Keto en cholesterol op naar gezondheid.

Keto & Cholesterol

Inhoud artikel

De gedachte dat het consumeren van vetrijke voedingsmiddelen mogelijk een nadelige invloed heeft op cholesterolniveaus, is een veelvoorkomende zorg, met name bij het volgen van een ketogeen dieet. De onduidelijkheid tussen Keto en Cholesterol is zelfs vaak een reden om niet te starten met een gezond keto voedingspatroon. Maar hoe beïnvloedt het keto dieet het cholesterol eigenlijk? Laten we de feiten eens bekijken.

Begrip van Cholesterol

Om de relatie tussen cholesterol en een ketogeen dieet te begrijpen, is het essentieel om te begrijpen wat cholesterol precies is. Ondanks de vaak negatieve benaming is cholesterol essentieel voor de werking van het lichaam. Het speelt cruciale rollen zoals de productie van hormonen, weefselherstel en het handhaven van de celstructuur. Cholesterol is aanwezig in elk celmembraan in het lichaam.

Hoewel cholesterol in voedsel voorkomt, produceert het lichaam het zelf ook, voornamelijk in de lever. Het lichaam past de cholesterolproductie aan op basis van de voedingsinname om evenwicht te behouden.

Het Concept van 'Goed' en 'Slecht' Cholesterol:

Cholesterol wordt vaak ingedeeld in ‘goede’ en ‘slechte’ typen, meestal verwijzend naar HDL (High-Density Lipoprotein) en LDL (Low-Density Lipoprotein). Deze termen zijn echter simplistisch. HDL is verantwoordelijk voor het transporteren van overtollig cholesterol terug naar de lever, terwijl LDL cholesterol van de lever naar verschillende lichaamsweefsels transporteert.

Beiden spelen cruciale rollen in lichaamsfuncties. Goed en fout is dus niet aan de orde. Van slecht zou je denken ‘weg ermee’ maar dat gaat dus hier niet op.

De Rol van LDL-Cholesterol

Meer bekend als ‘slecht cholesterol’, transporteert LDL (Low-Density Lipoprotein) cholesterol van de lever naar lichaamsweefsels. Het speelt ook belangrijke rollen in de energiestofwisseling, celreparatie en immuunfunctie.

De Rol van HDL-Cholesterol

HDL (High-Density Lipoprotein), bekend als ‘goed cholesterol’, transporteert overtollig cholesterol van de bloedbaan terug naar de lever voor uitscheiding.

Het Begrip VLDL-Cholesterol

VLDL (Very-Low-Density Lipoprotein) transporteert triglyceriden en andere lipiden van de lever naar de lichaamsweefsels. Na het vrijgeven van hun triglyceriden worden VLDL-deeltjes LDL-deeltjes.

Keto en cholesterol op naar gezondheid.

Keto, Cholesterol en Vasculaire Gezondheid

Gezonde slagaders hebben gladde bekledingen, maar factoren zoals roken of het consumeren van bewerkte voedingsmiddelen kunnen de wanden van de slagaders beschadigen. Deze schade veroorzaakt plaquevorming of atherosclerose, waardoor de slagaders vernauwen en de bloedstroom belemmerd wordt, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

LDL als Indicator

LDL alleen vertelt niet alles over hartproblemen; andere metingen kunnen meer vertellen. Zaken zoals de grootte van de deeltjes en glycatie spelen ook een rol bij hoe LDL het hart en de bloedvaten beïnvloedt.

Cholesterol en het Ketogene Dieet

In tegenstelling tot zorgen kan een ketogeen dieet verschillende gezondheidsmarkers positief beïnvloeden. Studies tonen aan dat het visceraal vet, triglyceriden, kleine LDL-deeltjes, bloedsuikerspiegel, insulinespiegels kan verminderen en insulinegevoeligheid kan verbeteren. Bovendien kan het het risico op atherosclerose en hartproblemen verminderen door VLDL, LDL en HDL te moduleren.

Cholesterolniveaus op een Ketogeen Dieet

Op een ketogeen dieet kunnen je cholesterolniveaus omhoog gaan vanwege meer vet in je voeding en je lichaam dat zelf ook meer cholesterol aanmaakt. Maar vaak gaat dit gepaard met een toename van HDL, wat betekent dat je lichaam cholesterol beter opruimt. Een belangrijke opmerking is dat Keto niet betekend ‘eet zoveel mogelijk vet’. Het is een uitgebalanceerd voedingspatroon waar suikers worden vermeden, gezonde vetten en eiwitten worden gegeten. dat klinkt al heel anders toch? 

Insulineresistentie en Cholesterol

Insulineresistentie, gekoppeld aan hartziekten, kan worden verminderd door ketogene diëten. Door de voorkeur te geven aan vetverbranding boven glucoseverbranding, pakken dergelijke diëten de onderliggende oorzaak van insulineresistentie aan.

Cholesterol: Een Complex Onderwerp

Cholesterol blijft een ingewikkeld onderwerp dat nog steeds veel discussie veroorzaakt vanwege tegenstrijdige studies en interpretaties.

Sommige onderzoeksresultaten kunnen vertekend zijn of verkeerd begrepen worden, dus het is belangrijk om ze kritisch te analyseren.


Samenvattend, hoewel cholesterol en de relatie met voeding complex zijn, suggereren bewijzen dat een ketogeen dieet verschillende gezondheidsmarkers positief kan beïnvloeden, inclusief cholesterol, wanneer het verstandig wordt toegepast en in combinatie met een evenwichtige gezonde en sportieve levensstijl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen