Keto zoetstof

Keto Zoetstoffen

Inhoud artikel

Koolhydraten en suikers zijn een echte NO GO binnen het keto voedingspatroon. Maar wat nu als je een echte zoetekauw bent? Is alle hoop op lekkere zoetigheden verloren? Nee hoor. Er zijn voldoende gezonde zoetstoffen voorhanden. Ook echte keto zoetstoffen die puur natuur zijn. We leggen uit welke keto zoetstoffen onze voorkeur hebben en belangrijker nog waarom.

Wanneer is een zoetstof echt keto vriendelijk? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. We gaan samen kijken wat een keto vriendelijke zoetstof is en aan welke eisen een keto zoetstof tenminste zal moeten voldoen.

  • Weinig koolhydraten

We hebben het over keto dus koolhydraten spelen een belangrijke rol. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar zoetstoffen die weinig of liefst geen koolhydraten bevatten. Alleen zo kun je genieten van zoet en keto.

De glycemische index (GI) geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als je koolhydraten hebt gegeten. De koolhydraten die snel worden afgebroken en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index.

Koolhydraten die langzaam worden afgebroken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven hebben een lage glycemische index. De glycemische index loopt van nul tot honderd. Nul betekend geen verhoging van de bloedsuikerspiegel en insulineniveaus. Het doel van het ketogene dieet is om in ketose te blijven, dus het is de beste keuze om zoetstoffen te gebruiken met een zo laag mogelijke glycemische index.

  • Geen suikers

Suikers zijn een NO GO tijdens ketose. Maar ook als je koolhydraatarm eet wil je er alles aan doen om zo weinig mogelijk suikers te eten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zitten suikers in producten. Zelf als we kiezen voor onbewerkte producten blijft het opletten. Het is dus belangrijk om ook in de gaten te houden dat je niet teveel fruit eet. Fruit bevat veel suikers.

Wil je fruitsoorten eten let er dan op dat je geen grote hoeveelheden eet.

Onze favorieten

STEVIA

Stevia is absoluut onze nummer één zoetstof. Stevia is een zeer intensieve zoetstof die ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet is als suiker. De plant waar de zoetstof uit gewonnen wordt vinden we in de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië.

De zoetstof wordt gewonnen uit het blad van de Stevia plant De bladeren van de plant worden gemalen en geweekt in heet water. Hierna wordt deze waterige oplossing verder gezuiverd en gedroogd totdat er Stevia overblijft.

In zijn meest pure vorm bevat Stevia geen calorieën, geen koolhydraten en is het nul op de glycemische index.

  • Voordelen en het gebruik van Stevia

Stevia heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Ook bevat Stevia geen koolhydraten of calorieën. Hiermee past Stevia perfect in het Keto dieet.

In een studie werd aangetoond dat Stevia de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte na een maaltijd juist ten goede komt [*].

Het is verstandig om bij de aanschaf van Stevia wederom goed het label te lezen. Het is belangrijk dat er geen extra vulstoffen aan de Stevia zijn toegevoegd. Veel fabrikanten voegen vulstoffen toe zoals Maltodextrine, dextrose, rietsuiker, of zelfs andere kunstmatige zoetstoffen.

Let extra goed op deze vulstoffen. Deze extra vulstoffen kunnen de bloedsuikerspiegel verhogen. Maar ook kunnen deze vulstoffen verborgen koolhydraten bevatten en mogelijk andere gezondheidsrisico’s met zich mee brengen.

Op letten dus!

Erythritol

Erythritol is een witte, poederachtige zoetstof. Erythritol is een suikeralcohol en komt van nature voor in veel voedingsmiddelen zoals fruit en groenten. Er zijn op dit moment geen negatieve bijwerkingen bekend als het met mate wordt gebruikt.

  • Voordelen en gebruik van Erythritol

Net als Stevia heeft Erythritol een glycemische index van nul. Erythritol bevat ongeveer 0,24 calorieën per gram en is daarmee dus heel veel lager dan suikers.

Erythritol is tegenwoordig in de meeste supermarkten verkrijgbaar.

Ook nu is het belangrijk om weer goed op de labels te kijken. Koop Erythritol zonder toevoegingen die uw koolhydraat gehalte  en de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

Swerve

Swerve zoetstof is een combinatie van Erythritol, en oligosachariden en wordt vooral gebruikt als suikervervanger tijdens het bakken.

Swerve wordt gewonnen uit een combinatie van ingrediënten afkomstig van groenten en fruit. Swerve bevat geen kunstmatige ingrediënten, conserveringsmiddelen of smaakstoffen.

  • Voordelen en gebruik Swerve

Swerve is volledig natuurlijk, heeft geen calorieën en heeft een glycemische index van 0. Swerve is ook nog eens perfect om mee te bakken. Het kan zelfs worden gebruind en gekarameliseerd, net als normale suiker.

Ben je dol op het bakken van keto tussendoortjes en desserts? Dan is Swerve echt een uitkomst voor je.

De aanwezige prebiotica in de oligosachariden kunnen helpen bij het stimuleren van gunstige darmbacteriën

Keto en zoetstoffen

veel kunstmatige zoetstoffen, zoals Aspartaam, Sucralose en Splenda, zijn technisch laag glycemisch en laag in calorieën. Hierdoor zouden ze de indruk kunnen wekken keto vriendelijk te zijn. Eerder hebben we uitgelegd dat keto meer is dan alleen weinig koolhydraten eten.

Keto staat voor gezonde voeding. De vraag is of kunstmatige zoetstoffen hierin passen

Ons advies is om hier zo weinig mogelijk van te gebruiken. Er zijn verschillende onderzoeken waar de gezondheidsrisico’s van deze stoffen worden aangehaald.

Bij sommige mensen kunnen deze zoetstoffen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, de vraag naar zoetigheid verhogen, de hormoonhuishouding en ketose verstoren. Kortom, ze worden beter vermeden tijdens een ketogeen dieet.

Indien je echt zoetstoffen wenst te gebruiken kies dan voor de natuurlijke varianten. En je hebt het gelezen, er zijn meer dan genoeg alternatieven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen