Ketose: De Betekenis, Werking en Voordelen

Begrijpen wat ketose is en hoe het werkt, vormt de basis voor een succesvolle start van een keto dieet. Deze kennis helpt bij het begrijpen hoe een keto dieet werkt en waarom het effectief kan zijn bij gewichtsverlies en het bereiken van andere belangrijke gezondheidsdoelen. 

Ieder lichaam zal anders reageren op ketose. Sommigen ervaren snel een staat van ketose, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om hun lichaam aan te passen. Door te begrijpen hoe ketose werkt, kun je beter inschatten hoelang het kan duren voordat je de gewenste resultaten behaalt.

Wat is Ketose?

Ketose is een natuurlijk metabolisch proces waarbij je lichaam overschakelt van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van vet als primaire brandstofbron. Dit wordt bereikt door een zeer koolhydraatarm dieet te volgen, dat rijk is aan gezonde vetten en  eiwitten.

Wanneer je koolhydraten beperkt, maakt jouw lever ketonen aan. Deze ketonen kunnen jouw lichaam  en vooral ook je hersenen, beter voorzien van energie dan glucose (koolhydraten). Door in ketose te zijn, kun je vet efficiënter verbranden, wat kan leiden tot gewichtsverlies, mentale helderheid en verbeterde energieniveaus.

Hoe werkt Keto
Wat is ketose?

Snel in ketose komen

Er zijn verschillende manieren om snel in ketose te komen. Een populaire methode is door middel van een strikt ketogeen dieet, waarbij de inname van koolhydraten drastisch wordt verminderd terwijl de consumptie van gezonde vetten en eiwitten wordt verhoogd. Dit dwingt het lichaam om over te schakelen naar vetverbranding en ketonenproductie. 

Voor de meeste mensen geldt dat ze in ketose raken als er minder dan 30 gram koolhydraten per dag gegeten wordt. Maar ieder lichaam reageert anders op de inname van koolhydraten. Hierdoor kan het voorkomen dat jij iets meer of juist iets minder koolhydraten per dag kunt eten. In de praktijk betekent dit dus het vermijden van voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst, suiker en zetmeelrijke groenten.

Om snel in ketose te komen moet je de koolhydraten uit je voedingspatroon vervangen door gezonde vetten. Deze gezonde vetten kun je vinden in bijvoorbeeld avocado’s, olijfolie, MCT olie, noten en zaden. Ook is het belangrijk dat je voldoende eiwitten eet, want eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam. Deze eiwitten kun je vinden in voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren en natuurlijk onze overheerlijk keto shakes.

Zeker weten dat je voedingspatroon klopt en dat je in ketose bent? Test het eenvoudig met onze urine test strips

Hoe lang duurt het voordat je in ketose bent

Hoe lang het duurt voordat je in ketose bent kan per persoon flink verschillen. Jouw lichaam heeft de tijd nodig om zich aan te passen aan het keto voedingspatroon en de ketogene toestand. Dit wordt ook wel de keto inductie fase genoemd. Heel simpel gezegd is dit de keto aanpassingsperiode. In deze periode verlaag jij de koolhydraatinname aanzienlijk. Hierdoor worden jouw glycogeenvoorraden uitgeput.

Na ongeveer 5 dagen zullen de meeste mensen in ketose raken. 

Is jouw lichaam nu dan helemaal klaar met alle aanpassingen? Nee dat is helaas niet het geval. Je bent enorm goed bezig want de eerste fase van ketose is bereikt. Hier mag je best even trots op zijn. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat in ketose zijn nog niet betekent dat jouw lichaam zich volledig heeft aangepast aan vetverbranding (ketose). Jouw lichaam maakt op dit moment een grote metabolische veranderingen door. Vaak kun je dit merken aan bepaalde keto symptomen. Ook wel de keto griep genoemd. Hierbij kun je denken aan symptomen als hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Schrik er niet te erg van het gaat vanzelf weer over en kan geen kwaad. Sommige mensen hebben er zelfs helemaal geen last van. Het is belangrijk om tijdens die keto start jouw lichaam extra te voorzien van vocht en elektrolyten. Hier kun je heel veel symptomen mee voorkomen. 

