Keto collageen

Je hebt collageen en keto collageen. Keto collageen is eigenlijk het beste uit twee werelden. Een type 1 collageen ter ondersteuning voor een gezond lichaam en MCT vetten voor de aanmaak van natuurlijke ketonen, voor een sterke focus en energie. Maar wat is collageen nu eigenlijk en waarom is het zo ontzettend populair? We leggen het graag aan je uit.

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam. Collageen ondersteunt het lichaam in de vorming en het behoud van onder andere de huid, haar en nagels. Ook bij de vorming en onderhoud van de botten, aanhechtingen en de ogen speelt collageen een zeer belangrijke rol. Collageen wordt ook wel de natuurlijke lijm van het lichaam genoemd. Ons lichaam maakt zelf collageen aan en kan daarmee het noodzakelijke “onderhoud” uitvoeren.

Collageen wordt gevormd door aminozuren. Aminozuren zijn kleine bouwstenen die het lichaam nodig heeft om weefsel te vormen. Collageen eiwit is vooral rijk aan de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline.

Goed om te weten dat we zelf collageen aanmaken. Dat brengt al vele voordelen met zich mee. Maar helaas neemt de aanmaak van collageen in de loop der jaren af. Deze afname kan zorgen voor lichamelijke ongemakken. Het kan dan ook helpen om je lichaam extra te ondersteunen met bijvoorbeeld een collageen supplement. 

Wat is gehydrolyseerd collageen?

De term “gehydrolyseerd” betekent splitsing door water. Als we dat in de context van collageen bekijken, verwijst het naar de manier waarop collageenrijk bindweefsel wordt afgebroken in kleinere moleculen voor een betere opname.
Als we kort het proces omschrijven om tot gehydrolyseerd collageen te komen, kan er dat als volgt uitzien:[*]

Van het bindweefsel wat afkomstig kan zijn van bijvoorbeeld koeien, kippen of vissen splitst men het bindweefsel, enzymen en zuren door middel van hydrolyse. De overgebleven vloeistof wordt gefilterd. Tijdens een bewerkingsproces wat we neerslag noemen veranderd de vloeistof in poeder. Zo ontstaat er collageen poeder.

Er is relatief veel bindweefsel nodig om gehydrolyseerd collageen te maken. Om 10 gram collageenpoeder te maken is al een snel één kilogram bindweefsel nodig[*]. Dit is de reden waarom kwalitatief hoge collageen niet goedkoop is.

Keto protein shake

Keto Collageen

Keto Collageen heeft niet alleen vele gezondheidsvoordelen maar, is ook nog eens heerlijk in verschillende recepten. Mix het in een shake of smoothie of samen met amandelmelk voor een luchtige keto Cappuccino.

Collageen voordelen

Collageen is misschien wel een van de meest bestudeerde stoffen die er bestaat. Uit de vele studies komen dan ook gezondheidsvoordelen naar voren. Op zich is dat best logisch want collageen is een lichaamseigen stof en naarmate de jaren verstrijken gaat ons lichaam minder collageen aanmaken. Een aanvulling met het juiste collageen kan dan zeker gezondheidsvoordelen opleveren.

Ondanks de gezondheidsvoordelen die een collageen supplement met zich mee kan brengen is het belangrijk om gezond te blijven leven en eten. Gebruik collageen supplementen (maar ook andere supplementen) als ondersteuning op jouw dagelijkse voedingspatroon. Zie het niet als wondermiddel om allerlei kwaaltjes op te lossen. Het is dus belangrijk om goed te kijken waarom een collageen supplement in jouw voedingspatroon thuishoort. Hieronder een aantal voordelen van collageen.

Collageen voor de huid

Collageen is het belangrijkste eiwit dat je huid stevig, elastisch en soepel houdt. In de loop der jaren zal de productie van collageen in jouw lichaam langzaam afnemen. Naarmate we ouder worden zien we dan ook vaak rimpels en lijntjes in ons gezicht. Onderschat tevens ook de UV sterkte van de zon niet. Deze sterke UV straling versnelt het verouderingsproces nog eens extra. Komt je huid regelmatig in aanraking met zonlicht dan zal je lichaam dus extra collageen voor de huid aan moeten maken om deze jong en elastisch te houden.

Een gehydrolyseerd collageen supplement  kan de eigen collageen productie een extra steuntje in de rug geven. Het levert de juiste grondstoffen voor de interne collageenproductie en kan daarbij de huid ondersteunen.

Er zijn vele studies die gezondheidsvoordelen van het gebruik van collageensupplementen laten zien.

In een acht weken lang durende studie namen 69 vrouwen in de leeftijd tussen de 35-55 jaar,  gedurende acht weken een placebo supplement dan wel collageenhydrolysaat in [*]. Na acht weken vertoonden de collageengroepen aanzienlijke verbeteringen in de huidelasticiteit.

Kan collageen cellulitis verminderen

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het gebruik van collageen om cellulitis te verminderen.

In een studie kregen 105 vrouwen tussen de 24-50 jaar, met matige cellulitis gedurende 6 maanden gerandomiseerd een dagelijkse dosis van 2,5g collageen of een placebo. De resultaten van de studie toonden aan dat een regelmatige inname van collageen over een periode van 6 maanden leidde tot een duidelijke verbetering van het huidbeeld bij vrouwen met matige cellulitis[*].

Collageen voor gewrichten

Collageen kan een bijdrage leveren aan het onderhoud en de functionaliteit van onder andere  gewrichten, het gewrichtskapsel, pezen en ligamenten. Gewrichtspijn is vervelend en kan het dagelijks leven ernstig beïnvloeden. Een van de behandelingen van gewrichtspijn is het voorschrijven van pijnstillers. Ondanks het feit dat deze een positieve bijdrage kunnen leveren, gaat het gebruik van pijnstillers vaak gepaard met  bijwerkingen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar wat collageen kan betekenen tegen gewrichtspijn. Met regelmaat wordt collageen ingezet ter behandeling van gewrichtspijnen. Enkele onderzoeken hebben we hieronder kort samengevat. 200 proefpersonen ouder dan 50 jaar met rugpijn klachten namen gerandomiseerd gedurende zes maanden een placebo dan wel 12 gram collageen per dag. Bij de groep die dagelijks collageen gebruikte verbeterde de pijnscores aanzienlijk. [*] Een meta-analyse uit 2019 liet zien dat collageensupplementen effectief zijn in het verminderen van symptomen, gemeten door symptoomscores bij van artrose [*]. Natuurlijk is het geweldig om te lezen dat collageen een positieve bijdrage kan leveren aan het verminderen van gewrichtspijn. Wij adviseren altijd een arts te raadplegen indien u gewrichtspijn ervaart en voornemens bent om daarom uw lichaam met collageen te ondersteunen.

Collageen dosering

Uit onderzoek komt naar voren dat een dosis van 10 gram gehydrolyseerd collageen per dag een goed uitgangspunt is[*] Toch kan het gebruik van collageen en de benodigde hoeveelheid erg persoonlijk zijn. Kijk wat voor jou het beste werkt en in welke hoeveelheden. Een uitgangspunt van 10 gram is prima.

Waar haal ik collageen uit?

Je haalt collageen uit vele natuurlijke producten. Denk hierbij aan rundvlees of een runderbouillon (van botten). Ook kip en kalkoen bevatten veel collageen.

Het eenvoudigste is om 10 gram (of meer) collageenpoeder op te nemen in je dagelijkse voedingspatroon. Meng het bijvoorbeeld in je smoothie, koffie of thee. Wist je dat collageen geweldig is om te gebruiken in verschillende recepten?  Wat zou je denken om heel simpel een schep collageen poeder te mengen in je favoriete ei recept, of verwerk het in een heerlijke keto lava cake en keto slagroom.

Zo weet je zeker dat je jouw dagelijkse hoeveelheid aan collageen binnen krijgt. Probeer het zelf en ervaar de gezondheidsvoordelen.

Keto collageen

We begonnen er al mee. Keto collageen is het beste uit twee werelden, namelijk collageen en MCT vetten. Onze Keto collageen is een uitgebalanceerde mix van hoogwaardig gehydrolyseerd collageen, MCT vetzuren C8 – C10 en acaciavezels. Een waar keto collageen zonder toevoeging van additieven, suikers of andere zoet of smaakstoffen. Gewoon puur natuur zoals je van Keton1 gewend bent.  Een geweldige ondersteuning voor de huid, haar, nagels en gewrichten. De toevoeging van MCT vetzuren C8 en C10 zorgen voor een extra aanmaak van ketonen, jouw superbenzine.

Keto Collageen

Keto Collageen is heerlijk in vele recepten. Wat dacht je van Keto slagroom met collageen of een heerlijke lava cake. Maar ook in koffie of een gezonde en vooral lekkere Keto Chai Tea Shake

Populaire Keto producten

Meer leren over keto?

mct-olie