KETOSE STICKS

GEBRUIK

Het gebruik van Ketose test strips

Bij een ketogeen of koolhydraatarm voedingspatroon zal het lichaam in ketose raken. De aangemaakte ketonen zijn daarna traceerbaar in bijvoorbeeld urine, bloed en adem. Hoe ketonen gemeten kunnen worden in urine en hoe we ketose strips aflezen leggen we hieronder uit.


Ketose strips uitleg

Aan de hand van deze korte ketose strips uitleg proberen we duidelijk te maken wat ketose strips nu eigenlijk zijn en doen. Een ketose test strip betreft een kunststof stripje van slechts enkele centimeters. Aan het einde van iedere strip zit het testgebied. Dit testgebied is gemaakt van ultra dun test papier, voorzien van reactie poeder. Op het moment dat het testgebied in aanraking komt met ketonen in de urine zal het verkleuren. De hoogte van de concentratie ketonen in de urine, bepaald hoe sterk het testgebied reageert en hoe intens het testgebied verkleurd. Neem voor het gebruik van ketose test strips altijd even de ketose strips uitleg door voor het beste resultaat.Ketostix testen                                                Ketose strips uitlegKetose sticks gebruiksaanwijzing

De ketose sticks zijn eenvoudig in het gebruik. Om goede resultaten te verkrijgen, dienen de aanwijzingen zorgvuldig opgevolgd te worden. Controleer voor gebruik altijd of de vervaldatum niet verstreken is.

1: Vang een kleine hoeveelheid urine op in een schoon opvangbakje.

2: Plaats de strip in het urinemonster of passeer de strip 1/2 seconde door de urinestraal. Indien er voor een rechtstreekse urinestraal word gekozen dan adviseren wij om het laatste kleine beetje urine te gebruiken. Nooit in de harde urinestraal houden omdat dit het testgebied kan beschadigen.

3: Schud overtollige urine voorzichtig van de strip.

4: Wacht tot het strookje van kleur verandert. De aanwijzing op de verpakking vertelt u hoe lang u moet wachten.

5: Vergelijk de strip met de kleurenchart aanwezig op de verpakking.

Let op: Indien er geen verkleuring op treed geeft dit aan dat er geen ketonen in de urine aanwezig zijn. Vermoedelijk is het lichaam nog niet in ketose. Geen verkleuring zegt dus niet dat de strip niet werkt.


ketose sticks gebruiksaanwijzing


Ketose sticks kleuren

Wat betekenen de ketose sticks kleuren? Bij een koolhydraat arm of ketogeen dieet is in principe iedere verkleuring positief. Indien er ketonen aanwezig zijn in de urine betekend dit dat de glycogeenvoorraden in het lichaam zijn opgebruikt. Het lichaam is overgegaan op vetverbranding en maakt ketonen aan voor energie. De kleurenchart op de verpakking geeft aan hoeveel ketonen er aanwezig zijn in de urine. Indien de ketose sticks niet van kleur veranderen bevinden er simpelweg geen ketonen in de urine. In veel gevallen zal het lichaam zijn glycogeenvoorraden nog niet volledig hebben opgebruikt. Wat extra geduld is dan geboden.


Ketose sticks kleurenFat adapted = Minder verkleuring

Na langere tijd van ketose zal de stofwisseling van het lichaam zich aanpassen aan de vetverbranding. Dit noemen we “fat adapted”. Indien het lichaam in deze metabolische staat verkeerd, kan het de opgeslagen vetreserves gaan verbranden voor energie. Dit wil zeggen dat vetreserves kunnen worden ingezet om bijvoorbeeld de training van die dag tot een goed einde te brengen, maximaal resultaat dus. Fat adapted heeft ook direct invloed op de ketose urine test. Daar het lichaam steeds efficiënter met zijn ketonen om gaat zullen steeds minder ketonen het lichaam verlaten middels de urine. Een logisch gevolg daarvan is dat de ketose urine strips minder of helemaal niet meer zullen verkleuren. Geen reden tot paniek dus want dit is dus een heel goed teken. Een oplossing om te blijven testen is bijvoorbeeld de bloed test of adem test. Door middels van dergelijke testen kan dus alsnog worden gekeken of er ketonen in het lichaam aanwezig zijn.