Meest gestelde vragen

De meest gestelde vragen over Ketose

Wat is Ketose?

Wanneer je vetten gaat verbranden voor energie en je lichaam ketonen aanmaakt noemen we dat ketose. Je raakt in ketose wanneer je lichaam niet genoeg glycogeen (koolhydraten) voorradig heeft. 

 

Is ketose gevaarlijk?

Er is een verschil tussen ketose en keto-acidose. Keto-acidose komt voornamelijk voor bij diabetici. Bij patiënten met diabetes type 1 of 2 is er geen of onvoldoende insuline aanwezig. Diabetes patiënten dienen dan ook altijd een arts te raadplegen alvorens te starten met een koolhydraat arm of ketogeen dieet. Lees hier meer over

Keto dieet wat mag ik eten?

Tijdens een keto dieet worden voornamelijk vetten en proteine gegeten. Koolhydraten worden beperkt tot 30 gram per dag. Tijdens een strikt keto dieet zijn er enkele voedingstoffen die niet worden gegeten. Denk hierbij aan verschillende fruit soorten en granen. Lees hier alles over wat je mag eten tijdens een keto dieet. 

 

Keto dieet ontbijt?

Wat eet je nu tijdens een keto dieet ontbijt. We zien dat mensen zich vaak beperken tot een keto koffie, of een gebakken ei. Toch zijn er zoveel meer mogelijkheden om een lekker ontbijt te maken. Ga op zoek naar koolhydraatarm brood, keto smooties met MCT vetten of een heerlijke keto omelet met collageen en MCT. Download ons gratis keto recepten boekje.

Wat eten met keto?

Tijdens een keto dieet worden voornamelijk vetten en proteïne gegeten. Koolhydraten worden beperkt tot 30 gram per dag. Tijdens een strikt keto dieet zijn er enkele voedingstoffen die niet worden gegeten. Denk hierbij aan verschillende fruit soorten en granen. Lees hier alles over wat je mag eten tijdens een keto dieet. 

 

Hoe slecht is keto?

Daar kunnen we duidelijk over zijn. Keto is niet slecht. Keto is een gevarieerd voedingspatroon gebaseerd op natuurlijke en koolhydraat-arme voeding. Keto moet niet vergeleken worden met bijvoorbeeld een crash dieet. Wanneer keto goed wordt toegepast krijg je voldoende calorieën en voedingstoffen binnen. 

Waar zitten veel goede vetten in?

Tijdens keto ga je op zoek naar gezonde natuurlijke vetten. Gezonde vetten zitten in bijvoorbeeld avocado, amandelen, walnoten, pistachenoten en andere noten. Maar ook in olijven, olijfolie, lijnzaad, zalm en volle zuivelproducten. 

Waarom vermager ik niet met keto?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je geen gewicht verliest tijdens het keto voedingspatroon. Misschien eet je te veel, of juist te weinig calorieën. Of misschien ben je aanbeland op een gewichtsplateau. Hoe je op een gezonde en verantwoorde wijze meer gewicht kunt verliezen lees je in onze keto bibliotheek. 

Zweten door ketose

In de eerste periode van ketose is het mogelijk dat je zweet anders of sterker ruikt. Dit heeft te maken met de extra ketonen die vrij komen in je lichaam maar ook door veranderingen in je hormoonhuishouding. Lees meer over keto symptomen

Minder buikvet door ketose

Tijdens een keto voedingspatroon neemt buikvet af. Bij de meeste  koolhydraat rijke diëten verlies je vaak wel gewicht maar is juist het verlies van buikvet vaak een hele opgave. Dit heeft onder meer te maken het feit dat insulineresistentie vetcellen in de buik van koolhydraten houden. Hierdoor kom je dus juist op die plaatsen sneller aan.  Wanneer je langere tijd in ketose bent is het eenvoudiger om juist daar vetreserves te verliezen.

Wat is de glycemische index

De glycemische index betreft de snelheid waarmee het suikergehalte in je bloed stijgt na het eten of drinken van een voedingsproduct met koolhydraten en suikers. Light- of zerodranken die geen suikers bevatten, veroorzaken geen enkele stijging van het suikergehalte in het bloed, en daarom is hun glycemische index nul. 

Verkopen jullie ketonen?

Ketonen mogen niet verkocht worden binnen Nederland en de rest van Europa. De reden hiervan is dat deze ketonen nog geen goedkeuring hebben als voeding. Zodra er meer bekend is over ketonen en de voedselveiligheid zullen we hierover berichten.

Verkopen jullie keto pillen?

Wij verkopen geen keto pillen. Op internet worden regelmatig keto pillen aangeboden om af te vallen. Keto of ketose is een metabolische staat van je lichaam waar het vetten verbrand voor energie. Hierdoor is het mogelijk gewicht te verliezen. Pas je voedingspatroon aan, ondersteun je lichaam bijvoorbeeld door het gebruik van speciale supplementen als bijvoorbeeld natuurlijke MCT en geloof niet in Keto dieet pillen om af te vallen, tenzij (echt) wetenschappelijk bewezen.

Keto of koolhydraatarm?

Wat is beter om af te vallen, keto of koolhydraatarm? Er is een verschil tussen een keto of koolhydraatarm voedingspatroon. Het grootste verschil is de hoeveelheid koolhydraten die per dag gegeten worden. Gewichtsverlies treed op tijdens een negatieve calorieënbalans. Dit kan eenvoudig tijdens keto maar ook bij een koolhydraatarm voedingspatroon. Tijdens keto(se) maakt je lichaam ook extra ketonen aan. Ketonen geven vele gezondheidsvoordelen.

Ga ik beter slapen door ketose?

We horen regelmatig dat mensen  die langere tijd in ketose zijn rustiger en dieper slapen. Toch kan het in het begin voorkomen dat je lichaam moet wennen aan de nieuwe manier van voeding en levering van energie door vetten. Eenmaal door deze opstart fase heen zal je jezelf fitter en meer uitgerust voelen.

Een ketose lichaamsgeur?

Een andere lichaamsgeur tijdens ketose is niets vreemds. Toch zal de ene persoon hier meer last van hebben dan de ander. De hoeveelheid ketonen in je lichaam zijn in veel gevallen de boosdoener. Ook kan je zweet anders gaan ruiken door een verandering in je hormoonhuishouding.

Kan ik snel afvallen door ketose?

Ieder lichaam is anders en dat maakt het dan ook moeilijk om hier een antwoord op te geven. Keto kan zeker gebruikt worden om gewicht te verliezen. Hoe snel jij gewicht kan verliezen en hoe je het kan beeninvloeden lees je hier

Slechte adem tijdens Ketose?

Wanneer je in ketose bent maakt jouw lichaam 3 verschillende ketonen aan. Een van die ketonen is aceton. Aceton verlaat het lichaam door de adem en geeft in sommige gevallen een minder prettige geur aan je adem. Je kunt dit verbloemen door wat vaker je tanden te poetsen en suikervrije kauwgom te gebruiken. Check ook even de symptomen van de keto griep.

Wat kan ik doen aan ketose hoofdpijn?

Door het eten van koolhydraten te beperken kan je in de begin periode van het ketose voedingspatroon wat hoofdpijn ervaren. Dit kan deels te maken hebben met het feit dat je geen koolhydraten en suikers meer eet maar het kan ook betekenen dat je een onbalans in elektrolyten hebt. Een tekort aan elektrolyten komt veel voor tijdens een keto dieet.

Wat mag ik eten tijdens keto?

Tijdens een keto voedingspatroon eet je weinig tot geen koolhydraten. Tijdens keto zijn gezonde vetten jouw hofleverancier van energie. Ga dus op zoek naar voedingsproducten laag in koolhydraten, zonder suikers en hoog in gezonde natuurlijke vetten. Vind hier onze gratis keto recepten.

Mag ik havermout eten tijdens het Keto dieet?

Nee tijdens een keto dieet eet je geen havermout. Zodra je havermout of andere ontbijtgranen eet zal jouw lichaam deze meteen om gaan zetten naar glucose. Iets wat je dus niet wilt. Je bloedsuiker krijgt een piek en honger is het resultaat. Niet eten dus. 

In welke keto fase zit ik?

In welke keto fase je precies zit is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe lang eet je al ketogeen en hoeveel koolhydraten eet je per dag. Eet je echt strikt keto of soms ook nog wel eens iets anders? In de begin fase van keto heb je vaak wat last van keto symptomen, dat is de beginfase. Na enkele weken strikt keto wordt jouw lichaam fat adapted, een echte vetverbrandingsmachine. Of je echt in keto bent kun je controleren met bijvoorbeeld ketose urine test strips.

Waarom heb ik meer dorst tijdens keto?

Zeker in de beginfase van een keto dieet kun je meer dorst ervaren dan je misschien gewent bent. Voordat jouw lichaam in de vetverbrandingsmodus komt maakt hij eerst de glycogeenvoorraden (koolhydraten) op. Aan iedere gram glycogeen is ongeveer 3 gram water gebonden. Omdat het lichaam deze glycogeenvoorraden opmaakt verlies je ook veel vocht en elektrolyten hierdoor krijg je extra dorst. Een ongetrainde man kan al 300/400 gram glycogeen opgeslagen hebben. 

Hoe lang mag ik een keto dieet volgen?

Je mag een keto dieet zo lang volgen als jezelf wilt. Een keto dieet is een gezond voedingspatroon wat voornamelijk bestaat uit vetten en proteïne. Koolhydraten worden beperkt tot maximaal 30 gram per dag. Wanneer het keto voedingsplan goed uitgevoerd wordt zal het lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Keto heeft vele gezondheidsvoordelen. In ons blog lees je de feiten van keto op de lange termijn.

Keto producten Belgie?

Ja hoor onze keto producten zijn ook verkrijgbaar in België. Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk om onze producten in onze webshop te bestellen. We bezorgen gewoon in België. 

Heb ik de keto griep?

Als je start met keto bestaat de kans dat je de keto griep krijgt. De keto griep is een opsomming van symptomen die je kunt ervaren als je start met keto. Dit komt omdat je lichaam moet wennen aan jouw nieuwe voedingspatroon. Lees ons complete blog over de keto griep.

Is keto hetzelfde als koolhydraat-arm

Nee keto is niet hetzelfde als koolhydraat-arm eten. Deze twee voedingspatronen lijken wel veel op elkaar. Bij een koolhydraat-arm dieet eet men eigenlijk alles zolang het maar binnen de 50 tot maximaal 130 gram koolhydraten per dag blijft. Tijdens een ketogeen dieet is dit maximaal 30 gram koolhydraten per dag en zijn bepaalde voedingsstoffen niet toegestaan.

Hoeveel afvallen met keto per week?

Keto staat bekend om het snelle gewichtsverlies in de eerste weken. Dit kan zelfs zomaar tussen de 1-5 kilo in de eerste week zijn.  Het snelle gewichtsverlies heeft grotendeels te maken met vochtverlies maar is natuurlijk wel erg motiverend. 

ketosticks

Download het Keto Start eBook

Schrijf je in en ontvang ons Keto Start eBook GRATIS