C12. Van Laurinezuur weten we dat het bacteriedodende en virusvernietigende eigenschappen heeft.

Ook moeder natuur heeft hierover nagedacht, want Laurinezuur komt ook voor in moedermelk en dat is natuurlijk niet voor niets. 

 • Tevens kun je kokosolie inzetten als verzorgende crème (als je van kokosgeur houdt). Kokosolie of vet heeft vocht inbrengende eigenschappen en kan (droge) huid en haren goed ondersteunen. Ook nu zijn de vetzuren C12 (laurinezuur) weer je beste vriend.

Kun je MCT-olie vervangen door kokosolie?

Hoewel kokosolie geen pure bron is van MCT (omdat het ook LCT bevat), kan het voor sommige doelen best als vervanger voor MCT vetten dienen. Bijvoorbeeld voor het ondersteunen van gewichtsverlies en de algehele gezondheid.

Maar kokosolie is zeer zeker geen MCT olie en zoals je gelezen hebt zit het grote verschil in de specifieke vetzuren. MCT vetten zijn echt de beste vetten tijdens een keto voedingspatroon en dragen maximaal bij aan het versnellen van ketose.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen