fbpx
Menu Sluiten

Het Targeted keto dieet

Als je alle vier de verschillende keto vormen bekijkt lijken ze alle vier hetzelfde. Als je inhoudelijk iets beter kijkt dan zijn er wel degelijk verschillen te vinden.

Het targeted ketogeen dieet (TKD) heeft een volledig eigen benadering van het keto dieet. Tijdens het TKD worden er vóór een training of inspanning juist een bepaalde hoeveelheid koolhydraten gegeten. Hoe werkt dit nu precies.

In de basis is het TKD net als de overige drie dieet vormen een vorm waarbij de inname van het aantal koolhydraten per dag, tot een minimum beperkt wordt. Ook hier is de verhouding in het aantal koolhydraten, vetten en proteïne erg belangrijk. Het TKD wordt in de regel vaak toegepast bij sporters. Tijdens het TKD wordt ongeveer 30 minuten tot een uur voor de training tussen de 25-50 gram netto koolhydraten gegeten. Op deze manier worden de spieren gevoed met glycogeen tijdens het sporten wat er aan bij kan dragen dat er harder, langer en beter getraind kan worden. Ook bij het TKD is belangrijk om goed te controleren wat de voeding met het aantal ketonen in het lichaam doet om zo tot het beste resultaat te komen.  Dit kan je heel eenvoudig doen met ketose test strips.

Het TKD valt een beetje tussen standaard keto en het cyclische keto dieet (CKD) in. Het stelt jouw lichaam in staat om te trainen met hogere intensiteiten, zonder gedurende langere tijd de ketose uit te schakelen.

MCT energie

Wat eten we?

In de basis is het voedingspatroon  gelijk aan dat van de andere keto vormen. Alleen tijdens de fase waar de koolhydraten gegeten worden veranderd er een en ander. Binnen het TKD wordt meestal tussen de 25-50 gram koolhydraten gegeten en dit ongeveer een half uur voor de inspanning. Het beste is dan om licht verteerbare, hoge glycemische koolhydraten te eten die gemakkelijk en snel worden opgenomen.

Fructose en galactose worden direct getransporteerd naar de lever om daarna omgezet te kunnen worden naar onder meer glucose, lactaat en glycogeen.

Om deze reden is het aan te raden deze producten die voorzien zijn van fructose en Galactose zoveel als mogelijk te vermijden. Hierbij valt te denken aan voedingsmiddelen als bijvoorbeeld fruit, vruchtensappen en honing [*].

Dextrose en glucose daar in tegen zijn het beste om te eten omdat deze worden getransporteerd naar de spieren om daar snel en eenvoudig de glycogeenvoorraden aan te vullen [*][*]

Vetten zullen de verbranding van koolhydraten vertragen. Aanvullen met vetten is dus in eerste aanleg niet de beste optie.

Een uitzondering op deze regel is het aanvullen met pure  MCT vetten

 MCT vetten zijn een stuk eenvoudiger verteerbaar en kunnen de aanmaak van ketonen verhogen. De overweging om voor een training MCT vetten te nemen kan een hele belangrijke zijn. Ook hiervoor geld dat ieder lichaam anders reageert op voedingsstoffen. Probeer dit altijd goed uit en controleer waar mogelijk.

Indien er gestart wordt met het ketogeen dieet is het aan te raden om te starten met het standaard ketogeen dieet. Als na een aantal weken het lichaam volledig is overgeschakeld op een ketogene stofwisseling kan er overwogen worden om gebruik te maken van het TKD om zo tijdelijk de glycogeenvoorraden aan te vullen en gestelde doelen te behalen

MCT vetten stimuleren de aanmaak van ketonen SUPER snel

Gratis Verzending

Bij bestellingen vanaf €35 in Nederland en €55 naar België