ketose

Omega 7

Inhoud artikel

Wat is Omega 7?

Omega 7 vetzuren zijn misschien minder bekend maar zeker niet minder belangrijk dan de voor de meeste mensen bekende omega 3, 6 en 9 vetzuren. Omega-7’s zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Vaccinezuur, palmitoleïnezuur en rumeninezuur behoren tot de omega-7’s. Deze vetzuren komen voor in oliën, zoals duindoorn- en macadamianoten olie, maar ook in zuivelproducten. Helaas krijgen deze vetzuren wel minder aandacht en dat is niet helemaal eerlijk want ze hebben een aantal unieke gezondheidseffecten voor jou. Zo hebben studies laten zien dat een voedingspatroon rijk aan omega 7 vetzuren vele onderliggende factoren kan aanpakken die betrokken zijn bij het ontstaan van het metabool syndroom (klachten rondom de stofwisseling), het kan helpen om het gehalte aan slechte cholesterol (LDL) te verlagen en de toename van het goede cholesterol (HDL) kan bevorderen. Maar er is meer. Omega-7 kan ook bijdragen tot een goede hydratatie van de huid en de slijmvliezen. Een belangrijk vetzuur dat je dus zeker niet moet vergeten. (*) 

Omega 7 - Palmitoleïnezuur

Omega-7’s bevatten verschillende soorten vetzuren. Een belangrijk lid van de omega-7 familie is palmitoleïnezuur. Palmitoleïnezuur komt van nature in kleine hoeveelheden voor in bepaalde voedingsmiddelen zoals duindoornolie, macadamia olie en avocado olie. In tegenstelling tot de zeer bekende meervoudige onverzadigde omega-3 vetzuren die o.a. worden opgenomen in ontstekingsremmende moleculen, hebben de enkelvoudige onverzadigde omega-7 ‘s, waaronder palmitoleïnezuur een andere functie. Omega-7 functioneert als signaalmolecuul die de communicatie tussen vet- en spierweefsel in jouw lichaam eenvoudiger maakt. (*). Omega-7 wordt ook wel lipokine genoemd. Lipokine is een hormoonachtig molecuul dat lichaamsweefsels met elkaar verbindt en hierdoor energiegebruik en -opslag optimaliseert. Inname van slechts een kleine hoeveelheid omega-7 heeft een diepgaand positief effect op de reactie van het lichaam op energie-inname, vetopslag en -gebruik. Factoren die vaak uit balans zijn bij het metabool syndroom.
MCT OMEGA 7

Wat is het Metaboolsyndroom?

Het metabool syndroom is een verzamelnaam voor stofwisselingsproblemen en gezondheidsklachten als:

  • Overgewicht
  • Hoge bloeddruk,
  • Ongezond cholesterolgehalte
  • insulineresistentie
  • Hoge concentratie vetten in het bloed (triglyceriden)

In de meeste gevallen komen deze problemen samen tot uiting, maar van het metabool syndroom is sprake wanneer iemand 3 of meer van deze symptomen heeft.

Deze 5 symptomen zijn los van elkaar risicofactoren voor het hart, vaten en de algehele gezondheid, maar bij een combinatie van deze symptomen, is dat risico een stuk hoger. Het metabool syndroom wordt vaak als een beginstadium van diabetes gezien maar met het metabool syndroom wordt eigenlijk de weg vrij gemaakt tot het ontwikkelen van kanker, hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2.

Laaggradige ontstekingen

Een metabool syndroom ontstaat onder andere door laaggradige ontstekingen. Laaggradige ontstekingen zijn ontstekingen die zich op een zeer subtiele manier in het lichaam voordoen. Als een ware sluipmoordenaar kunnen deze ontstekingen aanwezig zijn zonder dat de symptomen duidelijk waarneembaar zijn. Hierdoor zijn ontstekingen vaak langdurig aanwezig alvorens ze voor grotere problemen gaan zorgen. Laaggradige ontstekingen kunnen ontstaan door een aantal factoren, waaronder ongezonde voeding, roken, obesitas en chronische stress. Ondanks dat er meer onderzoek noodzakelijk is zien we dat palmitoleïnezuur ontstekingsremmende eigenschappen heeft en een bijdrage kan leveren aan het verminderen van ontstekingen. (*) (*)

Verminderen vetopslag

Omega 7 palmitoleïnezuur wordt vaak beschouwd als een belangrijke voedingsstof voor de gezondheid van de hart- en bloedvaten, maar recent onderzoek suggereert dat het ook kan helpen bij het verminderen van vetopslag en obesitas. De werking van omega 7 palmitoleïnezuur is gebaseerd op het verminderen van de opslag van vet in de lever en het verhogen van de stofwisseling. Dit kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid vet in het lichaam en het verbeteren van de bloedsuikerspiegel. Echter, meer onderzoek is nodig om de precieze mechanismen van deze effecten te begrijpen. In de strijd tegen overgewicht kunnen omega 7 vetzuren in combinatie met een gezonde levensstijl, met inbegrip van een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging, goede resultaten opleveren. (*)

MCT OMEGA 7

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen