Wat zijn MCT
vetten


Wat zijn de verschillen en waarom is het belangrijk om te weten.

Medium chain triglycerides (MCT's) zijn middel lange keten vetten die eigenlijk gewoon als ketose gereedschap in je keto kast horen te liggen. Er zijn verschillende varianten MCT vetten te koop maar deze hebben niet allemaal dezelfde eigenschappen. Is dit erg? Nee helemaal niet. Het is wel belangrijk om te weten wat die eigenschappen zijn en of deze bij de gestelde doelen passen. We leggen het uit.

Er zijn twee vormen MCT vetten. Deze lijken in eerste aanleg hetzelfde. Dit zijn de “Kokosolie MCT”, die vaak in de reguliere supermarkt te koop is en de gezuiverde vorm van MCT vetten waar bepaalde vetzuren zijn geïsoleerd en in hogere doseringen aanwezig zijn. MCT vetten kunnen worden onderverdeeld in de vetzuren C8, C10 en C12. Drie verschillende soorten vetzuren met elk hun eigen specifieke eigenschappen. Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze vetzuren. Wat zijn de specifieke voordelen en kenmerken van ieder vetzuur en waar komen de prijsverschillen vandaan. Welke MCT vetten u het beste kunt gebruiken is geheel afhankelijk van uw doelen. Wij hopen dat u na het lezen van dit artikel de beste keuze kunt maken.C8

Boost de energie levels en verhoogd de vetverbranding

Het vetzuur C8, ook wel Caprylzuur genoemd, komt voor in onder andere boter, kokosnoot, palmolie, en de melk van zoogdieren. Leuk om te weten is dat C8 ook voorkomt in bier en dat deze het bier voorziet van een “geit” achtige smaak. Het is de kortste keten in de keten van MCT vetten. Hierdoor kan het lichaam C8 zeer snel en eenvoudig omzetten naar energie.

Wanneer je C8 via de voeding binnen krijgt, verandert deze bijna onmiddellijk in ketonen. Ketonen zijn de energie leverancier van het lichaam indien er geen gebruik gemaakt kan worden van glycogeenvoorraden. Ketonen zijn vele malen efficiënter dan glucose. Dan is het natuurlijk geen wonder dat de inname van C8 tot betere fysieke prestaties leidt.

Na de inname van C8 ervaar je al snel een mentale helderheid en fysieke energie boost. Veel sporters en natuurlijk personen die het Ketose dieet volgen gebruiken MCT C8 als extra toevoeging aan hun sportdrank, water of koffie voor een snelle boost van energie.

Het vetzuur C8 verbeterd de thermogenese van je lichaam en daarmee het vermogen om extra calorieën te verbranden. Logischerwijs helpt dit om gewicht te verliezen en uiteindelijk een gezond gewicht te behouden als je eenmaal je doel hebt bereikt.

C8 heeft tevens ook antibacteriële eigenschappen. Het toevoegen van C8 aan het voedingspatroon kan mede zorg dragen aan een betere darmflora en kan ondersteunen bij de behandeling van onder meer darmontstekingen (*)C10

Verbetering van het immuunsysteem

Het vetzuur C10, ook wel caprinezuur genoemd komt voor in kokosolie, palmpitolie, geitenmelk en dierlijke vetten. Net als C8 heeft ook C10 een aantal interessante gezondheidsvvoordelen.

Een van de belangrijkste voordelen is het versterken van het immuunsysteem Tijdens een onderzoek waar de voeding van moeders van zuigelingen, werd aangevuld met producten die rijk waren aan het vetzuur C10 werd de antimicrobiële kracht van het C10 vetzuur doorgegeven aan de zuigelingen. Het vermogen om infecties en virussen tegen te gaan werd bij deze baby’s vergroot. De vraag of volwassenen dezelfde voordelen hebben is tot nu toe niet voldoende onderzocht. Gezien de effectiviteit van het C10 vetzuur en het feit dat het infectieuze micro-organismen doodt, lijkt het vrij aannemelijk.(*)C12

krachtige virus en bacterie killer

Het vetzuur C12, ook wel laurinezuur genoemd vormt ongeveer 48% van het vet in kokosolie. Je kunt het ook vinden in palmolie en melk.

Van de 3 soorten MCT's is C12 de krachtigste antibacteriële. Je lichaam verandert het vetzuur C12 namelijk in de krachtige mono-ester monolaurine. Monolaurine is in staat de buitenkant van bepaalde virussen en bacteriën oplosbaar te maken, waardoor deze uitgeschakeld wordt. Enkele voorbeelden waarbij Monolaurine effectief zijn werk kan doen zijn, Herpes, Candida (schimmel) en Propionibacterium acnes (Acne).Voordelen van MCT-supplementen


Gewichtsverlies

MCT's worden gemakkelijk door het lichaam opgenomen en verteerd. Tevens hebben MCT’s een thermogeen (energie creërend) effect. Hierdoor wordt het metabolisme extra gestimuleerd. In een onderzoek bij 31 personen naar het effect van de consumptie van MCT-olie als onderdeel van een afslankprogramma werd geconcludeerd dat er een hoger gewichtsverlies optrad in vergelijking met de gebruikers van olijfolie. MCT olie kan dus met succes worden opgenomen in een afslankdieet. Kleine veranderingen in de kwaliteit van vetinname kunnen daarom nuttig zijn om gewichtsverlies te bevorderen. (*)


Energie

Nadat de MCT’s door het lichaam zijn afgebroken tot ketonen kunnen deze vervolgens worden gebruikt als brandstof voor het lichaam.

Spijsvertering

MCT's ondersteunen ons dynamisch ecosysteem in de darmen. Dit dynamisch ecosysteem helpt ons om onverteerd voedsel om te zetten in energie.


-    Focus

Voor een verhoogde focus gebruik MCT op nuchtere maag


-    Lichamelijke prestaties

Door het gebruik van MCT voor of tijdens trainingen zal de behoefte aan zuurstof verminderen waardoor de energielevels stijgen.


-    Vetverlies

Gebruik MCT’s in de ochtend en/of tussen de maaltijden door. Zo breng je het lichaam eenvoudig en snel in de vetverbrandingsmodus.


-    Ketose

Gebruik MCT na een maaltijd met koolhydraten. Zo is het eenvoudiger om weer snel terug in ketose te raken.Conclusie

De drie vetzuren C8, C10 en C12 zijn alle drie gezonde MCT vetten. Ze lijken alle drie op elkaar maar toch hebben ze stuk voor stuk hun eigen specifieke gezondheidsvoordelen. Het is verstandig om voor de aanschaf van MCT olie of poeder eerst zelf te onderzoeken wat het doel van het gebruik is.

Is je doel het ondersteunen van de ketose en het verbeteren van de mentale en fysieke kracht, ga dan opzoek naar MCT vetten waar de grote energie leverancier C8 in de hoogste verhoudingen aanwezig is. Onze eigen Keton1 MCT poeder is voorzien van een hoge dosis vetzuren C8 en C10. Het vetzuur C8 is hier voor bijna 75% aanwezig. Een echte energie leverancier met ondersteuning van het immuunsysteem door het vetzuur C10.


Is je doel het aanpakken van virussen en bacteriën dan is mogelijk een standaard kokosolie of vet de beste keuze. Deze bestaan voor een hoog percentage uit het vetzuur C12 (laurinezuur). Deze zijn vaak goed te verkrijgen in de supermarkt. Een voordeel van deze kokosolie of vet is de lagere prijs, maar heeft als nadeel dat het een andere werking heeft op ketose dan bijvoorbeeld een C8/C10 MCT olie of poeder. Een juiste keuze maken is nu dus heel belangrijk en deze zal voor een ieder anders zijn.MCT Poeder