ketonen-meten

Ketose meten in adem

Inhoud artikel

Ketose meten in jouw adem

Wanneer vet door de lever wordt omgezet naar ketonen komt er spontaan aceton vrij. Deze aceton verlaat het lichaam via onze adem. Ketose kunnen we meten in urine en bloed maar ketose kunnen we ook meten in de adem.

In tegenstelling tot urine of bloedtesten is het niveau van adem ketonen niet afhankelijk van bijvoorbeeld de inname van voldoen vocht, mineralen of vitamines. Hoe meer ketonen er in de adem worden gemeten hoe meer energie er wordt geleverd. Het testen van Ketonen in de uitgeademde lucht heeft nog een ander groot voordeel. De testen zijn oneindig en eenvoudig uit te voeren, waar dan ook, zonder extra kosten.

Welke ketonen meten

De keto ademmeter meet de hoeveelheid ketonen in uitgeademde lucht. De waarde (aceton) (g/l) die de het weergeeft is een indicatie dat het lichaam vetten verbrand voor energie. Het schema hieronder laat zien hoe de ketose zich verhoudt tot de uitslag van de meting. Door de eenvoudige werking is het mogelijk om met enige regelmaat de ketose te testen.

Door regelmatige de ketonen te testen in je adem leer je de reactie van jouw lichaam op voedingsstoffen sneller herkennen

Door ketonen in de adem te testen leer je snel wat bijvoorbeeld sport, vasten en andere leefomstandigheden met de ketose van het lichaam doet. Zowel in de beginfase als in de “fat adapted” fase van een ketogeen voedingspatroon is het raadzaam om regelmatig te controleren   (*)  

Factoren van invloed

Er zijn meer factoren dan alleen de voedingsmacro’s zoals koolhydraten, vetten en eiwitten die invloed hebben op de ketose en daarmee dus ook direct op de uitslag van de meting. Een voorbeeld hiervan is dat als reactie op fysieke inspanningen en/of stress ons lichaam glucose aanmaakt. Deze glucose heeft meteen effect op de metabolische staat ketose. Maar ook alcohol zal de ketose en meting beïnvloeden.

De Blaastechniek

De blaastechniek is van essentieel belang voor een accurate uitslag. Aceton bevind zich in het laatste beetje lucht in jouw longen. Het is dan ook belangrijk dat juist die lucht de sensor passeert. Voordat u lucht door de meter blaast, ademt u eerst bijna volledig uit. De laatste lucht uit uw longen blaast u gedurende ongeveer tien seconden door de meter.

Wat is de beste Keto meter?

Welke keto meter nu het beste past bij jouw doelen is een beetje afhankelijk van wat je prettig vindt. Maar ook in welke fase van het keto voedingspatroon je aangekomen bent speelt een belangrijke rol. In het begin van keto is het handig om te werken met de urine test strips. Deze zijn betaalbaar, betrouwbaar en gemakkelijk in het gebruik. Wanneer je langer in ketose bent zullen er minder tot geen ketonen meer aanwezig zijn in jouw urine. Urine test strips geven dan geen resultaten meer.  Op dat moment, het moment dat je fat adapted bent, kun je het beste gebruik maken van een bloed ketonen meter. Deze meters zijn wat duurder in aanschaf en gebruik maar geven een goede accurate meting.  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen