Keto Hoofdpijn

Inhoud artikel

Je bent pas gestart met het keto voedingspatroon. Je bent bekend met alles wat met keto te maken heeft zoals de keto symptomen en de voordelen die keto jou kan geven. Je hebt je voorraadkast helemaal opnieuw ingericht en deze is nu volledig keto proof.

Goed gemotiveerd ben je gestart met jouw nieuwe keto avontuur. En wauw wat voelde je jezelf geweldig. Eigenlijk vond je die omschakeling van voedingspatroon best wel mee vallen. Totdat je ineens last kreeg van hoofdpijn. 

Een van de meest voorkomende bijwerkingen tijdens de overgang naar een koolhydraatarm of ketogeen dieet is die gevreesde keto hoofdpijn. Hoofdpijn treedt meestal op in de eerste of tweede week van het keto dieet en hoort bij die vervelende keto griep. Het wil niet zeggen dat iedereen hier last van krijgt dus misschien heb je geluk….

Waar komt die hoofdpijn nu ineens vandaan? je bent immers zo gezond aan het eten… Wat kun je doen om deze hoofdpijn te voorkomen?

Een ding is heel erg belangrijk, laat je niet ontmoedigen door deze ongemakken, ze zijn het begin van een nieuwe energieke jij!!!!

Download het Keto Start eBook

Schrijf je in en ontvang ons Keto Start eBook GRATIS

Hoe lang duurt Keto hoofdpijn?

Hoe lang keto hoofdpijn duurt is per persoon verschillend. Er zijn ook mensen die nergens last van hebben.  Een en ander is ook afhankelijk van hoeveel koolhydraten en suikers er werden gegeten voor de start van het keto dieet.

De gemiddelde hoofdpijn zal ergens tussen de 24 uur en een week aanhouden. De ervaring leert wel dat de hoofdpijn gedurende die week steeds een beetje minder wordt. Door goed voor jezelf te zorgen en voldoende te eten en vooral te drinken kun je de hoofdpijn tot een minimum beperken.

De eerste keer keto

Op zich is het niet zo vreemd dat je lichaam reageert op deze grote verandering. Waarschijnlijk is jouw lichaam gewend aan het gebruiken van koolhydraten voor energie en nu ga je hem voor het eerst vertellen dat je daar mee gestopt bent. Deze verandering brengt je lichaam even helemaal van slag en noemen we de inductiefase.

In deze inductiefase werkt het metabolisme van jouw lichaam hard om van deze grote verandering een waar succes te maken. Je lichaam gaat ketonen aanmaken en gebruiken voor energie. Tijdens deze verandering kun je griepachtige verschijnselen ervaren zoals hoofdpijn, spierpijn en lusteloosheid. Eigenlijk laat je lichaam ontwenningsverschijnselen zien van suikers en koolhydraten.

Koolhydraten?

Om deze keto symptomen en bijwerkingen snel de kop in te drukken is het aan te raden zo weinig mogelijk koolhydraten te eten. Wanneer je telkens een beetje koolhydraten eet omdat je jezelf dan wat beter voelt, zul je telkens weer tegen hetzelfde probleem aan lopen. Afbouwen van koolhydraten kan maar is meestal een minder goede manier om te starten met keto. Keto is zeker in het begin even doorbijten. Zodra de ketonen in je lichaam worden aangemaakt zul jij je zelf steeds energieker gaan voelen. 

Hulp bij hoofdpijn

Met Keto elektrolyten ondersteun je jouw elektrolytenbalans en verminder en voorkom je symptomen als hoofdpijn en keto griep.

Keto uitdroging

In ons blog over keto elektrolyten schreven we al dat uitdroging en een verstoring van de elektrolytenbalans op de loer ligt. Zeker in de beginfase van keto, waar glycogeenvoorraden snel worden opgemaakt, gaat veel vocht verloren. Dit is ook de reden voor het snelle gewichtsverlies tijdens de keto start. Dit is goed voor de motivatie maar wees jezelf ervan bewust dat dit veel vocht is. Ben nog bewuster van het feit dat je dit vocht en de elektrolyten dus aan zal moeten vullen om vervelende keto kwaaltjes te voorkomen.

Veel belangrijke vitaminen en mineralen kun je halen uit je dagelijkse voeding. Hier leg je  de basis van jouw gezonde voedingspatroon.

In een wereld waar we de waan van de dag en stress zijn uiterste best doet om ons te ontregelen, kan een elektrolytensupplement echt wonderen doen. Zeker om de vervelende symptomen van een verstoorde elektrolytenbalans te voorkomen is dit ten zeerste aan te bevelen.

Keto hoofdpijn voorkomen?

Water en zout

Doordat je tijdens keto veel vocht verliest is de verstoring van de elektrolytenbalans een van de belangrijkste redenen van hoofdpijn. Natrium is een van de belangrijkste oorzaken van keto-hoofdpijn.

Door dagelijks voldoende water te drinken en daar heel simpel wat natrium aan toe voegen kan hoofdpijn in de meeste gevallen worden verminderd. Ook het simpel verhogen van extra zout aan je eten kan al wonderen doen.

Mocht enkel het toevoegen van natrium aan het water en eten niet voldoende zijn, of vind je gewoon het zout eten en drinken niet lekker, dan is het een goed idee om je voeding aan te vullen met een speciale keto elektrolyten mix.

Keto vetten 

Een veel gemaakte (beginners) fout tijdens keto is het bang zijn voor het eten van vetten. Vetten zijn jouw belangrijkste energiebron tijdens keto. Eet ze dus ook. Ga je jouw lichaam ontzien van koolhydraten en vetten dan komt het energie tekort. Hier ga je jezelf natuurlijk niet fitter door voelen.  

Eet dus voldoende gezonde vetten maar overdrijf het niet en laat jouw lichaam wennen aan het gebruik van vetten voor  energie. Wil je meer lezen over de verdeling van voedingsmacro’s tijdens het keto dieet klik dan hier.

Supplementen

Het is helemaal waar dat een gezonde evenwichtige voeding voldoende zou moeten zijn om jouw lichaam te voorzien van voedingsstoffen. Toch kunnen supplementen enorm helpen om jouw lichaam op een prettige manier in te stellen op vetverbranding.

Vaak heeft jouw lichaam net even dat extra steuntje in de rug nodig om door die moeilijke periode heen te komen, of is het lastig om alle goede voedingstoffen uit je eten te halen omdat je misschien even geen tijd hebt om voldoende gezond te koken.

Wanneer je een keto voedingspatroon volgt en ook regelmatig intensief sport kunnen supplementen ook een goede aanvulling zijn op jouw normale voeding. Hierdoor kun je jouw  prestaties verbeteren of het niveau behouden.

Keto symptomen zijn niet de meest prettige zaken van een keto dieet. Vooral de keto hoofdpijn is een vervelende. Het kan zomaar zijn dat je er nooit last van krijgt maar mocht je dit wel krijgen laat je dan niet ontmoedigen. Er zijn mogelijkheden genoeg om ze te verminderen en zelfs te voorkomen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen