KETONEN

METEN

Ketonen meten

Op deze website hebben we uitgelegd dat er drie soorten ketonen zijn, namelijk;


-    Acetoacetate

-    Beta-Hydroxybutyrate

-    Aceton


ketonen meten


Meer informatie over deze drie ketonen lees je hier.


Er bestaan momenteel 3 methoden om het lichaam op de aanwezigheid van ketonen te controleren. Hieronder worden deze methoden omschreven.Ketonen meten in urine

Door middel van een ketose test strip kunnen we vrij eenvoudig ketonen meten in urine. Deze ketose test strips zijn voorzien van een reactiemiddel dat reageert op het keton acetoacetate. Door het aflezen van de kleur van de strips kunnen de ketonen waarde worden vergeleken. De ketonen Beta-Hydroxybutyrate en Aceton worden niet gemeten door test strips. Naarmate het lichaam langer in ketose verkeerd zullen de verhoudingen tussen de ketonen langzaam gaan wijzigen en zal er minder acetoacetate in de urine voorkomen. Doordat het lichaam leert steeds efficiënter met ketonen en vooral met het keton acetoacetate om te gaan, zullen deze hoeveelheden ketonen in de urine langzaam afnemen waardoor het ketonen meten moeilijker wordt. Doordat de hoeveelheid acetoacetate afneemt lijkt het of het lichaam in mindere mate in ketose verkeerd dan het daadwerkelijk is. Ook zaken als veranderingen in de vocht en zout balans van het lichaam kunnen invloed hebben op de ketonen waarde. Ketonen meten in urine is een goede en betrouwbare manier om de ketose te testen, zeer zeker als deze manier gebruikt wordt door personen die beginnen met het ketose dieet. Meer over het gebruik van ketose test strips vind je hier.


Ketose test strips


ketonen meten in urine


Fat adapted

Na langere tijd van ketose zal de stofwisseling van het lichaam zich aan passen aan vetverbranding. Dit noemen we “fat adapted” Indien het lichaam in deze metabolische toestand verkeerd, kan het de opgeslagen vetreserves gaan verbranden voor energie. Dit wil zeggen dat vet reserves kunnen worden ingezet om bijvoorbeeld de training van die dag tot een goed einde te brengen. Maximaal resultaat dus. Fat adapted heeft ook direct invloed op de ketose urine test. Daar het lichaam steeds efficiënter met zijn ketonen om gaat zullen steeds minder ketonen, in dit geval het keton acetoacetaat, het lichaam verlaten middels de urine. Een logisch gevolg daarvan is dat de ketose urine strips minder of helemaal niet meer zullen verkleuren. Een oplossing hiervoor is bijvoorbeeld de bloed test of adem test.    


Ketose adem test


Ketonen waarde in bloed

Door middel van een glucose/ketone meter kunnen ketonen waarde gemeten worden in het bloed. Door middel van een kleine prik in de vinger kan de glucose/ ketone meter eenvoudig de ketonen waarde van het lichaam weergeven. Het keton wat in het bloed gemeten word betreft het keton Beta-Hydroxybutyrate. Het testen van de ketonen waarde in het bloed is een zeer betrouwbare manier om de ketose te testen. Het nadeel van deze test is het hoge prijs kaartje van onder andere de ketone meter en bloed test strips.


Ketonen in adem

Het keton Aceton verlaat het lichaam via de luchtwegen. Het meten van Aceton in uitgeademde lucht gebeurd door middel van ademanalyse apparatuur. Door deze methode te combineren met bijvoorbeeld een urine test kan men vrij eenvoudig en zeer betrouwbaar de ketonen waarde van het lichaam testen. Meer over het testen van ketonen waarde (aceton) in uitgeademde lucht lees je hier.