Ketose voordelen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het bereiken van ketose en het volgen van een ketogeen dieet. Hieronder hebben we enkele belangrijke voor je opgesomd. 

  • Gewichtsverlies

Wanneer jouw lichaam in ketose is verliest je vaak eenvoudig en sneller gewicht. Dit komt omdat je eigen vetreserves worden gebruikt. Je gebruikt dus jouw vetreserves waarvoor moeder natuur ze heeft bedoeld. Voor heel veel personen is dit misschien we het belangrijkste voordeel. Maar juist bij een keto voedingspatroon zijn er zoveel meer voordelen op te noemen.  Ervaar deze ketose voordelen, maak van keto een echte leefstijl en merk dat het hierdoor eenvoudiger is om keto lang vol te houden.

  • Energie en focus

Zonder schommelingen in je bloedsuikerspiegel heeft jouw lichaam een consistent energieniveau. Zodra je in ketose bent gebruikt jouw lichaam zijn eigen lichaamsvet als hofleverancier voor energie. Hierdoor zijn suikercrashes of drang naar eten verleden tijd. Vet is een goede en consistente energiebron en wordt door de hersenen geprefereerd. Hierdoor kunnen de ups en downs in jouw energie levels en focus verminderen of zelfs verdwijnen. 

  • Levensverwachting en ziektepreventie

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat de ketonen die tijdens ketose worden aangemaakt ontstekingen kunnen verminderen. Onderzoeken laten zien dat het keto voedingspatroon een positief effect heeft op gevolgen van onder andere de ziekte Alzheimer(*) en diabetes. Dit heeft onder meer te maken met de aanpak en naleving van een gezond voedingspatroon maar zeker ook door de uitwerking van ketose op het lichaam. 

  • Verbeterde bloedsuiker

Bij insulineresistentie kan een keto dieet met goede begeleiding door een arts of gespecialiseerde voedingscoach een remedie zijn voor het herstellen van de insulinegevoeligheid. Hierdoor kan ook de metabole functie volledig worden hersteld. Een studie toonde de gunstige effecten aan van het ketogeen dieet op de bloedglucosespiegels bij personen met obesitas/diabetes. (*)

MAAK EEN KETO KICKSTART

Hét Keto Start eBook HELEMAAL GRATIS

Is ketose gevaarlijk?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden en te begrijpen is het belangrijk om het verschil te kennen tussen ketose en keto-acidose. Wanneer er te weinig insuline in het bloed aanwezig is kan het lichaam de glucose niet opnemen uit het bloed. Hierdoor gaat het lichaam op zoek naar een andere brandstof om aan zijn energiebehoefte te kunnen voldoen en gaat het vetten verbranden. Tijdens deze vetverbranding komen ketonen vrij (BHB, acetoacetaat en aceton). Wanneer deze ketonen niet worden gebruikt verzuren deze letterlijk het bloed, dat heet ketoacidose.

Bij gezonde mensen zal dit niet het geval zijn. Jouw lichaam kan dan perfect schakelen tussen koolhydraat- en vetverbranding zonder dat er een ketoacidose optreedt.

Keto kan enorme voordelen bieden voor mensen met suikerziekte. Wanneer je diabetisch patiënt bent en wenst te gaan starten met een keto voedingspatroon raadpleeg dan altijd eerst een gespecialiseerde arts of keto specialist.

Ketose: Een Krachtige Metabolische Toestand

In conclusie, ketose is een metabolische toestand waarin het lichaam overschakelt naar vetverbranding en ketonenproductie als primaire energiebron. Het snel bereiken van deze staat kan worden gedaan door middel van een strikt ketogeen dieet en/of een periode van vasten. Ketsose kan gecontroleerd worden met behulp van urine teststrips of een bloed ketonen meter. Hoewel er potentiële voordelen zijn, moet men voorzichtig zijn en mogelijk professioneel advies inwinnen voordat ze langdurig in ketose blijven.