Keto en light frisdrank

Inhoud artikel

Raak ik uit ketose door cola light? Die vraag wordt ons vaak gesteld. Keto en Light frisdrank hoe zit dat nu eigenlijk? 

Een wereld zonder frisdranken kunnen we ons niet meer voorstellen. Sommige houden het bij één of twee glaasjes per dag, maar er zijn gevallen bekend van mensen die liters frisdrank per dag drinken. Hierdoor is frisdrank een van de oorzaken van ernstige gezondheidsproblemen. Grote hoeveelheden suikers en kunstmatige ingrediënten zijn op de lange termijn niet bepaald een uitkomst voor je lichaam. Om deze reden zou light frisdrank een uitkomst moeten zijn tijdens een keto dieet. Maar is dat wel? We gaan het uitleggen. 

Keto en light producten

In eerste aanleg zou je denken dat ketose en cola light prima samen zouden gaan. Light producten zijn niet voorzien van suikers, zijn laag in koolhydraten en hebben geen calorieën.

Maar leveren deze light producten wel de gezondheidsvoordelen op die we er van verwachten? Is het verstandig om grote hoeveelheden light producten te drinken en zo je doelen te behalen? Of kunnen je beter op zoek gaan naar alternatieven. 

Zullen de toegevoegde kunstmatige ingrediënten op de lange termijn niet net zo schadelijk voor je zijn als bijvoorbeeld suikers? Zijn light producten gezond en een echte keto-optie? Welke invloed hebben ze op je lichaam

Vandaag nog starten met Keto?

Ontvang ons Keto Start eBook helemaal GRATIS

Voedingstoffen en light

Gezonde voedingsstoffen vinden we tijdens een keto voedingspatroon zeer belangrijk. Maar hoe zit dat nu met de voedingsstoffen in light producten. 

Laten we eens kijken naar de voedingsstoffen die aanwezig zijn in een populaire light frisdrank. Wat zit daar nu precies in, of misschien kunnen we beter zeggen; wat zit er niet in.

 • Calorieën 0.5
 • Vet 0g
 • Koolhydraten 0g
 • Eiwit 0g      
 • Natrium 30 mg
Als we op zoek zijn naar een drankje vol gezonden voedingsstoffen dan zullen we even verder moeten zoeken. De echte voedingsstoffen zoals we die graag zien bij een keto voedingspatroon zijn niet aanwezig. Geen goede voedingsstoffen maar deze ingrediënten hebben wel een uitwerking op jouw lichaam. 
 

In het cola light product wat wij bekeken zaten onder meer de volgende ingrediënten:

 • Koolzuurhoudend water voor die priksensatie
 • Karamelkleurstof voor die rijke donkerbruine kleur
 • Aspartaam voor de zoete smaak
 • Fosforzuur geeft een pittige sensatie en citroenachtige smaak
 • Kaliumcitraat
 • Natuurlijke smaakstoffen
 • Citroenzuur. Voor de smaak
 • Cafeïne. De oppepper

Aspartaam en keto

Aspartaam is een veel gebruikte zoetstof in light producten. Omdat Aspartaam van zichzelf tweehonderd keer zoeter is dan suiker wordt het vaak gemengd met een vulstof.

Aspartaam bestaat uit Asparaginezuur en Fenylalanine. Beide zijn natuurlijk voorkomende aminozuren. Asparaginezuur wordt geproduceerd door je eigen lichaam en Fenylalanine is een essentieel aminozuur dat je binnen krijgt via je voedsel.

Wanneer je Aspartaam via jouw voeding binnen krijgt zal je lichaam een deel gaan verwerken en het andere deel afbreken tot Methanol. Hoewel Methanol in grote hoeveelheden giftig is, levert dit in kleine hoeveelheden “geen” gevaar op.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Aspartaam verschilt per instantie en per land. Het gemiddelde ligt ongeveer rond de 40 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Om een beeld te geven hoeveel dat ongeveer is; een blikje light frisdrank bevat ongeveer 180 milligram Aspartaam.

Maar wat doet Aspartaam met je lichaam? Er zijn verschillende aandoeningen die geassocieerd worden met het overmatig gebruik van Aspartaam zoals;

 • Epilepsie
 • Fibromyalgie
 • Gewichtstoename
 •  Vermoeidheid
 •  Epilepsie
 • Ziekte van Alzheimer
 • Diabetes
 • Artritis
 • ADHD
 • Depressie
 • Hart en vaatziekten

Bij normaal gebruik vallen de gezondheidsrisico’s best mee. Wees je bewust van de gezondheidsrisico’s en gebruik minimaal aspartaam.

Wat doen light producten met ketose?

Kunnen er tijdens een keto voedingspatroon light frisdranken gedronken worden en welke gevolgen hebben light frisdranken op ketose?

Het keto dieet is er zeker niet om alleen om kilo’s kwijt te raken. Indien je een Keto dieet volgt maak je gebruik van een gezond voedingspatroon. Keto geeft vele gezondheidsvoordelen en deze worden ervaren indien we ook echt keto gaan eten. Nu is het de vraag of die glazen (cola) light in die gezonde leefstijl passen? Het klopt, light frisdranken bevatten geen calorieën en koolhydraten. Ze houden jouw dagelijkse hoeveelheden koolhydraten laag. Hierdoor zal ook de bloedsuikerspiegel niet verhogen en zelfs de ketonen waarden worden er niet door beïnvloedt. Maar nogmaals, het is belangrijk om te realiseren dat keto niet een opzichzelfstaand gezond proces is. Keto is gezond als alles binnen het voedingspatroon klopt.

Het is bekend dat kunstmatige zoetstoffen je metabolisme beïnvloeden. Wanneer deze gegeten worden detecteert je lichaam een zoete smaak en verwacht het een overeenkomstige verhoging van de bloedsuikerspiegel en insulineniveaus. Op dat moment wordt het lichaam eigenlijk voor de gek gehouden omdat het simpelweg een koolhydraat arme zoetstof is. Op de lange termijn kunnen deze foute signalen het stofwisselingssyndroom en type II diabetes veroorzaken (*)

Conclusie

Zijn light frisdranken Keto vriendelijk?

Ondanks dat light frisdranken geen calorieën en koolhydraten bevatten zijn ze alles behalve gezond voor je lichaam. Op de lange termijn zullen ze voor gezondheidsproblemen zorgen. Maar ze zullen de staat van ketose in ieder geval niet doorbreken.

Zoals we al vertelde is keto veel meer dan alleen de koolhydraten weglaten. Keto is een gezonde leefstijl waar kunstmatige ingrediënten als bijvoorbeeld Aspartaam niet in passen. Bovenstaande vraag is dan ook simpel te beantwoorden: Light producten passen niet binnen een keto voedingspatroon.

Ga vooral op zoek naar alternatieve dranken. Ervaar de vele gezondheidsvoordelen van een keto voedingspatroon en zie zelf hoe je lichaam zal veranderen en hoe jouw mentale focus zal versterken.

mct-olie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang de laatste nieuwtjes en aanbiedingen