Ketonen bij diabetes

Ketose test strips worden ook gebruikt door mensen met diabetici. Sterker nog van oorsprong zijn ze hier voor bedoeld. Dit is ook de reden waarom er verschillende kleuren aanwezig zijn. 

Bij personen met een diabetes type 1 bestaat er een kans op het krijgen van een keto-acidose. Dit komt omdat het lichaam gestopt is of te weinig insuline aanmaakt.  

Ketonen bij diabetes vergen hierdoor een andere benadering. Dit wil tevens niet zeggen dat een diabetes type 1 patiënt zich altijd moet laten afschrikken door een ketose dieet, overleg dit wel altijd eerst met je arts. Bij mensen met een diabetes type 2 is de kans wat kleiner dat er een keto-acidose optreedt, omdat het lichaam bij een diabetes type 2 vaak zelf nog een klein beetje insuline aanmaakt. 

Op deze website vind je veel informatie met betrekking tot voedings en dieet vormen. Wij geven geen geneeskundig advies. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Elektrolyten Poeder

Beoordeling
5/5
 Natuurlijke vitamines, mineralen en elektrolyten in één mix voor een perfecte elektrolytenbalans

Ketose Test Strips

Beoordeling
4.5/5
Controleer snel en eenvoudig of er ketonen aanwezig zijn in jouw lichaam

MCT Olie Poeder

Beoordeling
4.6/5
MCT vetten stimuleren de natuurlijke  aanmaak van ketonen. Gezonde vetten in poedervorm

Ketonen testen voor diabetes

Voor mensen met diabetes is het belangrijk om de ketonen waarde in het lichaam goed in de gaten te houden. Deze mogen namelijk niet te hoog op lopen. De ketonen kunnen in het bloed , urine en adem gemeten worden. Wij raden aan om altijd met je behandelaar te overleggen. Wanneer moet je testen op ketonen en welke wijze van testen voor jouw het beste is. Je behandelaar kan vertellen wat de normaal waarde is en bij welke waarde je contact moet opnemen met een arts. Alle situaties met een hoge bloedglucose vragen om de nodige waakzaamheid.

Ketoacidose

Op het moment dat er veel glucose in de bloedbaan aanwezig is en er weinig tot geen insuline in het lichaam aangemaakt wordt zal het teveel aan glucose in het bloed blijven circuleren. Hierdoor ontstaat er een hoge bloedglucosewaarde (hyperglycaemie).

Door het ontbreken van insuline in het lichaam, kan de glucose niet in brandstof worden omgezet. Het lichaam gaat nu een andere energiebron aanspreken. Dit zijn voor namelijk de opgeslagen vetten in het lichaam.

Bij verbranding van vetten komen er ketonen vrij. Ketonen zijn zuren die bij te hoge aantallen het bloed verzuren. Er is dan sprake van een keto-acidose. De waarde van ketonen bij diabetes dienen daarom ook nauwlettend in de gaten te worden gehouden.