ketonen-urine

Keto beginners tips

Inhoud artikel

Een goede keto start

Een goede keto start begint met de juiste informatie. Hier helpen we jou graag bij.

Keto is een geweldig natuurlijk voedingspatroon waarin vetten een echte hoofdrol spelen. Het keto dieet brengt verschillende gezondheidsvoordelen met zich mee. Denk hierbij aan gewichtsverlies maar zeker ook aan gezondheidsvoordelen en fysieke en mentale prestatieverbetering. Begin je net met keto dan kan het soms best lastig zijn om alles goed te doen. Speciaal voor jou hebben we de keto beginners tips op een rijtje gezet. 

” Wanneer je lichaam is overgeschakeld op vetverbranding noemen we dit ketose “

Om in een ketose te raken is een goede planning, discipline en wat geduld noodzakelijk. De grootste uitdaging van het keto voedingsplan is het “overleven” van de eerste weken, de fat adaptiefase. Hierna word je een echte vetverbrandingsmachine. 

Begrijp keto

Het belangrijkste is om te begrijpen wat keto is en wat het met jouw lichaam doet. Door het lezen van onderzoeken en ervaringen word je zelf steeds wijzer in de wereld die keto heet. Hierdoor heb je onze keto beginner tips over een tijdje niet meer nodig. Niets is zo vervelend dan elke keer weer in onzekerheid te worden gebracht door goedbedoelde tips van anderen. 

Op onze pagina keto dieet kun je lezen wat keto nu precies is en hoe het voor jou het beste kan werken.

Keto beginners tips

1: Verborgen Koolhydraten

Dit is misschien wel één van de belangrijkste keto tips. Pas op voor verborgen koolhydraten. Koolhydraten vind je echt overal. Neem een maaltijd uit het schap van de supermarkt, kijk op het label en wat zie je… Juist…Koolhydraten en suikers. 

Wij raden je aan om tijdens het boodschappen doen even de tijd te nemen om de etiketten van producten te bestuderen.

“Ga er niet van uit dat je de koolhydraten kunt raden of dat je het al weet, je bent zo gefopt “

In het begin is het heel handig om de hoeveelheden (verborgen) koolhydraten per dag bij te houden. Door dit een tijdje te doen leer je waar de koolhydraten vandaan komen. Hierdoor blijf je eenvoudig onder jouw koolhydraten target. 

Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn om keto te eten. Op onze pagina keto recepten vind je bijvoorbeeld speciale keto recepten. Hierdoor maak je de start van het keto dieet een stuk eenvoudiger.

2: Ketonen testen

Zeker in het begin is het belangrijk jouw voedingspatroon te controleren. Alles is nieuw en soms is het best lastig om de juiste keuzes te maken. Dit is helemaal niet erg en zelfs heel normaal. Een goede keto tip voor beginners is dan om ketonen te testen. Dit kan bijvoorbeeld in je urine. Zo zie je eenvoudig of jouw lichaam in ketose is. Belangrijker nog, welke invloed bepaalde voedingsmiddelen op jouw ketose hebben. Keto teststrips zijn goedkoop en eenvoudig te bestellen in onze eigen webshop. 

3: keto elektrolyten

In het begin van het keto dieet kan er snel een tekort aan vocht en elektrolyten ontstaan. Dit komt doordat jouw lichaam zijn glycogeen voorraden opgebruikt.

Iedere gram glycogeen is gebonden aan ongeveer drie gram water. 

Nadat deze glycogeen voorraden zijn opgebruikt en de nieren het laatste beetje vastgehouden vocht hebben uitgescheiden, heeft het lichaam veel vocht verloren. Dit is de reden van het snelle gewichtsverlies in de eerste weken van het ketogeen dieet.

Door dit vochtverlies is het eenvoudig om uit te drogen. Hierdoor kan een te kort aan elektrolyten ontstaan. Hoofdpijn en spierpijn zijn twee veel voorkomende symptomen tijdens de start van keto. We noemen dit ook wel de keto griep  Dit is tevens een teken dat het lichaam in ketose raakt. Het is altijd belangrijk dat je voldoende water drinkt. Tijdens de begin fase van het keto dieet is dit nog vele malen belangrijker dan normaal. 

Extra keto beginners tip: Door extra Keto Elektrolyten te gebruiken voorkom je een elektrolyten tekort en de daarbij horende vervelende symptomen. 

4: Gebruik MCT vetten

MCT staat voor Medium chain triglyceriden (middellange ketenvetzuren).

MCT is een type vetzuur dat gemakkelijk door het lichaam voor energie kan worden gebruikt. Hierdoor wordt het aanmaken van ketonen eenvoudiger en sneller.

Het grote voordeel van MCT vetten is dat ze neutraal van smaak zijn. Hierdoor ervaar je niet bij alle gerechten de kokossmaak en geur.

MCT poeder en ketose zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Indien jij de juiste MCT vetten gebruikt zullen deze de ketose maximaal ondersteunen. Hierdoor ervaar je extra energie en een verhoogde vetverbranding. MCT vetten zorgen voor een verzadigend gevoel. Dit is ideaal wanneer gewichtsverlies een van jouw doelen is.[*]

5: Overweeg vasten

Wanneer jouw lichaam voor een langere periode niet van voedingsstoffen wordt voorzien zal het sneller door zijn glycogeenvoorraden heen zijn. Het gevolg is dat je lichaam op zoek zal gaan naar die prachtige alternatieve energie bron, vet.

“Veel mensen gebruiken vasten, (IF) om sneller en dieper in ketose te raken.”

De overgang naar ketose wordt op deze manier versneld. Een groot voordeel is dat de symptomen van ketose minder lang en heftig zijn.

Intermittent fasting oftewel vasten met tussenpose is een mooie optie voor diegene die het lastig vinden om langere tijd niets te eten. Er zijn verschillende mogelijkheden van vasten. Je kunt kiezen uit een vast periode van 8, 12, of zelfs 16 uur.

Het mooie van deze manier van vasten is dat je uren slaap gewoon mee tellen. Kies je voor een goede lange nachtrust dan zijn de eerste uren eenvoudig door te komen. Tevens is een goede lange nachtrust perfect voor je lichaam, twee vliegen in één klap dus.

Wij adviseren om te starten met een periode van vasten van 8 uur.

6: Veel bewegen

Zeker in de beginfase van het ketose dieet zullen de keto symptomen ervoor gaan zorgen dat je weinig tot geen energie kan vinden om te sporten. In plaats van daar aan toe te geven kan het juist helpen om te gaan bewegen.

“Ga rustig trainen om de laatste restjes glycogeen te verbranden.”

Met een rustige training verbrand je dat laatste beetje glycogeen. Hierdoor zal jouw lichaam dieper in ketose raken en meer ketonen aanmaken.  Ketonen zijn jouw energiebron.

Wanneer de stofwisseling van jouw lichaam volledig is ingesteld op vetverbranding, (fat adapted) is het eenvoudig om de intensiteit van sporten te verhogen.

7: Keto gezond

Keto gezond zegt niets meer en niets minder dan het eten van gezonde onbewerkte voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen vol met echte voedingsstoffen.

In de supermarkt zie je schappen vol met voedingsmiddelen. Volgens de macronutriënten zouden deze prima passen binnen het keto dieet. Maar als je goed kijkt passen deze voedingsmiddelen vaak niet binnen keto. Het zijn vaak bewerkte producten waar weinig tot geen voedingsstoffen meer in aanwezig zijn.

Indien mogelijk kies voor voedzame, natuurlijke voedingsmiddelen. Deze zullen jouw stofwisseling ondersteunen.”

8: Eet voldoende vetten

Tijdens Keto zal de drang naar zoetigheid en koolhydraten sterk verminderen. In de begin fase zal je tijdelijk wat meer trek ervaren.

Indien je een onuitstaanbare trek krijgt probeer deze dan op een gezonde keto wijze op te lossen. Eet dus voeding met meer gezonde vetten. Je lijf vraagt er immers om.

Denk hierbij aan MCT vetten, noten of bijvoorbeeld avocado’s. Deze zullen allemaal helpen bij het onderdrukken van die onuitstaanbare suiker en koolhydraten trek.

Door ook in deze periode keto te blijven eten zal je bloedsuikerspiegel in evenwicht komen en blijven. Hierdoor gaat de trek naar ongezonde voedingsmiddelen en zoetigheid sterk afnemen.

Het is belangrijk om altijd  keto vriendelijke maaltijden te blijven eten. Houd je aan de macronutriënten voor het standaard keto dieet (SKD) en ervaar de vele gezondheidsvoordelen.

Hoe beter jij de keto richtlijnen volgt hoe minder vaak je met de keto symptomen te maken krijgt

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen