KETONEN

EXOGENE

Exogene ketonen


Wat zijn exogene ketonen

Exogene ketonen zijn ketonen die bijvoorbeeld in de vorm van een voedingssupplement worden ingenomen. Exogene ketonen worden gebruikt om onder meer sport prestaties te verbeteren of om het lichaam te voorzien van extra energie. Tijdens bijvoorbeeld een ketogeen of koolhydraatarm dieet kunnen exogene ketonen voor extra energie zorgen. Het zijn ketonen die je eenvoudig en snel kunt consumeren en die het lichaam in de begin fase van ketose niet direct aanmaakt. Exogene ketonen zijn verkrijgbaar in de vorm van BHB zouten maar ook in de vorm van vloeibare ketonen.

Vetten vallen in ketonen uiteen. Deze ketonen zullen als brandstof door het lichaam worden gebruikt. Exogene ketonen zijn ketonen die van buiten het lichaam komen. Deze Ketonen zijn te koop in de vorm van ketonen voedingssupplementen. Exogene ketonen zijn er in de vorm van BHB zouten en keton-esters. De beste exogene ketonen zijn die ,welke helpen de BHB-waarden in het bloed te verhogen. BHB is het meest voorkomende keton en is vele malen efficiënter in het gebruik dan glucose.Exogene ketonen


BHB-zouten.

BHB-zouten worden vaak in de vorm van exogene ketonen supplementen verkocht. Deze supplementen helpen bij het in ketose raken en blijven. Deze exogene ketonen zijn vaak een mix van minerale zouten zoals kalium, calcium, natrium of magnesium, maar ook aminozuren zoals lysine en creatine kunnen worden toegevoegd.

De minerale zouten worden toegevoegd aan exogene ketonen om onder meer de intensiteit van de vrije vetzuren te verhogen, de smaak van het ketonen voedingssupplement te verbeteren en om de BHB mengbaar te maken met andere voeding.

BHB zouten worden afgebroken tijdens de spijsvertering. De vrijgemaakte BHB komt hierna in de bloedbaan terecht waarna de organen de BHB zullen opnemen. Hierna vind de ketolyse plaats om energie op te wekken.

Het grote voordeel van de inname van exogene ketonen is dat de voordelen meteen zullen optreden. We hoeven dus niet te wachten tot het lichaam zelfstandig in ketose is geraakt en zelf het ketonniveau heeft verhoogt. Het lichaam kan dus meteen gebruik maken van de voordelen van ketonen.

Dit kan de intensiteit van de vervelende bijwerkingen die een ketose dieet in beginsel zal kennen verminderen (keto griep). Meer over de exogene ketonen van Keton1 lees je hier.


De voordelen van exogene ketonen

Waarom zouden we eigenlijk exogene ketonen innemen. Het lichaam maakt ze toch immers zelf aan. Dat klopt. Toch kan het innemen van exogene ketonen verschillende voordelen met zich mee brengen. Hieronder zijn deze voordelen beknopt weergegeven.


Snel in ketose

Uit onderzoek is gebleken dat exogene ketonen de BHB-niveaus tot meer dan 1 mmol/L bloed kan verhogen, soms in wel minder dan 2 uur tijd.

Normaal heeft het lichaam meer dan 12 uur nodig om op eigen krachten de ketonen waarden te verhogen. Door de inname van exogene ketonen gaat dit proces ruim 80% sneller. Deze piek kan tot wel 2 uur aanhouden. (*)


Exogene ketonen en de Ketogriep

Eerder hebben we uitgelegd welke symptomen er op kunnen treden als het lichaam in ketose raakt. Door het gebruik van exogene ketonen kunnen deze symptomen verminderen of worden deze zelfs voorkomen. Dit heeft te maken met het feit dat uw lichaam vrijwel onmiddellijk reageerd als in ketose en de voordelen van ketonen meteen merkbaar zijn.


Stabiele bloedsuiker waarden

De inname van exogene ketonen kan de bloedsuikerspiegel snel, vaak al binnen de eerste 30 minuten na inname verlagen. Tevens is gebleken dat ketonen de bloedsuiker waarden gedurende enkele uren stabiel kunnen houden.(*)(*)


Verbranding van buikvetten

Exogenen ketonen zouden het buikvet sneller doen afnemen tijdens trainingen. Uit onderzoek bleek dat het buikvet van onderzochte personen met maar liefst 30% was verminderd na het gebruik van BHB-zouten.

Tevens bleek dat, bij de onderzochte mannen, zijnde geen doorgewinterde sporters maar wel mannen die minstens 3 keer per week trainden, het aanvullen van de voeding met BHB- zouten vóór het doen van een duurtraining, de vetverbranding met maar liefst 23% verhoogde. (*)(*)


Raspberry ketonen vs Exogene ketonen

Regelmatig worden Raspberry ketonen afslankpillen gebruikt om hetzelfde resultaat te krijgen als exogene ketonen. Ondanks dat deze twee ketonen genoemd worden, hebben ze totaal geen overeenkomsten met elkaar.

Hierboven hebben we uitgelegd welke voordelen exogene ketonen met zich mee kunnen brengen en belangrijker nog wat studies naar dit product hebben aangetoond. Onderzoeken naar de afslankpillen met Raspberry ketonen hebben geen voordelen aangetoond naar het gebruik van Raspberry ketonen in relatie met bijvoorbeeld gewichtsverlies, verbetering in sportprestaties of verbetering van mentale prestaties bij mensen.

De enige overeenkomst tussen Raspberry ketonen en Exogene ketonen is het woord Ketonen. Raspberry ketonen hebben dan ook helemaal niets te maken met de metabolische ketose van het lichaam. Afslankpillen met Raspberry ketonen zijn compleet anders dan de ketonen die door het lichaam worden aangemaakt. Exogene ketonen zijn geen producten voor gewichtsverlies. Exogene ketone stimuleren de metabolische staat ketose van het lichaam, dragen bij aan de verhoging van de BHB-waarden in het bloed, en kunnen hierdoor zorg dragen voor onder meer fysieke en mentale prestatie verbeteringen.


TIP: Gebruik exogene ketonen bijvoorbeeld om de symptomen van de opstart van het ketogeen dieet te verminderen maar ook tijdens verhoogde mentale en fysieke inspanningen. Kijk goed naar de verschillen tussen BHB supplementen en vooral naar de hoeveelheid werkzame BHB per serving (10g)


Exogene Ketonen