De meest gestelde vragen over Ketonen

Welkom op onze pagina met meest gestelde vragen over Ketonen. Hier vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen over Keto en Ketonen. Vanuit deze pagina klik je eenvoudig door naar alle andere pagina’s over Ketonen en Ketose.

Ketonen zijn moleculen die door het lichaam worden geproduceerd tijdens het metabolisme van vetten, vooral wanneer er een tekort aan beschikbare koolhydraten is. Ze worden gebruikt als brandstofbron, vooral in tijden van vasten, ketogene diëten of intensieve lichaamsbeweging.

Om het lichaam in ketose te brengen en ketonen te produceren, moet je de consumptie van koolhydraten beperken en het aandeel vetten (liefst MCT)   in je dieet verhogen. Dit kan worden bereikt door middel van een ketogeen dieet, vasten of vastentherapie.

Wat zijn de voordelen van ketonen?

Ketonen kunnen verschillende voordelen hebben, waaronder verbeterde energie, mentale helderheid, gewichtsverlies, verminderde eetlust, bescherming van de hersenen en ontstekingsremmende voordelen.

Er zijn verschillende manieren om ketonen-niveaus te meten, waaronder bloedketonemeters, ademhalingsanalysatoren en urineteststrips. Bloedketonemeters worden over het algemeen als de meest nauwkeurige en betrouwbare methode beschouwd.

Er zijn drie hoofdsoorten ketonen: aceton, acetoacetaat en beta-hydroxybutyraat (BHB). BHB is het meest voorkomende en meest belangrijke type keton dat als energiebron in het lichaam wordt gebruikt.

Exogene ketonen zijn ketonen die van buitenaf worden ingenomen in plaats van intern door het lichaam te worden geproduceerd. Ze kunnen in supplementvorm worden ingenomen, zoals ketonzouten (zoals natriumbèta-hydroxyboteraat, natriumacetaat) of ketonesters (zoals R-bèta-hydroxyboteraatzouten). Het doel van het innemen van exogene ketonen is om het lichaam in een toestand van ketose te brengen of de bestaande ketose te versterken.

Nee wij verkopen geen exogene ketonen. Dit heeft te maken dat de ESFA (de Europese voedsel en waren autoriteit) deze nog niet heeft goedgekeurd voor menselijke consumptie. We houden de ontwikkelingen hierover nauwgezet in de gaten maar houden ons aan wet en regelgeving.

MAAK EEN KETO KICKSTART

Hét Keto Start eBook HELEMAAL GRATIS

Keto blog

Lees hier alles over keto en koolhydraatarme voedingspatronen, gezondheid en sport, vitamines en mineralen.