Het keto dieet en alcohol

Inhoud artikel

Het keto voedingspatroon is zeker in het begin niet altijd eenvoudig. Het vergt een bepaalde discipline om ervoor te zorgen dat je niet continu in en uit ketose vliegt. Niets is immers zo vervelend dan telkens weer de symptomen van de keto griep te moeten ondergaan. Maar hoe zit dat nu met het keto dieet en alcohol. Is dat ene biertje nu echt zo erg?

Enerzijds is keto een redelijk strak voedingspatroon, maar wil dit zeggen dat je daarom maar je volledige sociale leven vaarwel moet zeggen? Een goed sociaal leven is prettig en belangrijk. Ga daarom altijd op zoek naar balans. Als jij een drankje als zeer positief ervaart moet je dat misschien gewoon doen. Maar besef je wel dat het consequenties kan hebben voor je gezonde keto voedingspatroon. 

We weten allemaal dat alcohol nu niet bepaald gezond is. Het zal niet bijdragen aan een gezond voedingspatroon. Zoals bij veel voedingsproducten zal waarschijnlijk dat ene alcoholische drankje je niet meteen uit ketose schoppen, maar dat geldt niet voor alle alcoholische drankjes.

Mocht je er dus voor kiezen om zo af en toe wat alcohol te gaan drinken dan is het goed om te weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Welke voorzorgsmaatregelen moeten je nemen?

De keto bodem

Een goede bodem is de eerste tip. Deze verschilt tevens niet zoveel van de tip die vaak gegeven wordt alvorens er flink geborreld gaat worden.

Eet voldoende en natuurlijk keto vriendelijk. Het is niet verstandig om nu ineens veel koolhydraat rijke producten te gaan eten. Hier gaat je lichaam negatief op reageren. Je zult uit ketose raken en je metabolisme zal niet weten hoe hij met de alcohol om moet gaan.

Het is verstandig om gewoon keto te eten. Maaltijden met vooral vet en wat proteïne zijn heel belangrijk. Op deze manier overleeft je lichaam een paar alcoholische versnaperingen het best en zal je niet zo snel en volledig ontregelt raken.

Pas op met calorieën

Een van de geweldige voordelen van het ketogeen dieet is dat je niet zo heel bewust bezig hoeft te zijn met calorieën tellen. Macro’s zijn binnen keto misschien wel het aller belangrijkst. Maar gaat deze regel ook op indien we alcohol gaan drinken?

Nee, want alcohol is een uitzondering op deze regel. Het is namelijk heel eenvoudig om met een paar goede borrels de hoeveelheid calorieën van een warme maaltijd te evenaren. De voedingswaarde van alcohol is laag. Hierdoor is het dan ook eenvoudig om jouw calorieën limiet te overschrijden en waarschijnlijk heb je dit niet eens in de gaten.

Hierdoor werp je niet alleen de gezonde keto leefstijl omver, maar er zal ook een calorieën overschot ontstaan. Gewichtstoename kan dan zomaar het gevolg zijn.

Keto alcohol

Maar bestaat er dan wel een echte Keto alcohol? De eerste vraag die je jezelf moet stellen is; “past alcohol binnen mijn keto voedingspatroon? ”Dan bedoelen we niet vanwege het risico om uit ketose te raken maar meer vanwege je algehele gezondheid. We kunnen ons best voorstellen dat een glaasje alcohol wenselijk is binnen jouw sociale leven. Mocht je ervoor kiezen om zo nu en dan een glaasje mee te drinken, dan is het prettig om gebruik te maken van je keto kennis.

Koolhydraten en suikers zijn zeer belangrijk om in de gaten te houden tijdens keto. Aangezien bepaalde soorten alcoholhoudende dranken meer koolhydraten bevatten dan andere is het belangrijk om hier een goede keuze in te maken. 

Soorten alcohol

  • Bier

Het gemiddelde glaasje bier past niet binnen je keto-macro’s. Een glas bier zal ongeveer 12-15 gram koolhydraten per glas bevatten. Dit is een beetje afhankelijk van het soort bier en de hoeveelheid alcohol per glas. Het gemiddelde glas bier zal je in één keer aan de helft van je dagelijkse hoeveelheid koolhydraten helpen.

Wij vinden bier dan ook een echte No Go binnen het keto voedingspatroon. Mocht je toch echt om een biertje verlegen zitten beperk je dan tot één glas.  De volgende dag goed sporten is belangrijk om de opgebouwde glycogeenvoorraden op te maken. Zo kom je snel weer terug in ketose.

 

  • Sterke dranken

Sterke dranken zijn behoudens de hoeveelheid calorieën per glas, misschien nog wel de beste optie. Sterke dranken bevatten weinig tot geen koolhydraten. We hebben het dan uiteraard wel over de pure vorm. Ga je deze drankjes weer mixen met bijvoorbeeld Cola of andere suikerhoudende dranken, dan gaan de hoeveelheden koolhydraten natuurlijk snel stijgen.

Enkele voorbeelden van sterke dranken met een laag koolhydraatgehalte;

  • Wodka
  • Gin
  • Whisky
  • Tequila

Ook bij sterke dranken is het aan te raden even op het etiket te kijken. Sommige kunnen toch wat koolhydraten bevatten. Sterke dranken kunnen dus een “goede” optie zijn. Maar…. Drink met mate.

  • Wijn

Wijn is er in verschillende vormen. Droge wijnen, zoete wijnen, dessertwijnen, enz enz. Droge wijnen bevatten vaak minder suikers en koolhydraten dan zoete wijnen. Dessertwijnen zijn van een andere orde. Deze zijn vaak super zoet en zelfs stroperig van de suikers, oppassen dus.

Een glas droge rode wijn zoals bijvoorbeeld een Pinot noir of Merlot zal over het algemeen tussen 2g en 4g koolhydraten bevatten.

Bij een glas droge witte wijn zoals Pinot blanc, Pinot grigio en Sauvignon blanc kan de hoeveelheid koolhydraten variëren van 2,5 tot 3,5 g koolhydraten per glas.

Als we dit vergelijken met een glas bier zien we een groot verschil in de hoeveelheid koolhydraten en kan keto en wijn stukken beter.

Dessertwijnen zijn van een andere categorie. Dessertwijnen staan echt onderaan de lijst. Deze bevatten al snel tussen 7/18 gram koolhydraten per glas. Wees er dus voorzichtig mee.

  • Mix dranken 

De dag dat je gaat kiezen voor een mix drank is het verstandig goed te kijken wat de juiste combinaties zijn. Deze keuze maakt het drankje namelijk “keto” of niet.

Voor de bereiding van mix dranken worden vaak sterke dranken gebruikt. Veel sterke dranken hebben weinig tot geen netto koolhydraten. “perfecte” keuze dus.

Ga je deze dranken mixen met suikerhoudende koolzuurdranken of vruchtensappen dan ben je die keto “vriendelijkheid” meteen kwijt. Jammer!

 Zoek naar mix dranken waar bijvoorbeeld koolzuurwater (Spa) of andere ongezoete drank aan is toegevoegd. Natuurlijk zou de keuze ook kunnen vallen op light dranken maar dan is weer de vraag of deze light dranken binnen je keto voedingspatroon kunnen vallen. 

Sneller terug in Ketose

MCT vetten stimuleren de aanmaak van ketonen. Kom sneller terug in ketose met meer energie en focus.

Hoeveel alcohol tijdens keto?

Eigenlijk is het best vreemd. Als we over keto praten dan bedoelen we een voedingspatroon voorzien van weinig koolhydraten. Maar een andere zeer belangrijke keto factor is gezonde voedingsstoffen. Is gewichtsverlies jouw belangrijkste reden voor het keto voedingspatroon dan is het verstandig om tijdens de eerste acht weken geen alcohol te nuttigen. Maar dit is ook het geval als je moeite hebt om voor langere tijd echt in ketose te blijven.

Probeer zeker in het begin geen alcoholische versnapering te nemen.

Wanneer je eenmaal je streefgewicht hebt behaald en het makkelijker wordt om in ketose te blijven zou je langzaam kunnen kijken waar voor jou de max ligt.

Waarom alcohol?

Na het lezen van bovenstaande kun je al een lichte conclusie trekken. Sommige soorten alcohol kunnen best gedronken worden tijdens keto. Maar als je even naar je doelen kijkt is het misschien niet de beste keuze. Alcohol kan er voor zorgen dat je doelen niet, of in ieder geval minder snel behaalt.

Alcohol bevat veel lege calorieën en bezit hierdoor geen enkele voedingswaarde 

Door het gebruik van alcohol zul je jezelf niet verzadigd gaan voelen. Hierdoor zul je sneller op zoek gaan naar eten. Alcohol verlaagt drempels en dit zou zomaar invloed kunnen hebben op jouw voedingskeuze. 

Jouw lichaam zal zich volledig gaan concentreren op dat ene belangrijke proces, het elimineren van de alcohol! Met het oog op het behalen van doelen zou deze energie beter ergens anders voor gebruikt kunnen worden.

Of je nu koolhydraten eet of volledig keto, alcohol is voor geen enkel lichaam gezond.

We hebben het nog niet gehad over het effect van alcohol tijdens ketose. Misschien was je voor je keto periode een geoefend drinker. Dat zou nu wel eens heel anders kunnen uitpakken. Het volgen van een keto dieet verandert drastisch het effect van alcohol op jouw lichaam. Omdat je glycogeenvoorraden volledig zijn opgebruikt kan jouw lichaam eigenlijk niet meer met alcohol omgaan. Glycogeen kun je zien als een soort van buffer voor het verwerken van alcohol. Zonder deze buffer zal je lichaam de alcohol sneller opnemen met de bekende effecten tot gevolg. 

ketose-symptonen

Conclusie

Het keto dieet en alcohol, horen ze bij elkaar? Eigenlijk niet. Toch kunnen we ons voorstellen dat een drankje op zijn tijd best lekker en vooral gezellig kan zijn. Bij een gezonde leefstijl hoort ook een goed sociaal leven. Als een drankje bij kan dragen aan dit fijne, gezonde sociale gevoel, zullen wij de laatste zijn die dit afkeuren.

Wel willen we graag duidelijk maken wat alcohol met je doet en hoe het jouw ketose kan beïnvloeden.

Zoals altijd binnen keto is het belangrijk om te weten wat en hoe je dingen aanpakt. Alleen zo kun je de juiste keuzes maken. Ben je nog niet goed bekend met keto dan is het verstandig om je hier eerst goed in te verdiepen. Zeker in de beginfase van het keto dieet adviseren wij zo strikt mogelijk te eten. Alleen zo zullen doelen worden behaald en de maximale keto voordelen worden ervaren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen