keto-cheat

Keto Cheat Dagen

Inhoud artikel

Keto cheat dagen, dit is misschien wel het meest besproken onderwerp binnen het keto voedingspatroon. Hoe zit dat nu met die cheat dagen? 

Het is helemaal niet zo gek dat je er aan denkt. Zeker tijdens de start van het keto voedingspatroon zullen er momenten zijn dat je even zin hebt in iets anders. Iets wat niet keto is en wat je misschien heel je leven hebt gegeten. Of misschien heb je andere dieetvormen geprobeerd en schreven die juist deze cheat dagen voor om de vetverbranding een extra boost te geven. Maar hoe zit dat nu bij keto? Misschien ben je zojuist wel aan het lezen van dit artikel begonnen omdat je jezelf even afvraagt of je misschien wel een cheat maaltijd nodig hebt.

Cheat dagen zijn gewoon slecht voor je

Als geen ander weten wij dat een dieet of verandering in je voedingspatroon lastig kan zijn. Het kan zomaar zijn dat je in je directe omgeving mensen kent die een dieet volgen en op vaste tijden zelfs cheats gebruiken. Soms hoor je dat cheaten ontspanning met zich mee brengt en dat niet alles altijd maar hoeft te kloppen. Heb je anders nog wel een leven? 

Toch is dit bij keto een beetje anders. Eerder gaven we al aan dat keto enige discipline vergt. Maar als je het jezelf eenmaal eigen hebt gemaakt, pluk je er ook echt de spreekwoordelijke vruchten van. Dus lees snel verder en leer alles over keto. Haal het maximale uit jouw keto voedingspatroon. 

Wat doet een cheat dag?

Wanneer jij jezelf niet aan het keto “protocol” houdt dan is de kans groot dat je lichaam uit ketose zal raken. Zeker tijdens de start van keto is dit snel het geval. Natuurlijk maakt het verschil met welke voedingsproducten, want de hoeveelheden koolhydraten en suikers spelen hierin een belangrijke sleutelrol.

Wanneer jij toegeeft aan een cheat dag ben jezelf er dan van bewust dat je waarschijnlijk uit ketose raakt. Probeer jezelf te bedenken dat jouw lichaam weer even de tijd nodig heeft om weer in ketose te raken. De kans dat je die vervelende keto symptomen weer gaat ervaren is groot. 

Om te controleren wat voeding met je doet zou je gebruik kunnen maken van ketose teststrips. Hierdoor weet je precies welke voeding jou wel of niet uit ketose haalt.

Niet fat adapted

Zodra de stofwisseling van jouw lichaam volledig is ingesteld op vetverbranding noemen we dit Fat adapted. In de meeste gevallen is hier ongeveer 4 tot 8 weken strikte keto voor nodig. Geloof ons, juist op dat moment zit je te wachten. De voordelen van keto worden nu echt merkbaar en zichtbaar. Dit is de mooiste staat van ketose. Jouw lichaam gaat nu zeer efficiënt om met de aanmaak en het gebruik van ketonen. Jouw vetverbranding draait op volle toeren en je mentale en fysieke focus zijn nog nooit zo hoog geweest. Wil je meer weten over Fat Adapted? Lees het hier

Juist die cheat dagen kunnen ervoor zorgen dat de keto telkens onderbroken wordt. 

De keto voordelen zoals een hogere vetverbranding en goede gezondheid zijn dan weer mijlen ver weg. En zeg nu eerlijk… is dit het echt waard? Je hebt jezelf maximaal ingezet om keto te bereiken en misschien heb je wel de vervelende symptomen van de keto griep ervaren of ben je net eindelijk verlost van die keto hoofdpijn. Nu voel je jezelf gezond en fit, gooi dit niet met één cheat maaltijd overboord.

Een andere belangrijk bijkomstigheid waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten is de onmiddellijke gewichtstoename. Hoewel dit voor een groot deel uit vocht zal bestaan is het niet echt bevorderlijk voor de motivatie. Te vaak cheat maaltijden gebruiken heeft op de lange termijn wel degelijk gevolgen voor de vet toename. Als je weer terug valt in je oude eetpatroon met die ongezonde niet keto vriendelijke koolhydraten en suikers zullen uiteindelijk ook de calorieën omhoog gaan. Je raadt het al gewichtstoename is het gevolg.

Weer de keto griep

Die vreselijke keto griep. Wat was je blij dat je er van verlost was. Vermoeidheid, hoofdpijn, weinig energie, een opgeblazen gevoel, allemaal symptomen die je kunt ervaren wanneer jouw lichaam overschakelt van het verbranden van koolhydraten naar vetten, ook wel de keto griep genoemd.

Indien er regelmatig gebruik wordt gemaakt van niet keto vriendelijke maaltijden zal het lichaam telkens over gaan op een koolhydraatverbranding. Zodra je weer een poging gaat ondernemen om strikt keto te gaan eten, zal jouw lichaam weer opnieuw moeten starten. Een van die vervelende bijkomstigheden is de keto griep.

Mocht het een keertje voorkomen dat je uit ketose raakt, probeer dan zo snel mogelijk te achterhalen wat hier de oorzaak van was. Mogelijk heb je verborgen koolhydraten of suikers gegeten. Controleer om die reden altijd de voedingsetiketten. 

Door jouw voeding te optimaliseren met keto vriendelijke producten zal jouw lichaam zich weer snel aanpassen. Een extra hulpje om sneller in ketose te raken is het gebruik van de juiste MCT vetten. MCT vetten (C8-C10) ondersteunen het keto proces en zullen jou helpen om sneller in ketose te raken. 

Bloedsuikerspiegel

Door regelmatig cheat maaltijden te eten zullen de bloedsuikerspiegels minder stabiel worden. Voor iedereen maar juist voor personen met diabetisch zijn stabiele bloedsuikerspiegels erg belangrijk.

Er zijn vele gevallen bekend waar mensen met diabetisch de hoeveelheid medicijnen konden halveren en zelfs volledig achterwege konden laten door gebruik te maken van het keto voedingspatroon.

Mocht je diabeet zijn en interesse hebben in het keto voedingspatroon dan adviseren wij altijd eerst goed te overleggen met een arts of diabetesverpleegkundige.

 ik moet nu echt iets eten anders val ik om” Herkenbaar?

Door extra aandacht te geven aan de voeding en daarmee de bloedsuikerspiegels stabiel te houden zullen deze gevoelens mogelijk verleden tijd zijn. 

De juiste doelen

Om ervoor te zorgen dat je minder snel in je oude voedingspatroon terug valt is het goed om jouw doelen op papier te zetten. Impulsief handelen is namelijk de ondergang van de meeste dieet vormen. Wanneer het even tegenzit zullen jouw gedachten meteen worden omgezet in acties. Een cheat maaltijd tot gevolg. Als je tijdens een impulsieve actie even terug kunt vallen op je doelenboekje, is het eenvoudiger om rationeel te handelen. Zo voorkom een cheat moment.  

Zijn er voordelen?

Het is lastig om de voordelen van een cheat maaltijd te ontdekken. Het kan zijn dat het jou even door een moeilijke mentale periode heen kan slepen. Maar word je daar sterker van? Of val je op korte termijn wéér terug en is een nieuwe cheat maaltijd het gevolg?

Erkennen is belangrijk. Een cheat maaltijd is gewoon vals spelen. Die cheat maaltijd zal je waarschijnlijk uit ketose halen. Hierdoor is de kans aanwezig dat je weer van voor af aan moet beginnen. Realiseer jezelf dat een cheat maaltijd niet past binnen jouw ideale voedingspatroon. Maar mocht je jezelf om wat voor reden niet onder controle kunnen houden, weet dan dat het echt niet het einde van de wereld is.

Eén stukje pizza maakt je niet dik, net zoals dat je van één salade niet afvalt. Bewaar de rust en begin opnieuw.

Ga op zoek naar een cheat vervanger. Mocht je bijvoorbeeld zin hebben in een chocoladereep zoek dan naar een keto recept met lekker veel cacao. Een flinke toef ongezoete slagroom erop met wat blauwe bessen en de drang naar ongezond kan zomaar verdwenen zijn.

Conclusie

24/7 keto? Het is haalbaar maar natuurlijk zal iedereen het op zijn eigen manier beleven en volhouden.

Het is belangrijk om te weten wat de voordelen van een keto voedingspatroon zijn, maar ook om de gevolgen van een cheat dag te kennen. Alleen zo neem je de juiste beslissingen. Natuurlijk heb je soms lekkere trek. Maar zoek dan echt naar heerlijke keto tussendoortjes. 

Bak met behulp van onze MCT poeders de lekkerste koekjes of bereid een heerlijk frambozen shake voor om te gaan sporten. Wat dacht je van onze MCT  GREEN. Speciaal ontwikkelt voor verzadiging en kan je dus prima helpen op die momenten dat je het nodig hebt.  Zo zie je dat lekker, gezond en energie, heel goed samen gaan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen