hoeveel koolhydraten mag ik eten tijdens keto

Glucose control (De uitleg)

Inhoud artikel

Glucose control is een prachtige innovatie op plantaardige basis die kan helpen de glucose-opname uit koolhydraatrijke maaltijden te verminderen. Hierdoor daalt de bloedglucose en vermindert de insulinerespons.

Insuline is een hormoon dat niet alleen jouw bloedsuiker verlaagt, maar ook de vetopslag in je lichaam stimuleert. Door de verminderde opname van koolhydraten en de lagere insulinerespons kan Glucose control ondersteuning bieden tijdens bijvoorbeeld gewichtsverlies, een betere bloedsuikerspiegel, en het minder gevoelig zijn voor koolhydraten tijdens (de start van) een keto of koolhydraatarm voedingspatroon. 

Glucose control kan helpen om de vertering van koolhydraten uit voeding tot wel 40% te verminderen.(*) Hierdoor kan op sommige momenten de “keto-norm” van 30-50 gram koolhydraten per dag kan worden verhoogt en biedt het mogelijkheden om soms bepaalde groenten wel te kunnen eten, of om iets minder gevoelig te zijn voor voedingsproducten hoger in koolhydraten zoals brood, rijst of zuivel. 

Dat kan best handig zijn als je even wat minder invloed hebt op jouw voeding. Bijvoorbeeld tijdens (onverwachte) etentjes, feestjes of in een restaurant waar je nooit helemaal zicht hebt op alle ingrediënten. Maar ook als hulpmiddel om de normale bloedsuikerspiegel te ondersteunen. 

Natuurlijk heeft iedereen een uniek metabolisme. Het is dus belangrijk om te experimenteren met jouw voedingspatroon en te ervaren wat voor jou het beste werkt. Luister goed naar je lichaam en controleer jouw ketose bijvoorbeeld met ketose urine test strips of een bloed ketonenmeter.

De verwerking van koolhydraten

Om de werking van Glucose Control  in het lichaam te verklaren, is het belangrijk te begrijpen hoe de vertering van koolhydraten in zijn werk gaat.

De vertering van complexe koolhydraten, zoals zetmeel, begint met de werking van het enzym alfa-amylase in jouw speeksel. Complexe koolhydraten vind je bijvoorbeeld in aardappelen, rijst en pasta maar ook in volkorenbrood, ontbijtgranen, haver en andere granen zoals bijvoorbeeld rogge en gerst.

Na het nuttigen van een maaltijd knippen deze amylase enzymen als het ware de meer complexe koolhydraten in kleinere stukjes zoals disachariden, de eenvoudige koolhydraten.

Na het passeren van de maag en het binnenkomen in de dunne darm, breekt het enzym alpha-glucosidase deze eenvoudige koolhydraten af tot glucose en andere enkelvoudige suikers (monosachariden). De enkelvoudige suikers worden hierna door de darmen opgenomen waarna dit zal leiden tot een toename van glucose in het bloed. Afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten zal dit tot een insuline piek leiden, mogelijk gevolgd door de welbekende “sugarcrash”.

De werking van Glucose Control

Let op: Dit is een theoretisch stukje maar belangrijk om te begrijpen. We vinden het belangrijk dat je Glucose control niet als “wonderpil” gaat zien, maar wij zijn er van overtuigd dat het je zeker kan helpen als je het op de juiste manier gebruikt in combinatie met een gezond voedingspatroon.

Glucose control is een mix van chroom en een waterextract van witte moerbeibladeren. Witte moerbeibladeren zijn rijk aan iminosuikers genaamd 1-Deoxynojirimycine (DNJ). De voornaamste werking van Glucose control is het blokkeren van het enzym Alpha-glucosidase. Het enzym Alpha-glucosidase breekt complexe koolhydraten** en disachariden* af tot glucose.

Door de structuur van de iminosuikers (DNJ), zal alpha-glucosidase zich gedurende ongeveer 1 uur binden aan een groot gedeelte DNJ. Dit betekent dat het enzym niet volledig in staat zal zijn disachariden* af te breken tot monosacchariden zoals glucose. Hierdoor komt er lagere hoeveelheid glucose in de bloedbaan terecht.

Om het effect te laten plaatsvinden en de maximale voordelen te kunnen ervaren, moet Glucose control vóór een koolhydraatrijke maaltijd worden ingenomen (en in de dunne darm terechtkomen).

Niet alle alpha-glucosidase wordt geblokkeerd, maar klinisch onderzoek heeft laten zien dat na inname van een extract van moerbeibladeren, de bloedglucose na een koolhydraatrijke maaltijd ongeveer 40% minder steeg. Deze werking is niet afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten maar wel van het type koolhydraat. Glucose Control werkt specifiek op alpha-glucosidase en daarmee dus op disachariden* en complexe koolhydraten**.

Een maaltijd die dus voornamelijk monosachariden (enkelvoudige suikers) bevat zoals glucose, galactose en fructose zal als zodanig geen invloed ondervinden van de werking van glucose control.

* Bijvoorbeeld groenten en zuivelproducten.
** Bijvoorbeeld aardappel, rijst, brood

GLUCOSE CONTROL

Onderzoek

Er zijn een aantal klinische proeven bij mensen uitgevoerd met Reducose®. Een gerandomiseerde studie onder 15 gezonde personen, toonde de effectiviteit van Reducose® op Maltose (sportdrankjes, snoep en soms zelfs in brood), Sucrose(fruit en tafelsuiker), en Maltodextrine(kant en klare soepen, snoep, worst). Maar deze studie liet ook duidelijk (en logischerwijs) zien dat Reducose® geen effect had op de inname van glucose.

Een van de belangrijkste publicaties ging over het effect van de vertering van sucrose samen met Reducose®. Dit werd onderzocht in een  dubbelblind, gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd, cross-over ontwerponderzoek uitgevoerd door het Oxford Brookes Centre for Nutrition and Health. Hier namen achtendertig personen aan deel. Enkele personen kregen voor deze proef, en na een nacht vasten, 75 g sucrose (tafelsuiker) + een extract van witte moerbeibladeren, de overige personen alleen 75 g sucrose. Capillaire bloedmonsters werden verzameld met intervallen van 15 minuten in het eerste uur en met intervallen van 30 minuten gedurende het tweede uur.

Uit deze studie bleek duidelijk dat Reducose® niet alleen de bloed glucoseniveaus verlaagt EN de daaruit voortvloeiende insulineproductie, het voorkwam ook de suikercrash.

Thondre et al. Nutr Metab (Lond) (2021)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen